В Одесі відкрили пам'ятний знак жертвам політичних репресій 1937-38 років

В Одесі відкрили пам'ятний знак жертвам політичних репресій 1937-38 років

Укрінформ
Пам'ятний знак жертвам політичних репресій 1937-38 років відкрили сьогодні на Західному кладовищі Одеси, де поховано понад тисячу мешканців міста й області, розстріляних катами НКВС.

У меморіальному заході взяли участь перший заступник голови облради Олег Радковський, віце-мер Одеси Зінаїда Цвірінько, представники громадськості та духовенства, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"За вердиктами сталінських "трійок" і наказами НКВС на цьому місці таємно поховано одну тисячу вісімдесят шість мешканців Одещини, розстріляних у 1937-38 роках. А всього протягом цих років на території області було репресовано з політичних мотивів понад чотири з половиною тисячі осіб - представників інтелігенції, священослужителів, військових, селян та робітників", - зазначила Цвірінько.

Представники духовенства звершили поминальну молитву за душі замучених у катівнях НКВС.

На пам'ятному знаку викарбувано: "Тут поховані останки 1086 мешканців Одещини, розстріляних у роки великого терору (1937-1938). Заспокій, Господи, душі загиблих".

За архівними даними СБУ, в 1937-38 роках на території Одещини та інших областей України було репресовано 267 тисяч 579 осіб, 122 тисячі громадян розстріляно.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-