Чому з університету Шевченка масово виганяють філософів?

Чому з університету Шевченка масово виганяють філософів?

Аналітика
Укрінформ
Одразу 60. З одного факультету. Багато з них – студентські активісти. Немає питань?

У Київському національному університеті імені Тараса Шевченка відрахували групу студентів. Питання, як кажуть, житейське, але не все зрозуміло. З філософського факультету, за офіційною інформацією від адміністрації КНУ, станом на 30 березня відраховано понад 60 осіб, з яких 30 за невиконання навчального плану, понад 25 – за порушення умов договору (контракту), 5 – за власним бажанням. Примітно, що серед відрахованих «за  неуспішність» – декілька активістів, зокрема і причетних до нового руху «КНУ протест», який утворився взимку, про що на «Українській правді» написала активістка університету Олена Нікуліна.

За результатами зимової сесії відраховані студенти мали понад два не складених іспити, проте в можливості перескласти сесію їм відмовили, пояснивши це внутрішнім правилом.

«КНУ протест» сьогодні - це «Шевапіл» вчора?

Укрінформ зустрівся з двома відрахованими студентами-філософами, - Станіславом Тихоньком та Миколою Третяковим, які входять до «КНУ протест», аби з перших вуст дізнатися – як все було. Нам розповіли, що це не перший уже випадок, коли з КНУ відрахували активістів. Два роки тому існувала інша організація студентів-активістів при  КНУ – «Шевапіл», яка боролася з адміністративним свавіллям під час виборів ректора, корупційними схемами під час закупівель тощо. Тоді всіх активістів «Шевапілу», окрім одного – того ж Станіслава Тихонька, відрахували. Тепер здається, що історія повторилася – відрахували учасників «КНУ протесту», які піднімали наболілі питання – опалення в корпусах на ВДНГ, розподілу стипендій, налагодження діалогу між адміністрацією і студентами тощо. Хлопці стверджують, що проблеми у них почалися після того, коли на Вченій раді перед початком екзаменів ректор зачитав публікацію від «КНУ протесту» і попросив деканів звернути на них увагу.

Станіслав Тихонько: «На заліковій сесії у мене чомусь проблем з навчанням не було… Після засідання Вченої ради почалася екзаменаційна сесія, де нам не зарахували  жоден екзамен. Ми написали заяву ректору про можливість перескладання іспитів, на що отримали відповідь, що це не в його компетенції. Тоді ми почали публічно говорити про наше відрахування і про те, що воно напряму пов’язано з політичними репресіями за громадську активність.

Ми зібрали невеликий мітинг під червоним корпусом 23 лютого і після цього пішли на зустріч з ректором. Нам запропонували створити комісії, які перевірять, чи була порушена процедура при здачі екзаменів. Але комісії виявилися фарсом. Мені два голови комісій доводили, що право на апеляцію існує. Але от скористатися ним ми не могли, бо процедури апеляції як такої в нашому університеті немає, її механізм ніде не прописаний. Взагалі ж в університеті можуть просто відмінити наказ про відрахування і допустити нас до перескладання перед неупередженими людьми. Саме цього ми і домагалися, оскільки вже на екзаменах відчували «особливе» ставлення викладачів. Ми просили показати наші письмові роботи, але нам відмовили.

ЗМІ вже зверталися по коментар до декана нашого факультету, але він заявив, що нічого не знає про нашу участь у «КНУ протесті» і будь-якій громадській діяльності. Це брехня, оскільки на початку нашого протесту декан викликав мене до себе, щоб дізнатися прізвища студентів, які так само беруть участь у «КНУ протесті».

Микола Третяков: «Наказ про відрахування прийшов на наступний день після закінчення сесії. Висновки комісій я взагалі вважаю вершиною абсурду. Приміром, у протоколі Станіслава був абзац із мого протоколу, де я Третьяков, а вже в кінці у висновках фігурував С.К. Третьяков. Тобто комісія демонструвала халатність.

Взагалі стільки відрахованих людей з нашого факультету через «незарахи» - це дуже багато, у минулому році після літньої сесії відрахували, здається, всього двох. Але вони були переведені на заочне навчання. Відтак ми просили університет надати інформацію про те, скільки відраховували студентів за останні два роки, але нам її не надали».

Екс-студенти готують позов до суду про незаконне відрахування, стверджуючи: такої підстави для відрахування як «академічна заборгованість», яка значиться у їхніх наказах, у Законі про вищу освіту немає. Вони хоч і розуміють,  що судова тяганина може затягнутися на роки, все ж вважають це питанням принципу.

Для порівняння: на юридичному факультеті за результатами сесії відрахували двох студентів. Один із них – Богдан Цюрко, який теж  причетний до діяльності «КНУ протесту». До речі, активісти відмічають, що серед членів комісії, яка перевірятиме об’єктивність його оцінювання з кримінально-процесуального права, немає  жодного юриста.

Адміністрація КНУ: жодного «упередженого» ставлення

Адміністрація КНУ, куди Укрінформ направив запит, в особі проректора Володимира Бугрова звинувачення в упередженості відкидає:

«Адміністрація Університету не володіє інформацією про те, чи є серед відрахованих студентів особи, «відомі як активні учасники громадського руху». За даними Міністерства юстиції України, в нашій країні зареєстровано кілька мільйонів громадських організацій, тому Університет не може (і не має юридичних підстав та раціональних потреб) володіти інформацією про членство будь-яких учасників освітнього процесу в не заборонених законом  громадських організаціях та рухах... Всі чинні нормативно-правові акти передбачають рівність усіх учасників освітнього процесу, тому жодного «упередженого» ставлення з боку керівництва вишу не існує. Отже, і «прогнозувати» будь-які фантазії про таке ставлення керівництво та професорсько-викладацький склад не мають можливості».

Пояснити причини великої кількості відрахованих і саме з філософського факультету нам відмовилися: «Твердження про подібне «масове» відрахування …не відповідає дійсності та є художньою метафорою, тому відповісти на це твердження Університет не може».

До суду підуть не всі

Дмитро Чепурний, теж відрахований з філософського факультету висловив Укрінформу своє ставлення щодо інциденту: «Я не був учасником руху «КНУ протест», але кілька разів відвідував їхні збори і підтримував ідею. До четвертого курсу я успішно складав усі екзамени, але на зимовій сесії не склав одразу три, і тому мене відрахували відповідно до внутрішнього положення. Для мене це стало несподіванкою. Але я визнаю, що, як і більшості студентів, мені стипендії на проживання в Києві не вистачало, і тому я вимушений був працювати впродовж навчального семестру і деколи пропускав заняття. Думаю, це могло вплинути на моє відрахування, але, можливо, мала місце і упередженість. Тобто однозначної відповіді я не знайшов. Якось нетипово багатьох відрахували. Виходить, що раніше це положення не виконували? Але з іншого боку я не маю претензій до університету, бо якщо існує така норма, то її потрібно виконувати. Філософ Юрген Габермас сказав, що правила і норми мають встановлювати ті, на кого вони впливають. Добре, що ми маємо нарешті широку дискусію про пострадянську проблематику системи вищої освіти. Йдеться і про монополізацію влади в університетах, і про негативний відбір, і про імітацію процесів та вибірковість у виконанні норм і правил. Судитися з університетом я не збираюся, бо не маю на це часу, та й не бачу у цьому сенсу».

Яка позиція студентських органів самоврядування?

Укрінформ звернувся через соціальну мережу до голови органу студентського самоврядування - парламенту Університету Тетяни Федорчук. Виявилося, що вона не дає коментарі журналістам через особисту сторінку, а на запитання, як можна інакше з нею поспілкуватися, зазначила, щоб ми зверталися до центру комунікації та прес-центру КНУ. Така позиція і спосіб комунікації зі ЗМІ голови студентської організації, що навпаки мала б відстоювати права студентів, видається, м’яко кажучи, дивною. Примітно, що серед останніх публікацій Парламенту КНУ немає й згадки про цей інцидент, що дає зрозуміти – там на це закривають очі.

Укрінформ вирішив звернутися до президента Української асоціації студентського самоврядування Лідії Фесенко, щоб дізнатися, як там оцінюють ситуацію із відрахуванням студентів КНУ:

«Наша асоціація не підтримує орган студентського самоврядування, який діє на сьогодні у КНУ. Навіть більше – ми вважаємо, що цей орган не є законним, тому що відповідно до закону орган самоврядування має захищати права студентів. А їхній парламент повністю відсторонився від цієї ситуації.

Мені прикро що в контексті всіх змін, Революції гідності такий великий і престижний університет обирає таку політику. Студенти «КНУ протесту» мали бажання змінити свій університет на краще. І що ми бачимо? Адміністрація вишу просто виганяє таких студентів, що нагадує радянський підхід. Якщо далі триватиме така політика, то студенти, які йдуть за освітою, а не за дипломом, розчаруються і взагалі не будуть вступати у виші. У такий спосіб адміністрація позбавляє себе найкращих студентів, залишаючи собі аморфних людей, які готові завжди її підтримати».

Отже, складна ситуація... З логічних міркувань у цій історії насторожує декілька моментів. По-перше, з філософського факультету відраховано «понад 60 осіб», тобто точної кількості відрахованих немає? А чому така масовість тільки на філософському? Ці питання університет не коментує, вважаючи це «художньою метафорою». Але факт залишається фактом: аж 30 відрахованих студентів «за неуспішність» з одного факультету – це дійсно несподівано забагато. По-друге, адміністрація заявляє, що не знає про причетність відрахованих студентів до громадського руху. У це складно повірити…

Ця історія – приклад того, що система досі не може зрозуміти: наше суспільство після Революції гідності змінилося, і воно вже не мовчатиме, відчуваючи несправедливість.

Юлія Горбань. Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-