Дані InformNapalm про російські військові компанії в Україні МІП хоче передати СБУ

Дані InformNapalm про російські військові компанії в Україні МІП хоче передати СБУ

Укрінформ
Міністерство інформаційної політики України планує передати до правоохоронних органів матеріали про діяльність російських приватних військових компаній, найманці яких причетні до агресії у Криму та на Донбасі.

Про це повідомив заступник міністра інформаційної політики України Дмитро Золотухін на прес-конференції в Укрінформі, під час якої відбулась презентація спецпроекту "Російські приватні військові компанії: гарматне м'ясо ФСБ для Донбасу та Сирії" міжнародної волонтерської спільноти InformNapalm.

"Ми би хотіли всю цю інформацію передати правоохоронним органам, Службі безпеки України. У нас було дуже багато питань, які стосувались легітимізації матеріалів і даних, які напрацьовані міжнародною волонтерською спільнотою InformNapalm... У InformNapalm є специфіка: оскільки ми знаходимось у стані війни, для того, щоб зберегти членів волонтерської спільноти і не піддавати небезпеці членів їхніх сімей, вони не розкривають свої особи, обличчя", - пояснив Золотухін.

Посадовець також зазначив, що МІП подумає над розробкою офіційних листів до СБУ та Міністерства юстиції України задля підготовки матеріалів до міжнародних судів.

За даними InformNapalm, участь у російській агресії в Україні брали такі приватні військові компанії, як МАР, E.N.O.T group, Вагнер і Cossacks. Найбільше найманців постачала саме остання з них. Крім того, було ідентифіковано на Донбасі понад 75 військових підрозділів Російської Федерації та 44 типи новітнього озброєння.

У своїх анкетах найманці зазначали, що розраховують на зарплату у 5,5 тис. дол. за перший рік роботи та по 6 тис. дол. - у другий і третій.

Золотухін також підкреслив, що приватні військові компанії є для Росії бізнесом, який здебільшого контролюється ФСБ.

Читайте також: На Донбасі ідентифікували понад 75 військових підрозділів РФ - InformNapalm

"У нас є інформація, що приватні військові компанії для Росії - це значний бізнес, який здебільшого контролюється Федеральною службою безпеки Російської Федерації. Найвищі чини в ФСБ дійсно контролюють цей процес, мають безпосередній доступ до інформації щодо усіх процесів, що здійснюються, про участь таких членів таких організацій на території України, про кошти, які виділяються на їхню присутність і обмундирування, про їх направлення до гарячих точок, зокрема в Сирію", - сказав Золотухін.

Міжнародна волонтерська спільнота InformNapalm була заснована в 2014 році після початку військової агресії Росії в Україні. Вона також здійснює розвідувальну роботу щодо аналогічних дій РФ у Сирії та Грузії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-