Радянська влада десятиріччями приховувала правду про Биківню – Порошенко

Радянська влада десятиріччями приховувала правду про Биківню – Порошенко

Фото
Укрінформ
Радянська влада десятиріччями приховувала правду про злочини, скоєні у Биківнянському лісі, і тільки зусиллями патріотів вдалося дізнатися правду про трагедію.

Про це Президент України Петро Порошенко сказав під час урочистої церемонії вшанування пам’яті жертв  політичних репресій у Биківнянському лісі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Десятки років радянська влада приховувала страшну таємницю Биківні, а тим часом знаходилися відчайдухи, які навіть в умовах радянської диктатури насмілювалися вимагати правди, так як це робили наші шістдесятники - Лесь Танюк, Алла Горська та Василь Симоненко», - сказав  Порошенко.

Президент зауважив що радянська влада намагалася перекласти відповідальність за злочини в Биківні на нацистів та згадав українських патріотів, які зробили все для того, щоб правда про трагедію та злочини радянського режиму стали відомі українцям

"Україна має знати імена особистостей, які боролися за правду і справедливість. Це мій обов'язок - говорити про них", - сказав Порошенко.

Він наголосив на тому, що світова спільнота вже давно визнала тотожність фашистського та сталінського режимів. Відповідну резолюцію  про це було ухвалено на Генасамблеї ООН ще у 2015 році. 

Биківнянське поховання жертв сталінських репресій належить до найбільших на території України. Таємна спецділянка НКВД УРСР у Биківні почала офіційний відлік своєї діяльності навесні 1937 року. Упродовж 1937-1941 років вантажівки майже щоночі привозили тіла розстріляних у київських в'язницях НКВД для таємного поховання у Биківнянському лісі. У заздалегідь підготовлені ями скидали тіла жертв, які потім присипались вапном та грунтом.

Кількість похованих у Биківнянському лісі остаточно не встановлена, на думку істориків, вона може ставити від 20 до 100 тисяч осіб. Тут знайшли свій останній спочинок письменники Михайль Семенко, Майк Йогансен, Вероніка Черняхівська, художники Михайло Бойчук, Микола Касперович, академіки Федір Козубовський, Петро Супруненко, митрополит УАПЦ Василь Липківський та десятки тисяч інших жертв «Великого терору».

20 березня цього року Президія Київської міської ради ухвалила рішення про відмежування земельної ділянки «для спецпотреб» у 19,20 кварталах Биківнянського лісу.

Указом Президента України № 431/2007 від 21 травня 2007 року «Про заходи у зв'язку з 70-ми роковинами Великого терору - масових політичних репресій 1937 - 1938 років» в Україні встановлено День пам'яті жертв політичних репресій, який відзначається щороку у третю неділю травня. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-