Екс-директору Укрхімтрансаміаку

Екс-директору Укрхімтрансаміаку "світить" до 12 років - генпрокуратура

Укрінформ
Генеральною прокуратурою України спільно з СБУ викрито колишнього директора УДП «Укрхімтрансаміак» у розтраті державного майна в особливо великих розмірах.

Про це повідомляє Управління зв’язків із громадськістю та ЗМІ Генпрокуратури.

Департаментом з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генеральної прокуратури України, за оперативного супроводження Головного управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки Служби безпеки України, 10.03.2017 повідомлено про підозру колишньому директору Українського державного підприємства «Укрхімтрансаміак» Віктору Бондіку у розтраті державного майна в особливо великих розмірах, за попередньою змовою групою осіб, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

Досудовим розслідуванням установлено, що колишній директор УДП «Укрхімтрансаміак» Бондік не маючи на те реальної необхідності, незважаючи на економічну недоцільність та ігноруючи наявну прибутковість підприємства, 22.12.2010 умисно уклав від імені УДП «Укрхімтрансаміак» з Амстердамським Торгівельним Банком договір про термінову кредитну лінію на суму 35 млн доларів США за відсотковою ставкою 8,00% з метою лише поповнення обігових коштів.

Продовжуючи свою злочинну діяльність, стверджуєтьс у повідомленні, Бондік аналогічно (не маючи необхідності), без попереднього погодження Міністерства фінансів України та з метою приховування розтрати коштів за першим кредитом 23.11.2011 умисно уклав від імені УДП «Укрхімтрансаміак» з Амстердамським Торгівельним Банком другий договір про термінову кредитну лінію на суму вже 48,2 млн доларів США за ще більшою відсотковою ставкою – 9,25%, у тому числі для погашення заборгованості за попереднім кредитом.

Внаслідок таких дій Бондіка тільки за період з 01.01.2015 по 15.11.2016 Амстердамському Торгівельному Банку безпідставно виплачено 2,3 млн доларів США, що відповідно до курсу Національного банку України становило 58,3 млн грн, в якості відсотків за користування недоцільним та економічно необґрунтованим кредитом.

За скоєне кримінальне правопорушення зловмиснику загрожує покарання у вигляді позбавлення волі строком до 12 років з конфіскацією майна.

На даний час проводиться комплекс слідчих та розшукових дій з метою встановлення усіх обставин вчиненого злочину, притягнення всіх винних осіб до кримінальної відповідальності та забезпечення відшкодування завданих збитків.

Як відомо, Віктор Бондік є молодшим братом колишнього нардепа-регіонала Валерія Бондіка. Був депутатом від ПР у Донецькій облраді. Посаду в ДП Укртрансаміак отримав від Віктора Януковича, за часів прем'єрства того, у 2007 році. Міністерство економічного розвитку і торгівлі 15 червня 2016 звільнило Віктора Бондіка з посади генерального директора держпідприємства Укрхімтрансаміак "в зв'язку з порушенням законодавства і обов'язків за контрактом, а також через невиконання вимог Державної фінансової інспекції".

"Улюбленцем" преси Віктор Боднік став 2015-го після скандального 13-метрового паркану навколо свого маєтку в Бучі. Як з'ясувалося, до скандального паркану було підключено напругу.  

Фото odnako.in.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-