Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Чому розвалився СРСР і відродилася Україна

Чому розвалився СРСР і відродилася Україна

Блоги
Укрінформ
Саме українці зруйнували імперію Зла і зробили цей світ кращим

Радянський Союз утворився у 1922 році й був по суті радикальною модифікацією Російської імперії. Це була та сама Російська імперія, яку перебудували на засадах марксизму-ленінізму.

Російська імперія — ​досить унікальне соціально-історичне явище. Наведу в історичному порядку лише головні складові цього феномену. Історія Росії починається з Московського царства, яке зародилося на території Володимиро-Суздальського та Московського князівств —​ колоніальної периферії великої держави Київська Русь. Після руйнування монголами Києва у 1240 р. і занепаду Київської Русі, вони (монголи) створили посаду великого князя Русі й у кінцевому рахунку на початку XIV століття ця посада перейшла до Москви як фактичного центру монгольської Русі.

Помилково вважати, що Московське царство стало імперією після захоплення Казані у XVI сторіччі: це було просто повернення московитів (росіян) до своїх джерел. Без України Росія не могла, не може і не буде імперією.

Перемога Росії в ХVII ст. над Україною в той час, на жаль, була закономірною. Тут треба погодитися з видатним французьким соціологом Гюставом Лебоном, який стверджував: «Коли вищі народи досягали апогею цивілізації, вони мали поступитися варварам, які перебували значно нижче за розумом, але мали видатні якості характеру й войовничості, яких занадто витончені цивілізації завжди позбувалися». Такі процеси домінували в Європі у першому та другому тисячоліттях. Народи, які розбудовували потужні армії та вміли й хотіли воювати, завжди підкоряли більш цивілізовані, але мирні народи. Таким чином, спадкоємниця імперії Чингізхана, Російська​ імперія в ​XVII столітті захопила Україну і почала будувати окремішній, московсько-православний світ, основними рисами якого є:

- жорстка централізація;
- покірність народу;
- експансія, вміння і бажання воювати й завойовувати;
- заздрість і ненависть до інших країн, особливо до країн-сусідів;
- схильність до бідності та занепаду.

Головна і фундаментальна суперечність СРСР полягала у складі республік і способі їх об’єднання. В СРСР силою було змішано всі народи: естонці й таджики, українці й калмики…

Економічна модель — ​планова​ економіка — ​була​ настільки неефективною, що за умови падіння цін на нафту і газ вона перестала генерувати економічне зростання та достатні для існування країни доходи бюджету. Наприкінці 80-х років минулого століття навіть керівництво КПРС зрозуміло: соціалістична економіка не лише програє ринковій, а й не може прогодувати навіть пролетаріат, не кажучи вже про численні режими держав-сателітів. Тому комуністичні лідери прийняли рішення запровадити елементи ринкової економіки (кооперативи, біржі, навіть малі приватні банки). Далі — ​більше: вже за декілька років ринкова економіка «створила» великий прошарок переважно молодих людей, не залежних не лише від КПРС, а й навіть від держави. І найголовніше: нова​ економіка вимагала все більшого розвитку демократії. Але демократія була несумісна з конструкцією СРСР — ​монополією КПРС на владу, насильством і соціалізмом. Демократія дала змогу національно-патріотичним силам самоорганізуватися і розпочати боротьбу за незалежність, — ​а з часом і здійснити вихід республік із СРСР. Звичайно, не всі вони були готові до самостійності. Найбільш динамічно до незалежності рухалися Естонія, Латвія, Литва і Грузія. Приблизно на рік від них відставала Україна. За Україною йшла Молдова. Решта республік просто чекали розв’язки.

В Україні цілеспрямована боротьба за незалежність почалася в 1988 році.

Важливо зрозуміти, що в Росії йшла боротьба за ринок, як альтернативу голоду і бідності та за владу молодого крила партійної еліти проти консерваторів. В Україні також нові сили боролися за владу і ринок, але на першому місці у них були — ​свобода та державна незалежність.

Останню крапку в історії існування СРСР поставив референдум за незалежність України, який відбувся 1 грудня 1991 р. разом з виборами першого президента України. Понад 90% учасників проголосували «за», причому явка була 84%! Навіть у Криму, де більшість становили росіяни, за незалежність України проголосували 54%! Після референдуму про незалежність України нова єльцинська еліта зрозуміла: Радянського Союзу вже нема!

СРСР як імперія без України перетворився на регіональну державу. Це зробили українці. Не США, не Європа, не Китай. Саме українці зруйнували імперію Зла і зробили цей світ кращим. Це була їх відповідь Росії за знищення Київської Русі та захоплення і пригноблення України. Українці ще досі самі не розуміють значення цієї перемоги: може, вона компенсує всі їх поразки в минулому!

Олександр Савченко, український економіст, фінансист, меценат

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-