26 лютого: народний календар і астровісник

26 лютого: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Прощена неділя – просимо пробачення й самі пробачаймо

У православних християн і греко-католиків останній день Масляної – Прощена неділя. Позаду залишався тиждень веселощів, попереду очікував 40-денний піст – чималий проміжок часу для очищення душі й тіла віруючого перед найважливішим християнським святом – Христовим Воскресінням. І першим кроком до такого серйозного випробування була Прощена неділя, під час якої християни просили одне в одного пробачення за навмисні, а часом і ненавмисні образи.

Цього дня українці йшли до церкви,  де одразу ж після служби священик просив пробачення у пастви, а вона, в свою чергу, у нього. Потім просили вибачення у рідних, друзів, сусідів: «Прости мене», щиро, з глибини серця зверталися до ближнього. «Бог простить. І ти мене прости», - лунало у відповідь. Прохання повторювали тричі, а потім цілувалися й вважали, що заподіяна перед цим кривда втратила свою гріховну суть.

За сьогоднішнім днем прогнозували погоду на Пасху. Вважалося: «Яка Сиропусна неділя, такий і Великдень».

З іменинами вітайте Зою і Світлану.

Сьогодні 30-ий і 1-ий місячні дні. Молодий Місяць, він у грайливих сріблястих Рибах. День відпочинку, романтики й творчості. Легкий, просякнутий гармонією й оптимізмом. День любові, прощення і прийняття. Сьогодні немає поганих і хороших, добрих і злих, багатих і бідних. Сьогодні всі – чада Божі, творіння, для яких однаково світить сонце і йде дощ, які однаково плачуть і сміються, відчувають холод і тепло, здригаються від болю і мліють від кохання. Додайте в цей день дрібку своєї любові. І він стане світлішим. Проходячи повз занедбаного безхатченка з підбитим оком, зауважте, які в нього класні, майже нові помаранчеві черевики – такі недоречні й смішні на тлі залишків брудного снігу й мокрого асфальту. Покладіть в його пластиковий стаканчик якусь копійку, не думаючи при тому, на що він її витратить – то його справа. Коли ж нічого дати – побажайте йому подумки добра. Будьте зарядженою сонячною батарейкою в похмурий день. І нехай наступні 40 днів Великого посту – час випробувань для кожного християнина, минуть для вас непомітно і з користю для власної безсмертної душі.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1898 році: –19,5, а найтеплішим у 1990 -  +17,3.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-