Одеське Куликове поле 3 роки потому: як це було

Одеське Куликове поле 3 роки потому: як це було

Аналітика
Укрінформ
2 травня в Одесі, схоже, стає датою збору пенсіонерів, які нудьгують за радянською молодістю

"Сакральна дата" для деяких одеситів - 2 травня. У цьому році виповнилося 3 роки з моменту подій 2014 року, коли в Одесі відбулися вуличні бої між прихильниками і противниками української влади, які завершилися на Куликовому полі в Будинку профспілок, де в результаті пожежі загинуло близько 50 осіб. Про те, як пройшли заходи на Куликовому полі сьогодні - в репортажі Укрінформу.

"Розкачку" до 2 травня цього року вели певні сили ще з зими. У соцмережевих групах типу "Народної дружини Одеси" постійно розміщувалися заклики "всім прийти на Куликове поле 2 травня". Офіційно - "для того, щоб вшанувати пам'ять загиблих". В реальності те, що відбулося сьогодні в Одесі можна було б назвати клубом за інтересами осіб похилого віку.

Попередження про можливі провокації в Одесі 2 травня розміщувалися владою за кілька днів до події. Поліція, СБУ і нацгвардія в цьому році розробила безпрецедентні заходи безпеки. На Куликовому полі, навколо нього і на прилеглих вулицях. Раніше повідомлялося, що в Одесі в цей день нестимуть службу 2 000 співробітників правоохоронних органів.

2 травня минулого року тих, хто прийшли до Будинку профспілок, не пустили на площу. Поліція аргументувала це тим, що їм надійшов сигнал про вибуховий пристрій на площі. Тоді кілька сотень стояли близько 6 годин на спеці біля входу на Куликове поле перед кордонами поліції.

У цьому році влада пішла іншим шляхом. Площа була повністю перекрита, розбита на сектори, працював один вхід з двома рамками металодетекторів, вихід з площі знаходився з іншого боку вулиці, а ті, хто заходив проходили кілька рівнів "фільтрації". Повертатися назад було заборонено.

Пори те, що "жалобні заходи" були заплановані на 14 годину, люди стали приходити на Куликове поле ще з 10 ранку. До першої години дня на площу основну масу людей не пропускали.

З першої години дня на пропускному пункті дали добро на прохід людей. Поліція почала проводити огляд сумок та інших особистих речей. Біля стін Будинку профспілок з'явилося безліч квітів, біля якої зібралося кілька сотень громадян, переважно пенсійного віку.

Простоявши до 14 години, натовп поступово став "накручувати" себе сам. Спочатку з'явилися якісь люди, які виспівували "Христос воскрес", потім бородань, якого називали "батюшкою", закликав усіх замовкнути – і почав читати молебень за загиблими 2 травня 2014 року.

Потім увагу присутніх перехопила жінка, яка театрально наспівувала з папірця римовані рядки, присвячені "загиблим за мир в Одесі". Зміст віршів цілком підпадав під статтю «про сепаратизм».

«Поетеса», розвиваючи успіх, взяла на себе роль розпорядника бала. І повідомивши натовпу, що поліція не дозволила "використовувати мікрофон", гучно прокричала: мовляв, необхідно зробити "коридор", по якому "сім'ї загиблих" будуть підходити до будівлі Будинку профспілок на "покладання квітів" і "запуск кульок і голубів".

Час від часу натовп починав нудьгувати і тоді її розігрівали скандуванням гасел: "Одеса без фашизму", "Одеса - місто герой", "Бандерівські біси, геть з Одеси" та ін.

Періодично бабусі співали радянські військові та революційні пісні, наприклад: "Вставай, страна огромная".

Присутні пенсіонери звично розповідали один одному "останні жахи" про українську владу і "фашистів" і самі від цих оповідань лякалися. Ось лише уривки з їх монологів та діалогів:

  • Україну продали американцям і знищують росіян!

  • Наполеон і Гітлер не змогли зламати Росію, і Америка не зможе!

  • Влади довели Україну до того, що після 25 років жінки вже не народжують. Ну так, деякі все ж народжують, але це виняток. А взагалі, українців американці труять поганими харчами і через це населення вимирає.

  • Спеціально найняті фашисти напали 3 роки тому на мирних одеситів, загнали в Будинок профспілок і підпалили. А коли ті намагалися врятуватися, по них стріляли, а хто випав з вікон добивали ланцюгами і бітами.

  • Путін нас не рятує, тому що не хоче великих жертв серед молоді.

  • Журналісти - все проплачені і ніколи не кажуть правду про 2 травня 2014 року.

  • Сьогодні на Куликовому полі зібралися останні нормальні одесити з совістю.

  • В Одесі 3 роки тому були застосовані американські фосфорні гранати - був висновок севастопольської експертизи.

  • Чому пускають "правосеків" на Куликовеу поле?

  • Поліція продажна, проти народу і отримує зарплату з наших пенсій.

  • Ми всі під прицілом снайперів з сусіднього будинку.

  • Не віддамо Одесу!

  • У Порошенка немає ні совісті, ні цілих шкарпеток.

  • Росіянам по Одесі ходити страшно!

  • Одеські вуличні тварини кидаються на "фашистів".

  • Американці зомбують нашу молодь!

  • Революцію влаштували в Росії американці у 1917 році, це був перший Майдан. Але добре, що потім Сталін навів порядок...

Теми розмов у присутніх були найрізноманітніші. Періодично хтось у натовпі вигукував: “Це провокатор! Він за "тризуб!"

Кореспондент Укрінформу теж був "припечатаний" однією з бабусь як націоналіст, після чого вона 15 хвилин розповідала журналісту про своє життя, обзиваючи поліцію "посібниками фашистів".

Ця ж старенька запевняла журналістів у тому, що 3 роки тому на Куликовому полі проти "захисників Одеси" були застосовані "фосфорні гранати" американського виробництва.

Час минав, пенсіонери знемагали на спеці, але продовжували чогось чекати. Крізь натовп кілька разів пробіг дивний чоловік, років 35, втупивши погляд у землю і прикривши рот рукою, він кілька разів крикнув: "Всім прийти 9 травня на акцію "Безсмертний полк"!

Бабусі кричали у відповідь: "А скільки?"

Потім пройшовся по юрбі гомін: "Приїхали родичі загиблих!"

Поява нової групи юрба зустрічала оплесками. "Родичі" поклали квіти до основи паркани з профлиста, яким огороджений Будинок профспілок з 2014 року. Звідкись з'явилися десятки чорних повітряних кульок.

Через кілька хвилин кульки були відпущені в повітря. В натовпі кричали: “А що там говорять? Не чути!"

Потім "родичі" почали роздавати в натовпі живих білих голубів. Голуби теж були відпущені в повітря.

Періодично в різних місцях площі, де було дозволено перебувати прийшли (це вся центральна частина Куликова поля), виникали "майданчики", на яких точилися запеклі суперечки, що закінчувалися, найчастіше, криками бабусь: "Пішов геть з Одеси, це наше місто, фашист нещасний!"

На Куликове поле прийшов колишній лідер одеського "Правого сектора" Сергій Стерненко (фільм про нього було сьогодні розміщено на сайті Укрінформу), якого тут же обступив натовп пенсіонерів, які вигукували дуже "міцні" слова на його адресу. Поліція всякий раз була змушена брати Стерненка у кільце і відводити в бік.

"Родичі", після виконання місії "кульки –голуби", ретирувалися. Натовп залишився очікувати якоїсь команди для подальших дій. Деяким стареньким вже ставало погано від спеки, і їм надавали допомогу медики, які періодично вступали в суперечку з кимось, хто їм не подобався. Журналісти теж застигли в очікуванні розвитку подій.

До 16 години на площі з'явилася група молодих людей в однотипних куртках, за зовнішнім виглядом – активісти якоїсь проукраїнської патріотичної організації. Молоді люди міцної статури встали в коло і відповідали українською мовою бабцям, що буквально кидалися на них. Через кілька хвилин, коли "градус пристрастей" навколо молодих людей став занадто високий, поліція попросила молодих людей залишити площу.

Десять хлопців відійшли до краю площі, вишикувалися, доклали руки до серця і заспівали гімн України. Під час їхнього співу з боку пенсіонерів лунала нецензурна лайка, хтось намагався "заглушити" їх піснею "Вставай страна огромная, на смертный бой с фашистской силой темною, с бандеровской ордой".

У цій музичній битві" перемогла сильніша і гучніша молодь. Несподівано оголосили, що надійшов сигнал про вибуховий пристрій на площі. Ланцюги поліції і Нацгвардії стали відтісняти з неї присутніх. До 17 години Куликове поле спорожніло. Щоправда, поліції довелося ще якийсь час контролювати прилеглу до площі територію, де періодично спалахували словесні перепалки пенсіонерів і молоді.

В 18 годин на Грецькій площі в Одесі відбувся громадянський схід з вшанування героїв подій 2 травня 2014 року.

Всього з 14 до 17 годин співробітниками одеської поліції були виведені з площі близько 10 чоловік, які намагалися перевести "палкі дискусії" у щось більше.

Жодних пригод за цей час не відбулося.

2 травня в Одесі на Куликовому полі, схоже, стає датою збору пенсіонерів, що нудьгують за радянською молодістю. З кожним роком їх збирається все менше, а професіоналізм поліції під час проведення заходу зростає.

Дмитро Флорин. Одеса.

Фото автора

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-