Супрун назвала вакцинацію питанням національної безпеки

Супрун назвала вакцинацію питанням національної безпеки

Укрінформ
Проведення щеплень дітям від найбільш поширених інфекційних захворювань – це питання національної безпеки.

Про це на брифінгу з нагоди Європейського тижня імунізації сказала в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Вакцинація, без перебільшення, - питання національної безпеки України. Це є найбільш успішна і економічно ефективна профілактична стратегія, як дозволяє попередити 28 тяжких інфекційних захворювань. Чим більше розвинена країна, тим більше вакцин включено до медичної допомоги дітям та дорослим», - сказала Супрун.

Зараз в український календар імунізації включено 10 щеплень, а в країнах ЄС, Північної та Південної Америки проводять вакцинацію щонайменше від 13 інфекційних захворювань.

За рекомендаціями ВООЗ вакциновано повинно бути 95% дитячого населення.

Зараз, через відмову батьків від вакцинації, а також недостатню поінформованість про наслідки цієї відмови, а також через антивакцинальну кампанію в медіа Україна перебуває на останньому місті у світі за рівнем охоплення щепленням населення. Так, за словами Супрун, вже є важкі наслідки відмови від вакцинації в Україні.

«Є випадки правця, кору, є навіть смерті від туберкульозу, два місяці тому туберкульоз призвів до смерті дворічного хлопчика. Низький рівень щеплення призвів до спалаху поліомієліту в 2015 році», - сказала Супрун.

В.о. міністра наголосила, що відмова від вакцинації як з боку батьків, так і з боку лікарів, які користуються застарілими протоколами і побоюються так званих протипоказань, ставить під загрозу життя дітей.

Наразі, за словами Супрун, завдяки проведенню закупівель вакцин за допомогою ЮНІСЕФ, вакцин в Україні достатньо, у тому числі в регіонах. У випадку відмови у наданні вакцини вона порадила батькам звертатися до облдержадміністрацій, у разі неотримання відповіді - звертатися в Міністерство охорони здоров’я.

Фото: Аптека.UA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-