Марк Андрусяк, начальник Управління кадрового забезпечення офіцерським складом ЗСУ
Призов офіцерів запасу докорінно відрізняється від призову на строкову службу
01.06.2017 16:14

- Сама постановка питання є дещо дивною, адже така складна і відповідальна справа, як призов військовослужбовців, ніколи не є забаганкою або примхою окремої людини. Зрозуміло, що офіцери запасу підуть до війська, тому що в них є потреба. При цьому йдеться, передусім, про фахівців дефіцитних спеціальностей, в тому числі – командирів первинної ланки.

Щодо природи такої потреби… Якщо хтось забув, нагадаю: Збройні Сили України нині мають справу з відбиттям зовнішньої агресії. Називайте це «гібридною агресією», – суті це не змінює, адже війна залишається війною. Існує передбачений Конституцією обов’язок громадян захищати суверенітет та територіальну цілісність України. То які можуть бути питання? Офіцерів, навіть якщо це офіцери запасу, призивають на службу лише в тому випадку, якщо Батьківщина їх дійсно кличе і потребує допомоги.

Я можу підтвердити, що Збройні Сили дійсно відчувають потребу в офіцерах, особливо в офіцерах командного складу первинної та середньої ланки у званні лейтенант-капітан. Природа такої потреби є зрозумілою – після початку бойових дій на Сході кількість розгорнутих бойових частин та підрозділів була збільшена майже вдвічі, хоча й у рамках існуючого законодавства, що обмежує граничну чисельність Збройних Сил.

Давайте спільними зусиллями спочатку зупинимо ворога, який загрожує самому існуванню нашої країни, а вже потім будемо розбиратися, хто і що «провалив» і кого врятував

Війна у нас триває три роки. Курс підготовки офіцера – 4-5 років. З урахуванням того, що нам довелося уточнювати замовлення на підготовку офіцерського складу, випускники заповнять посади у військах лише за 1-2 роки. Для того, щоб закрити цю тимчасову нестачу у молодших командирах, і проводиться призов офіцерів запасу, які, нагадаю, служитимуть 18 місяців.

Це, до речі, не єдиний шлях комплектування офіцерських посад. Ми активно залучаємо сержантів та старшин, які вже мають вищу освіту, до проходження відповідних курсів підготовки, по завершенні яких вони отримують первинні офіцерські звання і призначаються на відповідні посади. Частина потреби задовольняється за рахунок офіцерів запасу, які відразу приходять до Збройних Сил за укладеним контрактом.

Тож, висновок є очевидним.  Давайте спільними зусиллями спочатку зупинимо ворога, який загрожує самому існуванню нашої країни, а вже потім будемо розбиратися, хто і що «провалив» і кого врятував.

Зрозуміло також, що термін служби зараховується до трудового та пенсійного стажу.

- Чи можуть офіцери запасу направлятися на службу в бойові підрозділи, які виконують завдання в районах проведення АТО?

- Ми вже про це неодноразово говорили – призовники, в тому числі офіцери, які будуть призвані з запасу, не будуть направлятися у райони проведення антитерористичної операції на Сході України. Вони  можуть потрапити туди лише за чітко висловленого власного бажання та після укладання відповідного контракту.

Нагадаю, що ще у серпні 2014 року Рада національної безпеки й оборони України прийняла рішення “Про невідкладні заходи щодо захисту України та зміцнення її обороноздатності”, яким Міністерству оборони та іншим силовим структурам доручено вжити заходів, що виключають залучення військовослужбовців строкової військової служби до виконання бойових завдань в антитерористичній операції в Донецькій та Луганській областях.

Головне завдання офіцерів запасу – замінити у пунктах постійної дислокації офіцерів контрактної служби, які відряджатимуться в АТО

Таке правило розповсюджується також на офіцерів запасу, які будуть призвані до війська. Їх головне завдання – замінити у пунктах постійної дислокації офіцерів контрактної служби, які відряджатимуться для участі в АТО.

Останнім часом встановлено ряд суттєвих пільг та грошових доплат військовослужбовцям, які перебувають на лінії зіткнення. Крім того, існує моральний фактор, який ми маємо також враховувати. Отже, призвані офіцери можуть виявити бажання служити в АТО разом із бойовими побратимами. Але вони зможуть зробити це лише після відповідної підготовки і навчання, за укладеним контрактом зі Збройними Силами. 

Михайло Дмитрук, Київ.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-