Пам'ятник Олегу Ольжичу встановлять у Житомирі на День Незалежності

Пам'ятник Олегу Ольжичу встановлять у Житомирі на День Незалежності

Укрінформ
Заходи з нагоди 110-ї річниці українського поета, науковця, визначного діяча ОУН Олега Ольжича проходять нині у Києві, але найбільший - встановлення пам'ятника у Житомирі, де він народився, - відбудеться у День Незалежності.

Про це сказав перший заступник голови Держкомтелерадіо, голова ОУН Богдан Червак під час відкриття в Національному музеї історії України документальної виставки про життя і творчість Олега Ольжича, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми - напередодні 110-ї річниці від дня народження Олега Ольжича. Очевидно, що заходи, які відбуваються у Києві, - це не всі заходи. Основні будуть у Житомирі, де ми плануємо встановити пам'ятник Олегові Ольжичу. Пам'ятник буде встановлено 24 серпня, в день, коли ми будемо відзначати проголошення незалежності України. І це буде найкраще пошанування його пам'яті", - підкреслив Червак.

Він зазначив, що ми багато ще не знаємо про Ольжича, зокрема, достеменно не відомі про всі обставини його трагічної смерті (він загинув від тортур 10 червня 1944 року у концтаборі Заксенгаузен) - у Німеччині неможливо знайти документи, які би свідчили про його перебування у концтаборі. Тож найімовірніше, що ці документи забрали російські спецслужби, коли Червона армія увійшла на територію Німеччини.

"Ольжич - великий поет, він геніальний учений. Але ніколи ми не повинні забувати про те, що в час Другої світової війни він поклав своє молоде життя як лідер ОУН. Фашисти закатували його у концтаборі тільки за те, що він разом із своїми соратниками, з-поміж яких була відома українська поетеса Олена Теліга, спочатку у Києві, а потім на Волині і в Галичині боровся за незалежність України. Його діяльність, як і діяльність ОУН, була тією кісткою в горлі німецькому нацизмові, який врешті-решт розправився із героєм України", - наголосив Червак.

Читайте також: Україні подарували архів Олега Ольжича

Він нагадав, що нещодавно в Україну прибув архів Олега Ольжича. Його передала дружина покійного сина поета Ольга Кандиба.

Вона розповіла, що її чоловік Олег народився у шлюбі Ольжича з Калиною, з якою він зустрівся в 1940 році. У 1941-му вони заручилися, в 1943-му побралися, а в 1944-му розлучилися назавжди.

"Але Калина своє життя присвятила дослідженню, виданню творів, збереженню його архіву - вона його зберегла, привезла до Канади. І цей архів, який я передала в Україну, складається з приватної і наукової частин. Це частина того архіву, який уже є в Україні - батьків Ольжича Олександра Олеся і Віри Кандиби", - сказала Ольга Кандиба.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-