Голова СБУ про заборону в’їзду Яковлєвій: Ми не маємо відстежувати кожну актрису

Голова СБУ про заборону в’їзду Яковлєвій: Ми не маємо відстежувати кожну актрису

Укрінформ
Рішення про заборону в'їзду до України будь-кого СБУ ухвалює лише у випадку, якщо ця людина загрожує нацбезпеці, у інших випадках - порушення правил перетину кордону, зокрема, з окупованими територіями - це компетенція прикордонників.

Про це сказав голова СБУ Василь Грицак під час прес-конференції в Укрінформі, коментуючи рішення про заборону в'їзду російській актрисі Олені Яковлєвій.

"СБУ приймає рішення про заборону в'їзду в Україну або обмеження терміну перебування у випадку, якщо людина вчинила щось, що загрожує національній безпеці держави незалежно від території вчинення. Чи то РФ, Білорусь, чи якась інша країна. Якщо людина просто перетнула кордон Криму і не висловлювала там антиукраїнських закликів, змін території держави тощо - це пряма компетенція прикордонників", - пояснив Грицак.

Він звернувся з проханням до всіх причетних відомств, починаючи від Міністерства культури і закінчуючи СБУ, діяти злагоджено. "Ми не маємо відстежувати кожну актрису чи співачку. Але реагувати ми будемо у тому випадку, якщо є дійсно загроза національним інтересам", - наголосив Грицак.

У прес-службі СБУ кореспонденту Укрінформу уточнили, що питання порушення перетину кордону - це компетенція прикордонників, а компетенція СБУ - якщо є висловлювання проти України. Тобто, якщо людина порушила порядок перетину кордону - це адміністративна відповідальність, яка може бути реалізована у забороні в'їзду. У даному випадку, якщо б Яковлєва переїхала до Криму через пункт пропуску Чонгар, вона мала б право на в'їзд в Україну.

Як повідомляв Укрінформ, російську актрису Олену Яковлєву прикордонники не пустили до Харкова і заборонили в'їзд на три роки через те, що вона відвідувала окупований Крим.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-