Благоустрій – спільна проблема громадян та уряду

Благоустрій – спільна проблема громадян та уряду

Укрінформ
Сучасний стан благоустрою територій в державі характеризується переважно як незадовільний. Це пов’язано з тим, що житлово-комунальна сфера використовує застарілі інструменти та засоби для здійснення діяльності в частині благоустрою.

Дороги, тротуари, сквери, парки, місця для відпочинку, дизайн населених пунктів, санітарно-гігієнічні норми – все це потребує вдосконалення.

Україна користується несучасним і екологічно небезпечним методом спалювання відходів. Сьогодні в країні існують лише чотири сміттєспалювальні заводи: в Києві, Харкові, Дніпрі та окупованому Севастополі, але функціонує тільки один - столичний завод «Енергія». Як наслідок, питання утилізації та переробки сміття стало найактуальнішим у 2017 році. Водночас, з 35 тисяч українських сміттєзвалищ, легальними є лише 6,5 тисяч!!! Натомість, за нормами ЄС, має бути не більше 500 полігонів на країну. Екологи підрахували, що Україна накопичила 54 млн кубометрів відходів, що займають 7% площі країни. А на переробку іде лише 5% усього сміття. У порівнянні зі Швейцарією, яка переробляє 99% відходів, це – мізерна доля. Тож питання утилізації сміття потрібно чітко врегулювати на державному рівні, інакше Україну чекає екологічна катастрофа.

Існує також і проблема електронних відходів. Адже забезпечення потреб сучасної людини вимагає від технічного прогресу створення все більшої кількості електронних пристроїв, які дозволяють людині економити час та почувати себе більш комфортно. За експертними висновками, щороку у світі утворюється близько 50 млн тонн електронних відходів, а їх накопичення відбувається втричі швидше, ніж інших відходів. У побутовому смітті частка батарейок незначна – менше 0,5%, проте 50% токсичних речовин, що утворюються у твердих побутових відходах, надходять саме від батарейок.

Так, 12 липня поточного року в Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України в рамках проекту Twinning «Впровадження системи управління відходами електронного та електричного обладнання (WEEE) в Україні» проведено семінар, на якому обговорено проект Закону України «Про батарейки і акумулятори та поводження з їх відходами».

Отже, благоустрій будинку, вулиці, району, області, країни в цілому залежить не лише від кожного з нас, а й від спільних дій усіх гілок влади.

Як повідомили Укрінформу в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру (Центр), з початку 2017 року на урядову «гарячу лінію» надійшло близько 6500 звернень з питань благоустрою територій.

Заявники переважно телефонували і надсилали електронні звернення стосовно впорядкування прибудинкових територій, покращення обслуговування та ремонту об’єктів загального користування, відновлення зовнішнього освітлення, поліпшення санітарного стану, будівництва та облаштування дитячих майданчиків, врегулювання питання паркування автотранспорту тощо. Порушували також питання водопостачання і водовідведення в межах населених пунктів, у т.ч. облаштування стічної та дренажної систем, утримання та ремонту бюветів. Чимало звернень надійшло від жителів м. Львів з приводу накопичення сміття на вулицях міста.

Житель с. Михайлівка Хмельницької області звернувся на урядову «гарячу лінію» з проханням сприяти проведенню ремонтних робіт на дорогах села, оскільки асфальтне покриття знаходиться в аварійному стані і потребує негайного ремонту. Після розгляду звернення Хмельницькою обласною державною адміністрацією ситуація з аварійністю дорожнього покриття була вирішена, що підтвердилося під час зворотного зв’язку із заявником.

Пенсіонерка з м. Васильків Київської області звернулася з приводу відсутності освітлення на деяких вулицях та провулках міста. Жінка зазначила, що начебто і лампочки замінили, і електропостачання перевірили, проте, світло на лінії відсутнє. Після розгляду даної проблеми Київською облдержадміністрацією, електропостачання було відновлено на вказаних вулицях, що підтвердила заявниця під час зворотного зв’язку.

На веб-сайт Урядового контактного центру надійшло звернення від фермерів з Херсонщини, які поскаржилися, що три доби простояли в черзі, аби здати зерно. Виявляється, через високі температурні показники (+28 С), щоб не псувати асфальтне покриття, в’їзд вантажівок до м. Миколаїв заборонений з 8:00 до 23:00. А ситуація погіршується, оскільки за нічну зміну робітники не встигають розвантажити увесь масив зерна, а черга зростає дуже швидко. Заявники висловили прохання врегулювати транспортний рух у місті, адже від цього залежить і якість проведення збору урожаю, і якість самого зерна. Розглянувши дане звернення, Миколаївська облдержадміністрація владнала питання щодо заборони на в’їзд вантажівок у місто. На даний момент питання повністю вирішено.

Громадянка з м. Київ поскаржилася, що на території озера, яке знаходиться недалеко від її дому, власники малої архітектурної форми (МАФ) неправомірно встановили паркан, обмежуючи цим доступ людей до прилеглих територій озера. Заявниця просила сприяти у припиненні забудови території біля озера. Після розгляду скарги Київською міськдержадміністрацією, неправомірну діяльність вищезазначеного МАФу було припинено.

Отже, громадяни мають бути активними і небайдужими до проблем благоустрою. Лише за умови діалогу між громадянами та владою можливі реальні дії та якісний результат, адже благоустрій – не лише візитна картка району, міста, країни, а й одна зі складових життєдіяльності та добробуту.

За період з 21 по 27 липня 2017 року на урядову «гарячу лінію» надійшло 71 тисяча 416 дзвінків, а також 891 звернення зареєстровано через Інтернет.

Отримати відповідь, роз’яснення чи довідкову інформацію можна, звернувшись на урядову «гарячу лінію» за номером телефону 1545 у цілодобовому режимі та безкоштовно з мережі фіксованого зв’язку Укртелекому, телефонів мобільних операторів Київстар, Vodafone Україна, Лайфселл.

Для підприємців діє «гаряча лінія» за номером: 0-800-503-045.

Для громадян України, які перебувають за кордоном, номер телефону урядової «гарячої лінії»: +38(044)284-19-15.

Оформити звернення можна також через веб-сайт Урядового контактного центру за адресою: www.ukc.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-