Майже половина українців відмовляються від лікування через брак коштів

Майже половина українців відмовляються від лікування через брак коштів

Дослідження
Укрінформ
В Україні кожен другий пацієнт відмовляється від лікування або відкладає його через брак коштів.

Про це на презентації результатів досліження, проведеного в рамках проекту USAID «(Без)коштовна медицина» розповіла виконавчий директор БФ «Пацієнти України» Ольга Стефанишина, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Майже 50% людей просто не лікуються. 50% людей кажуть, що просто відкладають лікування на потім. 94% респондентів у наших фокус-групах підтвердили, що головною проблемою в Україні є висока вартість ліків", - сказала Стефанишина.

Так за даними дослідження, відсоток людей, що займаються самолікуванням, сягає 70. 43% опитаних заявили, що продають своє майно або позичають гроші на лікування. 56% з фінансових причин вживали лише половину з тих препаратів, які їм призначали лікарі.

Також, згідно з дослідженням, 48% пацієнтів стикалися з підробленими чи неякісними ліками,  51,8% при купівлі лікарських засобів користувалися порадами знайомих чи інформацією з інтернету. Причинами такої ситуації експерти назвали дорожнечу медпослуг, недовіру до лікарів та низьку культуру лікування самих українців.

Майже 40% учасників фокус-груп скаржились на те, що лікарі часто не розпитують пацієнта про його стан і не пояснюють, чи пояснюють надто поверхово, що саме вони призначають. Лише в половині випадків медики пропонують пацієнтам дешевші та дорожчі ліки на вибір. Третина пацієнтів заявили, що лікарі виписують надто багато ліків. Також однією з причин недовіри пацієнти вважають корупцію в лікарнях.

При цьому аналіз топ-100 найбільш продаваних ліків в аптеках України показав, що пацієнти щорічно витрачають понад 3 млрд грн на препарати, без яких можна було б обійтися.

«Медичні послуги в Україні повинні бути якісними й доступними для кожного пацієнта, і ми робимо все можливе, щоб реформа медицини стартувала вже цього року. Сподіваємося, що до травня буде ухвалено закон «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів». Крім того, з квітня 2017 року планується впровадження програми реімбурсації (компенсації) вартості ліків в аптеках. На це уряд виділить 500 млн гривень. До кінця року має запрацювати й єдина електронна база всіх пацієнтів», – розповіла на брифінгу  в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

Дослідження проводилось у квітні – вересні 2016 року із застосуванням таких методологічних підходів: кабінетне, якісне (глибинні інтерв’ю з пацієнтами й лікарями, фокус-групи) та кількісне (Омнібус) дослідження. Експертну підтримку в дослідженні надавали Школа охорони здоров’я НаУКМА та Київський міжнародний інститут соціології.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-