День Європи в європейській Україні. Нам є що святкувати

День Європи в європейській Україні. Нам є що святкувати

Аналітика
Укрінформ
Європейська Україна відзначає День Європи. Вже в п’ятнадцяте.

Цього року нам є що святкувати: країна не на словах стала частиною великої європейської родини. Адже безвізовий режим відкриватиме для українців нові можливості і наочний приклад, як змінити життя на краще.

Щойно відлунало "Евробачення", Україна гідно, на світовому рівні його провела.

"Ми вдосконалюємося щороку. І ми маємо що святкувати. Дійсно, цього року це надзвичайно особливий букет різних позитивних речей, які відбулися в цей час і відбуваються протягом цього тижня. Це і рішення про надання безвізового режиму для українців, це достойне проведення "Євробачення". І сьогодні - це День Європи. Розслаблятися не будемо.

Сьогодні святкуємо. А завтра - долучаємося знову до роботи і продовжуємо кожен будувати цей європейський проект - європейську інтеграцію", - поділилася з журналістами віце-прем'єр з європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе. І додала: Європу будуємо кожен з себе, зі свого міста, зі своєї вулиці і у своїй родині. 

А поки що, цього тижня головне місто України стало музичною столицею Європи. Ми довели - можемо, знаємо, робимо. З такими словами звернувся міський голова Києва Віталій Кличко до тих, хто прийшов на відкриття європейського містечка на Софіївській площі. Мер пишається тим, що всі міжнародні експерти оцінили Київ як європейське місто.

Безумовно, всі останні дні Україна жила "Євробаченням". Однак свято пісні, свято дружби було затьмарене жахливим вбивством мирних мешканців Авдіївки. Бойовики на Донбасі продовжують забирати життя.

"На жаль, це та ціна, яку сьогодні платить український народ за російську агресію, за наше прагнення і бажання бути вільними", - сказав Президент Петро Порошенко під час підняття прапору Європейського Союзу перед будівлею своєї Адміністрації.

Водночас, Порошенко наголосив, що Україна остаточно порвала з радянським минулим: "І на сьогоднішній день ми вже можемо твердо стверджувати, що Україна кардинально змінилася і назавжди відійшла від радянської і російської імперії".

"Україна повертається додому". Це Іванна Климпуш-Цинцадзе говорить про повернення українців до європейських цінностей - демократії, свободи, рівності.

"Я переконана, що ми повертаємося додому. І те, що ми матимемо свободу руху з Європейським союзом, означає, що ми, дійсно, нарешті, порвали цю пуповину, яка нас пов'язувала з радянським минулим", - каже вона.

Безумовно, і зараз є багато можливостей, якими українці вже користуються. "Але, безумовно, і Європа, і Україна мають додаткові спроможності. Ми зараз ведемо переговори з нашими партнерами в Європейському Союзі. Насамперед, нам треба, щоб вже остаточно набрала сили Угода про асоціацію. І ми сподіваємося на те, що буде позитивне до кінця цього місяця рішення Сенату Нідерландів стосовно цього і вже, нарешті, ми позбудемося і цього виклику. А після цього ми можемо говорити і про додаткові торговельні преференції, і продовжувати рухатися до вільного перетину кордонів не тільки людей, але й товарів, послуг, капіталу", - зауважила віце-прем'єр.

День Європи в Україні - це символ нашої спільної історії, наших спільних цінностей, наголосив голова представництва Європейського Союзу в Україні Х'юг Мінгареллі. Він разом з послами 28 країн ЄС - на сцені на Софійській площі.

"Україна зробила вибір на користь європейської інтеграції.  Я хочу запевнити вас, що Україна не буде сама рухатися по цьому шляху. Ми будемо надавати  допомогу Україні - політичну, фінансову, будемо давати наші найкращі поради, як впоратися з тими реформами, які необхідно провести всередині України", - наголосив Мінгареллі.

Те, що відбувається зараз в Україні, за його словами, насправді, стосується всієї Європи. Адже перед нашою країною стоять величезні загрози. Однак, України може розраховувати на підтримку європейців.

"Ми захоплюємось і пишаємось українцями через їх рішучість бути сильнішими перед обличчям зовнішньої загрози, через рішучість взяти долю в свої руки і будувати кращу країну, краще майбутнє для своєї країни", - сказав він.

Голова Представництва ЄС зауважив, що все більше і більше людей в країнах Євросоюзу відкривають для себе Україну як країну "величезних можливостей щодо туризму, культурного обміну та проведення ділових контактів", і все більше українських компаній знаходять свої можливості на ринку країн ЄС, що означає зростання зайнятості для українців.

За словами Мінгареллі, надання безвізу - це "надзвичайно величезне досягнення", яке свідчить про той темп і обсяг реформ, які відбуваються в Україні.

У свою чергу, київський мер Віталій Кличко запевнив, що безвіз - не панацея і  нам потрібно ще багато працювати, багато зробити, щоб по-справжньому стати європейською країною.

"Ми разом - частина європейської родини. Бути європейською країною, це означає бути сучасною демократичною, побудувати нормальні стандарти життя. Що це означає для кожного з нас? Стандарти життя - це робота, нормальна заробітна плата, нормальні соціальні стандарти, нормальні пенсії, рівень життя", - сказав Кличко.

Оркестр Київського військового гарнізону запрошує до свята. У виконанні військових лунають Гімни України та Європейського Союзу. Після офіційної церемонії - концерт. Військовий оркестр виконує відомі європейські композиції кожної з країн ЄС. А ввечері на гостей свята чекає "Танок на майдані Конго".

На Софійській площі - вікторини, лотереї, сувеніри, продукція від країн Євросоюзу. Ось біля палатки Посольства ФРН німецьке товариство міжнародного співробітництва проводить лотерею на знання історії та географії Німеччини та України. А Посольство Франції оголосило лотерею на найкраще улюблене французьке слово. Поруч - експрес-курси французької мови.

Повсюди - прапорці Євросоюзу. У деяких - цілий букет, з усіх країн ЄС. "Не піду звідси, поки у мене не будуть такі прапорці", - чую голос. Це Любов з Одеської області, яка приїхала до Києва зі своєю родиною. Каже, хочуть відчути європейську атмосферу і долучитися до спільної європейської родини, відчути себе частинкою Європи. "І, дійсно, відчули. Навіть, перебуваючи в хостелі, в якому зупинилися. Відчули, що Україна - це Європа, дивлячись по людях, по сервісу, який ми отримали", - розповіла дівчина.

А для тих, хто ще тільки відкриватиме західні цінності, акція Європейської комісії - "Відкрий Європу". Молоді хлопці і дівчата знайомлять з перевагами безвізу і як ним користатися.

День Європи в Україні запроваджено в 2003 році указом глави держави і вже традиційно відзначають у третю суботу травня. Цього року свято відбувається раніше, аби гості "Євробачення" змогли долучитися до святкування.

Гаяне Муратова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-