Новий молоковоз + ініціатива підприємців = інша якість молока

Новий молоковоз + ініціатива підприємців = інша якість молока

Укрінформ
В Україні розробили універсальний “молоковоз-лабораторію”, на черзі — масове виробництво і впровадження

Виставка АГРО, яка проводиться в Києві на території “Експоцентру України”, регулярно демонструє потенціал вітчизняних підприємств і дуже часто дивує новими корисними та цікавими експонатами. Так сталось і цього року. Вітчизняні виробники представили молоковоз нового покоління — який не лише доставляє молоку від ферми на молокозавод, а й бере на себе додаткові функції – лабораторії (визначає якість молока), інформаційного каналу ( передає параметри продукту на підприємство в режимі реального часу), розрахункового центру (виробник може одразу отримати плату за здану продукцію). Крім того, нова машина обладнана холодильною установкою і гарантує збереження молока під час транспортування. Коштує така машина відносно недорого – 23 тисячі євро. Є і дешевший варіант – 5 тисяч євро, якщо купити і встановити на старій «бочці» лише обладнання для автоматичної лабораторії. Як зазначає компанія A3Tech, ця розробка вже запатентована і в Україні аналогів немає.

Як це виглядає «в живу»? Відмінностей від звичайного молоковоза – не багато. На шасі звичайної «Газельки» встановлена цистерна, тут же змонтовано «лабораторну шафу» з відповідним комп’ютеризованим обладнанням. Важлива деталь: цистерна поділена на кілька відділів, що дозволяє не перемішувати молоко різної якості. До речі, одразу молоко в цистерну не потрапляє, якщо господар не згодний з оцінкою, або не відповідає вимогам підприємства - машина може повернути молоко.

“Стартап” має унікальні функції. По-перше, результати аналізу молока одразу фіксуються в системі, сервер якої знаходиться на заводі-покупцеві. Це означає, що працівник заводу може відслідковувати в реальному часі, яке молоко купується, де воно знаходиться і скільки його. А по-друге, фермер, що молоко продав, може одразу отримати гроші на банківську картку. Як і в новій розробці, так і в стаціонарних лабораторіях, “мозок” - пристрій для оцінки якості молока одразу при заборі, імпортується з-за кордону. Але всі інші компоненти — вітчизняного виробництва!

Кому і чому вигідне масове запровадження мобільних станцій збору молока?

Впровадження новітніх технологій в молочній галузі вигідно усім. Селяни в підсумки отримають більше грошей, молокозавод отримає сировину потрібної йому якості, а про споживача можна і спеціально не говорити: з кращого молока – все краще виходить.

Якщо детальніше. Українські селяни - постачальники молока традиційно жаліються на низькі закупівельні ціни. Вони коливаються в межах від 3 до 4 гривень за літр і така картина спостерігається 10 років – від часів, коли долар був по 8, до нинішніх – коли він по 26…. Тому тримати худобу стає – собі у збиток. Звісно, є базар, або молоко можна продати сусідам чи знайомим — в такому разі середня ціна на літр молока — від 10 до 13 гривень. Але й попит значно менший.

"На завод постачається розбавлене, а іноді і кисле молоко. Або це бабця його розбавляє, або зборщик може привезти в два рази більше, ніж купив у бабці. – каже Марат Мінц - директор компанії A3Tech, яка і представляє на виставці новий молоковоз -Тому часто те, що поступає на завод — це вже не молоко. А масове використання подібних мобільних станцій може посприяти підвищенню якості і сировини, і товару з неї".

За даними Державної служби статистики, понад три чверті сировини виробляються приватними господарствами, простіше кажучи звичайним селянином. Однієї цієї цифри достатньо для того щоби оцінити масштаби вигоди, які може принести масове запровадження подібних молокоприймальних технологій.

Що маємо зараз і що можемо мати?

На українському ринку популярні молоковози як вітчизняних виробників (Еверласт), так і іноземних: IVECO, ISUZU, Hyundai. Максимум, що вони мають — систему охолодження. Наразі молокозаводи використовують машини з одним великим резервуаром. Це спричиняє купу проблем. Це вже не кажучи про те, що неможливість одразу перевірити якість молока обертається тим, що селянам доводиться чекати на виплату коштів ледь не півроку.

Отже, з молоком, перед тим, як воно потрапило на завод, може статися все, що завгодно: може змінитися концентрація, хімічний склад, воно може просто скиснути. Але ж виробник молочних продуктів уже купив його, і як би не хотів повернути назад — це неможливо. Тому і доводиться «підвищувати якість» за допомогою усіляких хімічних добавок, емульгаторів тощо. Кінцевий споживач – ми з вами – зрозуміло від такого продукту відвертаємось.

Нині проконтролювати кожний акт купівлі-продажу молока, його «перелив» бабцею - заготівельнику і транспортування до заводу — неможливо. Але якщо облаштувати молоковоз системою - “контролером” – проблема вирішується швидко і чисто.

Де взяти гроші? 22 тисяч євро це, звісно, по європейських мірках недорого, але для нас це все одно – великі гроші. Проте не все так безнадійно — нині працюючі молоковози цілком можна переробити під мобільну станцію за 5 тисяч євро. Це якщо встановити на нього лише «лабораторну шафу».

Як зазначає Марат Мінц, новий молоковоз можна випускати в Україні — частково в Києві, частково в Шепетівці (Хмельницька обл.), лише його «мізки” будуть зроблені в Болгарії, фірмою “Екомілк”. Для великих підприємств частина вартості компенсується державою в рамках Постанови Кабміну про розвиток сільськогосподарського машинобудування.

Микола Романюк, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-