Аварія на шахті “Степова”: комісія озвучила причини

Аварія на шахті “Степова”: комісія озвучила причини

Укрінформ
Серед причин аварії на шахті "Степова" у Львівській області, яка сталася 2 березня, - порушення норм охорони праці й навчання працівників, недостатнє провітрювання лави й неспрацювання системи оповіщення.

"Експертні групи комісії працювали безпосередньо на місці аварії та здійснили детальний аналіз: технічної і контрольно-облікової документації, результатів виконаних розрахунків і випробувань, протоколів опитування свідків, лікарських свідоцтв про смерть потерпілих", - повідомив Зубко.

  За його словами, причиною аварії 1-ї категорії, що сталася 2 березня на шахті "Степова" ДП "Львіввугілля", став вибух метаноповітряної суміші, що утворилася в 119-конвеєрному штреку в місці розташування кабелю, також неспрацювання системи УТАС. "За період з лютого до моменту трагедії система УТАС давала збій в роботі понад 20 раз", - повідомив Зубко.

Віце-прем’єр-міністр зазначив, що безпосередньо перед виникненням вибуху виїмкова дільниця лави не була забезпечена необхідною розрахунковою кількістю повітря (розрахунок - 473 куб.м/хв., фактично - 156 куб.м/хв. – втричі менше необхідного обсягу).

Головною причиною трагедії, за словами Зубка, став недопрацьований комплексний план з охорони праці на шахті.

"Комплексний план із забезпечення безпеки має бути перевірений на всіх шахтах України. Щодо інших причин трагедії, які виявлені урядовою комісією, будуть далі розбиратися правоохоронні органи", - підсумував він.

"Для уникнення таких аварій в подальшому необхідно вирішити питання блокування рахунків шахт, через яке охорона праці недостатньо фінансується і не виплачується зарплата, шляхом запровадження спецрахунків", - підкреслив Зубко. За його словами, необхідно також ліквідувати дефіцит спецлабораторій для контролю за безпекою шахт, який виник у зв'язку із втратою їх у зоні АТО.

Віце-прем’єр зазначив, що всі висновки урядової комісії мають стати підставою для перевірки всіх шахт в Україні та лягти в основу рекомендацій для розробки заходів з недопущення подібних аварій.

Як повідомляв Укрінформ, 2 березня на шахті "Степова" у селі Глухів Сокальського району Львівської області на глибині 550 метрів внаслідок вибуху сталося обрушення гірської породи. За інформацією Нацполіції та прокуратури, 8 гірників загинули, 23 шахтарі були госпіталізовані.

3 березня уряд ухвалив рішення про створення спеціальної комісії з розслідування причин аварії на шахті "Степова". Комісію очолив Геннадій Зубко. Термін роботи комісії - один місяць.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-