16 квітня. Пам’ятні дати

16 квітня. Пам’ятні дати

Укрінформ
Сьогодні християни світу відзначають найвеличніше християнське свято – Світле Христове Воскресіння, або Великдень.

Великдень, а саме так здавна називали українці цю особливу неділю року, є найдавнішим і найголовнішим християнським святом усього богослужебного року і приурочене Воскресінню Ісуса Христа. Християнська Пасха тісно пов’язана з єврейською і дослівно перекладається як «проходження повз». Але якщо для іудеїв Песах є символом визволення від єгипетської неволі й обретінням Землі Обітованої, то для християн Пасха символізує перемогу життя над смертю, звільнення від тягарів гріха, перехід зі стану несвободи в царину свободи і любові. Пасхою називається і Сам Христос, принесений у жертву за гріхи людства. За Євангеліями, після того, як Ісус прийшов до Єрусалима, був зраджений і страчений на хресті, а потім похований у печері відданими учнями – Він воскрес. Недільного дня, прийшовши до Його гробу, жінки-мироносиці виявили, що місце поховання порожнє. Натомість побачили ангела, який сповістив їм, що Ісус воскрес. Невдовзі одній із них явився Христос і сказав про Своє воскресіння. Радісна звістка надзвичайно швидко поширилася Єрусалимом, а потім і всією Іудеєю. Саме тому в ніч проти неділі в усіх церквах правиться святкова всенощна, кульмінацією якої є урочиста хода вірян навколо храму з запаленими свічками, великодній подзвін і сповіщення священиком двохтисячолітньої звістки: «Христос воскрес!», на що паства радісно відповідає: «Воїстину воскрес!» Наприкінці відбувається освячення пасок та крашанок (писанок), люд розходиться по домівках, обережно несучи запалені великодні свічки, і розговляється. Святкову трапезу починали зі свяченої крашанки та шматочка паски. Традиційним вітанням у ці святкові дні були слова «Христос воскрес!», а відповідали «Воістину воскрес!», тричі цілувалися і обмінювалися крашанками. Воскресіння Христове споконвіку було святом любові, миру, злагоди та надії. Дата свята не є сталою і кожного конкретного року обчислюється за місячно-сонячним календарем, згідно зі спеціальними правилами. Цього року святкування Великодня у християн східного і західного обряду співпало.

Разом з тим, сьогодні Національне свято Королівства Данії – День народження Королеви (1940). 16 квітня 1940 року народилася королева Данії Маргрете ІІ. Посіла престол 14 січня 1972 року.

Події дня:

307 років тому (5 квітня за старим стилем 1710 року) Пилипа Орлика було обрано гетьманом, а також прийнято Конституцію Пилипа Орлика, що стала першою українською конституцію. Пилип Орлик, який був одним із найближчих сподвижників Івана Мазепи, після поразки шведсько-українського війська під Полтавою у 1709 році, змушений був емігрувати до молдавських Бендер, яке на ту пору належало Османській імперії. Разом із Орликом в Бендерах знайшли політичний прихисток частина козацької старшини, козаки Гетьманщини і запорожці, які відмовилися служити Москві. На козацькій раді під час обрання Орлика між гетьманом, старшиною і запорожцями було укладено угоду – «Пакти і Конституція прав і вольностей Запорізького Війська». Цей документ пізніше дістав назву Конституція Пилипа Орлика. Конституція фактично проголошувала в Україні незалежну республіку, зберігаючи тільки протекторат шведського короля замість колишнього підданства московському царю. Документ складався з 16 статей, у ньому обґрунтовувались права України на суверенітет від Москви і Польщі, основною релігією затверджувалось православне віросповідання, підпорядкованість константинопольському, а не московському патріарху. Конституція відроджувала державні кордони часів розквіту Гетьманщини і регламентувала зовнішні та внутрішні соціально-політичні та економічні відносини гетьмана зі старшиною та рядовим козацтвом, встановлюючи інституцію на кшталт козацького парламенту, до якого залучалися не лише генеральна та полкова старшина, але і січовики. Конституція Пилипа Орлика була великим кроком уперед, визначним висловом української політичної думки XVIIІ століття. Документ існував у двох мовних варіантах: староукраїнському та латинському.

Ювілеї дня:

150 років від дня народження Уїлбера Райта (1867-1912), американського авіаконструктора і льотчика, одного з піонерів авіації. Брати Райт (Уїлбер і Орвілл) першими в світі 17 грудня 1903 року на планері власної конструкції з двигуном внутрішнього згорання здійснили політ тривалістю 59 сек. У 1912 році організували в США компанію з виробництва літаків.

128 років тому народився сер Чарлз Спенсер Чаплін (1889-1977), американський актор, кінорежисер, сценарист, композитор, один із найвизначніших майстрів екрану ХХ ст. Свій знаменитий костюм – маленький капелюх, тісний піджачок, мішкуваті штани й величезні черевики – Чаплін одягнув у лютому 1914 року на зйомках фільму «Неймовірно скрутне становище Мейбл». Кумедний образ він доповнив маленькими вусиками, а також ходою, яку він перейняв у старого на прізвисько Чудило Бінкс, який доглядав коней у шинку його дядька Спенсера. Про свій новий образ Чарлі Чаплін говорив таке: «Він дуже різний. Він – і волоцюга, і джентльмен, і поет, і мрійник. А взагалі, це самотня істота, яка мріє про красиву любов та пригоди».

95 років від дня народження Кінгслі Еміса (1922-1995), англійського письменника, поета, сатирика. Автор романів: «Щасливчик Джим», «Товстий англієць», «Дівчина, 20 років», збірок віршів, а також романів про агента 007 («Книга Бонда, або Сам собі 007», «Полковник Сан»). Лауреат премії Сомерсета Моема (1964; за роман «Щасливчик Джим») і Букерівської премії (1986; за роман «Старі чорти»).

90 років від дня народження Бенедикта ХVІ (Йозеф Ратцінгер; 1927), 265-го Папи Римського (19 квітня 2005 – 28 лютого 2013). Почесний Папа Римський. Один із найближчих співпрацівників Іоанна Павла ІІ, до обрання папою очолював Колегію кардиналів і Конгрегацію з питань віри. Автор близько 60 книг: «Вступ до християнства», «Есхатологія», «Звіт про стан віри», «Бог Ісуса Христа», «Сіль землі», «Християнство та Католицька Церква на зламі тисячоліть» тощо. У лютому 2013 року Бенедикт XVI зрікся Святого престолу. Понтифік пояснив свій крок поганим станом здоров’я. 

90 років від дня народження сера Роберта Вільсона (1927-2002), британського астрофізика. Відомий як творець орбітального телескопу IUE (International Ultraviolet Explorer), виведеного на навколоземну орбіту 26 січня 1978 року. Очолював кафедру фізики і астрономії в Лондонському університетському коледжі.

75 років від дня народження Лео Нуччі (1942), італійського оперного співака (баритон), одного з найяскравіших майстрів світової оперної сцени.

Роковини смерті:

45 років з дня смерті Ясунарі Кавабати (1899-1972), японського письменника, лауреата Нобелівської премії з літератури (1968) «за майстерність розповіді, яка з надзвичайною чутливістю виражає сутність японської душі». Автор повістей: «Країна снігу», «Тисяча журавлів», «Сплячі красуні», романів «Стогін гори», «Давня столиця», оповідань, есе. Витончена простота – основна риса стилю Кавабати. Його творчість – це поєднання традицій давньої японської літератури (зокрема поезії хокку) з естетикою дзен, що заперечує розумове сприйняття світу і стверджує принцип природності й безпосередності. «Все моє життя – це пошук краси, і я буду продовжувати цей пошук до самої смерті», – сказав письменник у своїй Нобелівській промові. В творах Кавабати присутній легкий, ледве вловимий наліт суму, який японці називають словом «сабі». До кінця свого життя Кавабата не розучився дивуватися, бачачи красу снігу, квітів, місяця, восени – кленового листя. Він знав істину: аби відчути лілію, якою вона є, треба «поєднати душу дитини, котра вперше побачила чарівну квітку, і душу Бога, котра знає про лілію все». Письменник помер у себе вдома через отруєння газом. Однією з версій смерті Кавабати називають самогубство (на цей крок його могло підштовхнути несподівано страшне самогубство молодшого колеги Юкіо Місіми, або хвороба Паркінсона, перші руйнівні ознаки якої він почав відчувати), іншою – до якої схиляються рідні письменника – нещасний випадок. Українською твори Кавабати вперше переклали в 1976 році (нині вони активно перевидаються), з’являються і нові переклади.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-