Скандал навколо Євробачення: спочатку дискваліфікуйте Росію

Скандал навколо Євробачення: спочатку дискваліфікуйте Росію

Аналітика
Укрінформ
На всі спроби звинуватити Україну у «поганому ставленні» до інваліда Самойлової треба відповідати спокійно і жорстко

Швейцарський таблоїд Blick ще 28.03.2017 опублікував інформацію від гендиректора конкурсу «Євробачення» Інгрід Дельтенре про неприйнятність реакції України щодо російської виконавиці Юлії Самойлової та про плани організатора конкурсу запровадити санкції щодо України, одна з яких – тимчасове відсторонення України від участі в «Євробаченні».

А де писався лист пані Дельтенре?

31.03.2017 у мережі поширився лист за підписом Інгрід Дельтенре на адресу прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана. Аналізувати його – одне задоволення для того, хто бачить які вуха стирчать за літерами.

"Жодна з країн-господарок раніше не перешкоджала виступу будь-якого артиста на "Євробаченні", тож Європейська асоціація мовників (ЄАМ) не бажала б створювати прецедент у 2017 році", - намагається дезінформувати адресата пані Дельтенре. Дезінформувати, це якщо висловитися політкоректно, бо добре відомо, що коли у 2009 році конкурс «Євробачення» проходив у Москві, саме організатор - російська сторона, заблокувала участь у ньому групи «Стефане і 3G”, яка мала представляти Грузію. І саме тоді причина була однозначно політичною: роком раніше, у 2008-му, Росія підло напала на Грузію і оскільки на злодії шапка горить, у Москві «забракували» рядок з тексту групи, який у перекладі на «російсько-англійську» звучав так:«Мы не хотим put in». Це настільки загальновідомий факт, що доводиться припускати навіть неймовірне: а чи в Женеві, чи в офісі ЄАМ писався цей лист до глави Українського уряду?

А ще у листі гендиректора Євробачення йдеться про те, що ситуація з Самойловою нібито викликала «обурення серед мовників з усієї Європи». Ряд з них, мовляв, розкритикували рішення України і «розглядають можливість відмовитись від участі в конкурсі»… Це теж дуже цікаво і настільки же нелогічно. Адже, якщо вже вирішили «налякати нетолерантну Україну», то навіщо ця анонімність? Хто «розкритикував», яка країна «розглядає можливість»? І тут знову доводиться робити більш ніж просто ймовірне припущення: бажане видається за дійсне у розрахунку, що в Києві таки злякаються, а там – як карта ляже!

Коли «репутації» нічого не загрожує…

А тепер давайте подивимось, хто і як «розганяє хвилю». Якщо залишити поза обговоренням – багато честі - медіа маловідомі, але зі стійкою проросійською «славою», то, передаючи текст заяви Дельтенре, пристойні видання наголошують, що санкції щодо України не мають жодного офіційного підтвердження від організатора конкурсу. Натомість, заява від речника ЄМС Дейва Гудмена про те, що питання санкцій може бути обговорене лишепісля того, як конкурс в Україні пройде, чомусь не набула широкого розповсюдження в медіа...

На прохання DW у ЄМС підтвердили цитати Інгрід Дельтенре, зафіксовані у швейцарському таблоїді, але зробили акцент на тому, що «не можуть відповідати за узагальнення видання про запровадження санкцій щодо України, навіть – про виключення її із складу «Євробачення». І це важливе уточнення теж поки що не набуло широкого резонансу, при тому, що стає очевидним: такі санкції – це фантазії «Бліку» і тих, хто поширює домисли і брехню.

Пам’ятаєте, коли можливість заборони в’їзду в Україну Юлії Самойловій лише обговорювалася, ЄАМ виступила з заявою, де перспективу такої заборони, загалом, не вітали, але й наголошували, що це – внутрішня справа України і рішення країни-організатора треба поважати. Звідки ж з’явилися одкровення мадам Дельтенре? До того ж, американське видання escYOUnited, передаючи слова Дельтенре, робить акцент на тому, що вона йде з посади влітку - і не зрозуміло, наскільки в такій ситуації можна серйозно ставитися до її слів. Іншими словами, її репутації уже мало що загрожує…

Хто хоче підтримати ТАКУ Росію – «флаг в руки»!

Російська машина дезінформації, шантажу і підкупу не зупиняється ніколи. При цьому і «за порєбриком», і у світі, і, на жаль, у нас - вистачає людей, які взагалі не знають значення цього слова - «репутація». На лист гендиректора Євробачення ця публіка злетілася, мов мухи на відомо що. Набір відповідних текстів – у найширшому діапазоні – від огляду цін на готельні номери в Києві під час проведення конкурсу (їх, до речі, уже знижено) – до проблем з підготовкою інфраструктури, що подаються як катастрофічні, хоча це не так, і, взагалі, у кого їх не буває? Втім, не варто усю цю публіку, яка цокає язиком, виводячи відповідні заголовки, ділити на «агентів», «запроданців» і просто «корисних дурнів»: бридко і жодного сенсу немає. Поговоримо про інше.

Що у нас на часі? Треба нагадати Європі, і не лише їй, що Україна і світ живуть зараз не Євробаченням, точніше – зовсім не Євробаченням. Треба використовувати всі свої можливості, аби поширювати у світі інформацію, що є така країна Російська Федерація – колосальний уламок колосальної Російської імперії, яка конає от уже 100 років, поширюючи навколо себе сморід несправедливості, неправди та жах смерті. У наші дні, місяці, роки ця країна отруює брехнею інформаційні канали світу, втручається в чужі вибори, веде відкриту криваву війні у Сирії і неоголошену, гібридну - в Україні, в результаті яких загинули десятки тисяч людей; ця країна уперше за 70 з лишком років анексувала у Європі чужу територію, вона таємно засилає на український Донбас своїх військових з потужною зброєю, з якої збиває цивільні літаки з сотнями пасажирів; не гребуючи і відвертим терором, вона робить все, на що здатна, щоб максимально ослабити об’єднану Європу, аж до дезінтеграції ЄС…

Це по крупному. Але крупне складається з «дрібничок». Одна з них - оця блюзнірська, спланована і прорахована провокація з «призначенням» інваліда з дитинства Юлії Самойлової - представницею Російської Федерації на конкурсі Євробачення-2017. І нам треба підкреслювати, що СБУ заборонила Самойловій (і далеко не лише їй) в’їзд до України не тому, що вона інвалід, а через демонстративну її – публічної особи – зневагу до України, її територіальної цілісності та, зрештою, європейських цінностей.

Якщо ЄАМ, нинішня очільниця «Євробачення», та «аноніми-бойкотувальники» хочуть у всьому цьому моральну підтримати ТАКУ Росію, то це їхнє право, і «флаг им в руки», а в України – інша задача протистояти ЦІЙ Росії, захищаючи себе і, до речі Європу. Бойкотуйте чи «висловлюйте занепокоєння», а нам - своє робить, те, що важливіше за всі «міжнародні пісенні конкурси» разом узяті. Власне, своє і єдино правильне і зробила СБУ.

Конкурс «Євробачення» - це як Олімпійські Ігри - лише з мирного життя. А у нас - війна.

Ігор Петрук, Київ

Перше фото: banda.agency

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-