Чи легко бути патріотом.

Чи легко бути патріотом. "Правий сектор" Сергія Стерненка"

Укрінформ
Загроза безпеки Одеси буде існувати доти, доки Росія тримає Україну під прицілом

Чи легко бути патріотом сучасної України в сучасній Україні? - це питання лягло в основу документального циклу фільмів "Чи легко бути патріотом" від Укрінформу. Героєм восьмої серії став одесит Сергій Стерненко, який 3 роки очолював одеське відділення "Правого сектора" і брав безпосередню участь у подіях, що сталися в Одесі 2 травня 2014 року.

Сергій, який займався бізнесом в соцмережах, у січні 2014 роки зрозумів, що майбутнє країни залежить і від нього особисто. Він брав участь в Одеському Майдані, потім поїхав зі своїми однодумцями з Одеси на Майдан до Києва. Саме в ті дні, коли влада Януковича остаточно з`їхала з глузду  і почала розстрілювати беззбройних людей.

2 травня 2014 року стало, за словами Сергія, переломним моментом, коли на колону прихильників незалежної України в Одесі було скоєно збройний напад і з'явилися перші загиблі.

Потім відбулися всім відомі події в Будинку Профспілок на Куликовому полі:

"У глобальному сенсі те, що відбулося 2 травня 2014 року в Одесі, було спробою реалізації, так званого" донецького сценарію ". Проросійські сили, активно діяли в місті ще з січня 2014 року і намагалися зробити в Одесі то, що вже реалізовувалося в цей час в Донецьку і Луганську.

Вони розуміли, що в разі, якщо вони спробують проголосити тут так звану "Одеську народну республіку", їм будуть чинити опір НЕ силовики, а звичайні громадяни. Тому їх основним завданням було нас нейтралізувати. Після цього  мало відбутися захоплення зброї в Університеті внутрішніх справ, захоплення адміністративних будівель. Сюди були кинуті шалені ресурси, скажені гроші. А розкачку ситуації в Одесі йшла задовго до 14 року. Міф про те, що "Одеса - російське місто", озвучувався тут більше, ніж в Донецьку чи Луганську. Сил і ресурсів в Одесі було задіяно також більше, ніж на Донбасі. Потім відбулися відомі всім події 2 травня 2014 року ", - розповідає Сергій Стерненко.

На сьогоднішній день, за його словами, ситуація в Одесі дуже змінилася. Одесити на прикладі Донбасу побачили, що може принести з собою так званий "русскій мір". І ніхто не хоче повторення цих подій в Одесі.

"Звичайно, є прихильники Росії і Путіна і сьогодні в Одесі, проте ситуація з консолідацією українського суспільства, можливості активних дій українських силовиків настільки змінилися, що у відкрито свою проросійську позицію вже ніхто не демонструє. Знайти людей, які кажуть, що підтримують Російську Федерацію, в Одесі легко. Але вони кажуть про це вдома, на кухні, з сусідами. Є кілька десятків найбільш активних, які можуть вийти на свято 10 квітня (День звільнення Одеси від фашистів - авт.). Але питання про те, чи існує загроза територіальній цілісності в Одеській області сьогодні, я думаю, не стоїть.

Тому що події 2014 року однозначно продемонстрували проукраїнську позицію одеситів. Однак, тим не менш, на питання, чи існує загроза безпеці в Одесі, думаю, відповідь - так.

Тому що як би там не було, Росія сьогодні не зупиняє зусиль дестабілізувати українське суспільство, влаштовувати диверсії. У нас тільки в 2015 році було кілька десятків терактів, які влаштовували російські спецслужби. Це відомі факти, оприлюднені в тому числі і органами слідства. Загроза безпеки Одеси існуватиме ще довго. Доти, доки Росія тримає Україну під прицілом ", - заявив Сергій Стерненко.

Про те, як вчорашній студент, який заробляє в Інтернеті, очолив одеське відділення забороненої в Росії організації "Правий сектор", про те, як одеські "правосекі", ховаючись від можливого переслідування, пробиралися до Києва на допомогу Майдану, про те, що відбувається в Одесі зараз, про те, що відбувалося в Одесі 2 травня 2014 року, про те, що б сказав Сергій Стерненко Путіну, і про те, чи легко бути патріотом в сучасній Україні - в черговій серії документального циклу "Чи легко бути патріотом" від Укрінформу .

Дмитро Флорін, Одеса.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-