Робота РАЦСів має бути досконалою – Урядовий контактний центр

Робота РАЦСів має бути досконалою – Урядовий контактний центр

Укрінформ
Одруження, розлучення, народження, смерть громадян, встановлення батьківства, зміна імені або прізвища обов’язково підлягають реєстрації. І якщо до початку минулого століття ці питання були у компетенції церкви, то тепер за це відповідають органи державної реєстрації актів цивільного стану, або скорочено РАЦСи.

Перші подібні установи на території України з’явились на підставі декрету «О гражданском браке, о детях и о ведении книг актов состояния» від 18 грудня 1917 року. Наразі ж РАЦСи діють згідно із Законом України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану».

Раніше, аби подати заяву чи отримати документи, необхідно було чекати у довгий черзі у РАЦС, але тепер завдяки нововведенню в законодавстві стало можливим деякі процедури проходити у режимі онлайн. Згідно із наказом Міністерства юстиції України №1187/5 від 09.07.2015 р. «Про запровадження пілотного проекту щодо подання заяв у сфері державної реєстрації актів цивільного стану через мережу Інтернет» в електронному режимі можливо оформити заяву: на отримання свідоцтва про шлюб, розірвання шлюбу на підставі судового рішення (при умові відсутності дітей) за спільною згодою, про народження дитини, про зміну імені, про смерть, про повторну видачу свідоцтв, а також про надання витягів з Державного реєстру. Крім того, через веб-сайт можливо надіслати скан-копії документів, оплатити послуги, попередньо записатися на відвідування відділу РАЦС, а також отримати онлайн консультацію від спеціаліста.

Проте громадяни все ж таки стикаються із труднощами в процесі отримання необхідних документів у РАЦСах, на що вони і скаржаться, телефонуючи на урядову «гарячу лінію».

Як повідомили Укрінформу в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру, впродовж 2016 року та з початку 2017-го фахівцями урядової «гарячої лінії» отримано близько 500 звернень з питань реєстрації актів громадянського стану.

Найбільше громадяни звертались з приводу отримання свідоцтва про народження чи смерть, витягу з реєстру актів цивільного стану, реєстрації та розірвання шлюбу. Проблеми виникали здебільшого у жителів Донецької, Дніпропетровської, Одеської областей та м. Київ. Крім того, за вказаний період на урядову «гарячу лінію» надійшло близько сотні скарг на роботу працівників РАЦСів, що були прийняті переважно від жителів Дніпропетровської, Харківської, Львівської областей та м. Київ. Зокрема, громадяни нарікали на зволікання посадовців із видачею свідоцтв про державну реєстрацію актів цивільного стану.

Так, харків`янин поскаржився, що неодноразово звертався до Фрунзенського РАЦСу для реєстрації шлюбу зі своєю нареченою, яка перебуває на 8-му місяці вагітності. Проте щоразу йому відмовляли, мотивуючи це тим, що немає достатньої кількості бланків, та пропонували звернутися пізніше. Дане звернення було направлено на розгляд до Головного територіального управління юстиції у Харківській області, в результаті чого шлюб заявника було зареєстровано у найкоротший термін у зв`язку із вагітністю нареченої.

Житель Казанківського району Миколаївської області зателефонував на урядову «гарячу лінію» від імені своєї доньки, яка народила дитину у м. Кривий Ріг. Заявник розповів, що для отримання свідоцтва про народження донька звернулася до Новоданилівської селищної ради, але там їй відмовили, вказавши, що їй з новонародженою дитиною потрібно їхати у Казанківський районний РАЦС. Звернення було розглянуто Головним територіальним управлінням юстиції у Миколаївській області. В результаті було виявлено, що відмова у реєстрації пов`язана із неналежно оформленими документами, адже жінка подала до РАЦСу свідоцтво про шлюб батьків дитини, складене іноземною мовою. Втім такі документи подаються разом з їх перекладами на українську мову, засвідченими у встановленому законодавством порядку. Після того, як донька заявника надала повний пакет документів, дитину було зареєстровано того ж дня. При зворотному зв`язку фахівцями Урядового контактного центру підтверджено, що питання вирішено повністю.

Окрім скарг на адресу РАЦСів, було отримано чимало подяк працівникам даних установ. Особливо вдячні були громадяни при швидкому вирішені питань реєстрації актів цивільного стану громадяни, що мають статус внутрішньо переміщеної особи. Зокрема, чоловік -вимушений переселенець, висловив подяку начальнику та працівникам РАЦСу Шевченківського району м. Запоріжжя за сприяння у вирішенні питання щодо отримання допомоги при похованні його матері. Заявник навіть попросив преміювати працівників даної установи. Також щира подяка працівникам Марківського РАЦСу надійшла від заявника з Луганщини. Чоловік зазначив, що фахівці сумлінно виконують свої обов`язки, допомагаючи у реєстрації новонароджених малят, батьки яких опинились у скрутному становищі через бойові дії на Сході України.

Злагоджені дії працівників РАЦСу та суду дозволяють отримувати судові рішення та законні свідоцтва про народження за дуже короткий термін – протягом декількох годин. Хороша атмосфера та чуйне ставлення до пересічних громадян дає надію, що таких небайдужих професійних державних працівників, які допомагають вирішувати проблеми людей не тільки через посадові обов`язки, а й за покликанням душі, буде все більше. Завдяки таким спеціалістам, у тому числі зі структур Міністерства юстиції, змінюється на краще ставлення до державного апарату.

За період з 24 лютого 2017 року по 2 березня 2017 року на урядову «гарячу лінію» надійшло 36 тисяч 846 дзвінків, а також 840 звернень зареєстровано через Інтернет.

Отримати оперативну відповідь, роз’яснення чи довідкову інформацію громадяни можуть, звернувшись на урядову «гарячу лінію» за номером телефону 1545 у цілодобовому режимі та безкоштовно як зі стаціонарних, так і з телефонів мобільних операторів (Київстар, Vodafone Україна, Lifecell).

Для підприємців діє «гаряча лінія» за номером: 0-800-503-045.

Для громадян України, які перебувають за кордоном, номер телефону урядової «гарячої лінії»: +38(044)284-19-15.

Оформити звернення можна також через веб-сайт Урядового контактного центру за адресою: www.ukc.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-