Про своїх дітей батьки зобов’язані піклуватися навіть поза шлюбом – Урядовий контактний центр

Про своїх дітей батьки зобов’язані піклуватися навіть поза шлюбом – Урядовий контактний центр

Укрінформ
Сімейний розлад, розлучення батьків, на жаль, негативно впливає на дітей, адже для їх виховання необхідна не тільки моральна складова, а й фінансова. Така матеріальна підтримка передбачена у вигляді виплати аліментів.

Згідно із Сімейним кодексом України, мінімальний розмір аліментів на одну дитину складає, як мінімум, 30% прожиткового мінімуму. Однак планується підвищення цієї суми. Так, Верховною Радою зареєстровано законопроект № 4928 від 08.07.2016 р. «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо покращення захисту права дитини на належне утримання», згідно з яким розмір аліментів буде збільшено до 50% прожиткового мінімуму, а також при визначенні розміру виплат на дитину буде враховано приховані доходи платника аліментів. Дане питання також регулюється постановою Кабінету Міністрів України від 27.07.2016 р. № 489 «Про внесення зміни до пункту 9 переліку видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів на одного з подружжя, дітей, батьків, інших осіб, та визнання такими, що втратили чинність, деяких актів Кабінету Міністрів України». Згідно з цим рішенням громадяни, які працюють в установах України за кордоном, виплачуватимуть аліменти із заробітку, одержуваного в Україні в національній валюті. Отже держава докладає зусиль для забезпечення юних громадян усім необхідним, проте не завжди судові рішення щодо виплати аліментів виконуються вчасно. З приводу цього питання громадяни і звертаються на урядову «гарячу лінію».

Як повідомили Укрінформу в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру (Центр), впродовж 2016-го та з початку 2017 року на урядову «гарячу лінію» надійшло понад 3 000 звернень з питань невиконання судових рішень з виплати аліментів на дітей. Здебільшого вказані звернення були направлені для вирішення питання по суті до Головних територіальних управлінь юстиції в Дніпропетровській, Одеській областях та м. Київ.

Зокрема, жителька Одещини повідомила на урядову «гарячу лінію», що рішенням Татарбунарського районного суду Одеської області ухвалено стягнути з її колишнього чоловіка аліменти на утримання їхнього дворічного сина. Виконавча служба Білгород-Дністровського району направила виконавчі документи до місця роботи колишнього чоловіка. Проте заявниця впродовж 9-ти місяців так і не отримує аліменти на утримання сина. Після розгляду звернення жінка отримала відповідь від ГУ ДСНС України в Одеській області, в якій було зазначено, що аліменти утримано з грошового забезпечення колишнього чоловіка в повному розмірі. Факт підтверджено зворотним зв’язком.

Мати двох дітей з Харківщини зазначила, що має судове рішення Лозівського міськрайсуду Харківської області про стягнення аліментів з колишнього чоловіка на утримання малюків. Зазначене судове рішення було направлено на виконання до ДВС м. Слов'янськ Донецької області, але не було виконано. Після звернення на урядову «гарячу лінію» питання було вирішено. За повідомленням Головного управління юстиції у Донецькій області аліменти було отримано заявницею, що підтверджено у телефонному режимі.

Мешканка м. Черкаси поскаржилася на невиконання судових рішень щодо виплат колишнім чоловіком аліментів у розмірі 1000 грн. щомісяця та стягнення пені за несплату аліментів у сумі понад 200 тисяч грн. Судові рішення були надані для примусового виконання до державної виконавчої служби Придніпровського району м. Черкаси, проте гроші заявниця не отримала. Жінка просила з'ясувати ситуацію та вжити належних заходів для виконання рішень суду. У відповіді на звернення ГУЮ у Черкаській області зазначено, що кошти в рахунок погашення боргу по аліментах перераховані на користь заявниці, а заборгованість по пені перераховано платіжним дорученням. Отже заявниця отримуватиме гроші поступово.

За період з 10 лютого 2017 року по 16 лютого 2017 року на урядову «гарячу лінію» звернулися  51 тисяча 740  осіб, а також  772  звернення зареєстровано через Інтернет.

Отримати оперативну відповідь, роз’яснення чи довідкову інформацію громадяни можуть, звернувшись на урядову «гарячу лінію» за номером телефону 1545 у цілодобовому режимі та безкоштовно як зі стаціонарних, так і з телефонів мобільних операторів (Київстар, Vodafone Україна, Lifecell).

Для підприємців «гаряча лінія» діє за номером: 0-800-503-045.

Для громадян України, які перебувають за кордоном, номер телефону урядової «гарячої лінії»: +38(044)284-19-15.

Оформити звернення можна також через веб-сайт Урядового контактного центру за адресою: www.ukc.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-