Громадян хвилюють актуальні питання у сфері будівництва - Урядовий контактний центр

Громадян хвилюють актуальні питання у сфері будівництва - Урядовий контактний центр

Укрінформ
Сфера будівництва є найбільш розвиненим і активним сектором економіки нашої держави. Вистачить лише погляду на вікна зведених новобудов у населених пунктах країни, щоб зрозуміти, як швидко вже там оселилися люди.

Головна новина у сфері будівельної діяльності – прийняття Верховною Радою України у квітні цього року Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо покращення умов ведення будівельної діяльності». Законом планується скоротити кількість дозвільних процедур і терміни їх проходження для будівництва об'єктів. Прогнозується, що реалізація норм цього Закону дасть можливість Україні піднятися на 38 пунктів у сфері будівництва в рейтингу Doing Business (Ведення бізнесу). Цікаво, що такі країни, як Казахстан, Білорусь, Сербія, Грузія, увійшли в число країн, які за 2015-2016 роки досягли найвищих результатів щодо покращення показників Doing Business. Є надія, що і наша країна також буде відзначена у рейтингу за підсумками 2017 року. 

На виконання Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення містобудівної діяльності» постановою Кабінету Міністрів від 7 червня 2017 р. № 406 затверджено перелік будівельних робіт, які не потребують документів, що дають право на їх виконання, та після закінчення яких об’єкт не підлягає прийняттю в експлуатацію. Так, документом спрощено процедуру отримання дозвільних документів на виконання робіт технічно нескладних об’єктів. Це, зокрема, оновлення та опорядження елементів благоустрою, влаштування засобів безперешкодного доступу для інвалідів, перепланування ненесучих стін у квартирах, монтаж технічних засобів телекомунікацій та антенних споруд зв’язку, заміна покрівель будинків.

Також рішення Кабінету Міністрів від 11 травня 2017 року щодо збільшення статутного капіталу Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву дозволить удосконалити пільгове кредитування будівництва та придбання житла молодими родинами. При цьому перевага буде надана, в першу чергу, сім’ям учасників АТО.

А постанова Кабінету Міністрів від 23 червня поточного року, що стосується будівництва нових енергетичних підстанцій у Донецькій та Луганській областях, допоможе уникнути енергетичної кризи в зоні проведення антитерористичної операції.

Як повідомили Укрінформу в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру (Центр), з початку 2017 року на урядову «гарячу лінію» надійшло понад 1400 звернень з питань, пов’язаних з будівництвом. Вони переважно стосувалися  незаконного будівництва, функціонування малих архітектурних форм, інвестиційно-будівельної діяльності, видачі ліцензій та дозволів на будівництво.

Так, жителька м. Київ повідомила про автомобільну газозаправну станцію, що функціонує біля жилих будинків та зупинки громадського транспорту. Крім того, що станція несе загрозу оточуючим, вона ще й не має жодних документів на розташування. Мешканці прилеглих будинків неодноразово скаржилися місцевим органам влади і просили розібратися в ситуації. Але у відповідь були лише відписки замість інформації щодо причин, які унеможливлюють демонтаж. Під час розгляду однієї з таких скарг Департаментом міського благоустрою та збереження природного середовища Київської міської держадміністрації винесено припис щодо демонтажу незаконно розташованої АГЗС. Та демонтаж даної АГЗС не був виконаний. Тож заявниця просила сприяння в негайному демонтажу потенційно небезпечного об'єкту, а також у відновленні благоустрою та зеленої зони. Після розгляду даного звернення, за повідомленням  Державної архітектурно-будівельної інспекції, АГЗС було демонтовано. Під час зворотного зв’язку із жінкою інформація підтвердилась.

Громадянка із с. Довжик Житомирської області звернулася на урядову «гарячу лінію» стосовно реєстрації декларації на початок будівництва на придбаному підприємством майданчику. Жінка повідомила, що підприємство спеціалізується на виготовленні будівельних матеріалів. Заявниця скаржилася, що неодноразово отримувала відмову на отримання документів для будівництва від Державної архітектурно-будівельної інспекції в Житомирській області, фахівці якої проводили перевірку з даного приводу на початку квітня 2017 року. Й оскільки порушень виявлено не було, відповідь про реєстрацію декларації мала б надійти найближчим часом. Проте, жінка хвилювалася й звернулася із проханням запобігти можливій безпідставній відмові. Вона також надала додаткову інформацію, що підприємством отримано кредит у міжнародному банку та закуплено обладнання, та у зв'язку з ситуацією, що склалася, немає можливості розпочати будівництво. Заявниця висловила прохання сприяти у реєстрації декларації щодо початку будівництва найближчим часом. Після розгляду даного звернення Державною архітектурно-будівельною інспекцією повідомлено про надання дозволу на будівництво, що було підтверджено заявницею під час зворотного зв’язку з фахівцями Урядового контактного центру.

Фізична особа - підприємець, жителька м. Моршин Львівської області, зателефонувала на урядову «гарячу лінію» і поскаржилася, що архітектурний відділ Моршинської міської ради надав дозвіл на будівництво літнього кафе, яке відбувається перед вікнами приміщення, де підприємниця реалізує свою діяльність. Громадянка просить, щоб Моршинська міська рада відреагувала і вжила заходів щодо демонтування літнього кафе та заборони будівництва, оскільки це заважає її бізнесу. За результатами розгляду звернення Львівською обласною державною адміністрацією кафе було демонтовано. Під час зворотного зв’язку з жінкою інформація була підтверджена.

Отже, через швидкі темпи будівництва в країні необхідно посилити державний контроль щодо відповідності новобудов існуючим правовим нормам. Забудовники мають зрозуміти, що нехтуючи державними будівельними нормами, вони завдають шкоди не лише собі, а й навколишньому середовищу та громадянам, які приречені проживати майже впритул з такими спорудами.

За період з 14 по 20 липня 2017 року на урядову «гарячу лінію» надійшло 73 тисячі 694 дзвінка, а також  1037 звернень зареєстровано через Інтернет.

Отримати оперативну відповідь, роз’яснення чи довідкову інформацію громадяни можуть, звернувшись на урядову «гарячу лінію» за номером телефону 1545 у цілодобовому режимі та безкоштовно як зі стаціонарних, так і з телефонів мобільних операторів (Київстар, Vodafone Україна, Lifecell).

Для підприємців діє «гаряча лінія» за номером: 0-800-503-045.

Для громадян України, які перебувають за кордоном, номер телефону урядової «гарячої лінії»: +38(044)284-19-15.

Оформити звернення можна також через веб-сайт Урядового контактного центру за адресою: www.ukc.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-