Дні пам’яті розстрілу Небесної Сотні. Україна «святкує»?

Дні пам’яті розстрілу Небесної Сотні. Україна «святкує»?

Репліка
Укрінформ
На календарі - Дні пам’яті Небесної Сотні. В містах та столиці – розважальні заходи. А наша пам’ять - де?

Напередодні днів пам’яті Небесної Сотні робиться особливо щемко на серці. Роки йдуть, але тільки-но наближаються оці три кляті, обагрені дні 18-19-20, воно кожного разу гупає в перикард, як тоді – у лютому 2014-го. Заплющуєш очі і напливають картини: дим, гар, люди. Багато людей. І…кров, кров, кров!.. Повсюди! У самому серці столиці. На Майдані, на Інститутській… Що з тобою, Києве мій?

…Струшуєш оману, озираєшся. А навколо – звичайнісіньке міське життя. Гамірне, строкате. Снують авто, кудись поспішають люди. Усміхнені, серйозні, безтурботні, заклопотані обличчя. Лютий 2017-го. Світить сонце і майже весна…

Життя у ритмі столиці

«Вісімнадцяте-двадцяте», три дні споминів - про ті події і Сто Душ, що з тих днів вічно тримають небо. Над тими, хто за ці три роки встиг заспокоїтися, забутися, поринути у плин життєвих турбот, не знайти та не покарати винних у їх розстрілі.

І ось що кидається у вічі.

Київська підземка. Їдеш на роботу, знічев’я читаєш афіші. Концерти, відомі артисти, ретро-гурт, імпортний джазмен, якісь «Монологи вагіни». Стоп! Монологи кого? Коли?.. «21 и 22 февраля 2017 года на сцене Кинопанорамы (г.Киев) легендарный спектакль-эпатаж театра из Санкт-Петербурга!».

Ну от, приїхали… Добре, що хоч не на саме 20-те число влаштували свій бурхливий потік психологічно-гінекологічного епатажу заїжджі російські актори. А, ну-ж бо, перевіримо відомий список «дєятелєй» російської культури «в поддержку позиции Президента Владимира (тьху!) Путина по Украине и Крыму» - чи є там прізвища акторок, задіяних у спектаклі? (Так, ми стали прискіпливі до цих гастролерів, а у цьому списочку усі «підписанти» чітко в алфавітному порядку – красота). Нема? Вже легше.

У тому, що життя і звички людей нормалізуються і українці відвідують ресторани, театри, концерти, вечірки насправді нічого «кримінального» немає. Але чи розуміють люди, що в ці дні потрібно, скажімо так, трохи менше розважатися і у згаданий спосіб «епатуватися»?..

Побіжний огляд столичних афіш засмутив. Вечірки у нічних клубах – на будь-який смак: джаз-рок-денс. У найбільших київських театрах – обнадійливі комедії, іронічні детективи, яскраві водевілі. Драми теж є. І трагедії. Одна. Із спектаклів, присвячених Майдану, теж лише один - літературне читання у невеличкому академічному театрі «Колесо». Все.

Судіть самі.

18 лютого

Театр ім. Франка -  «Зірка, або інтоксикація театром», комедія.

Театр на Подолі – «Ловушка для одинокого мужчины», іронічний детектив.

Докер-Паб – рок-вечірка Rock-Love party

Caribbean Club – джазовий ринг з Деннісом Аду

19 лютого

Театр драми і комедії на Лівому березі – «Возвращение блудного отца», комічний спектакль.

Театр російської драми ім. Лесі Українки – «Наполеон і Корсіканка», комедія

Театр на Подолі – «Ночь для двоих», лірична комедія.

Театр оперети – «За двома зайцями», оперета. Теж комедія, якщо розібратися.

FREEDOM Event Hall – стендап-шоу «Stand Up Клуб»

20 лютого

Театр оперети - комедія-шоу за п’єсою «Ladies` Night»

Цілих п’ять комедій! Звісно, це нині найбільш касовий жанр, але ж треба міру знати…

Здається, лише у Національній філармонії згадали, що 18-20 лютого (цього річ припадають на вихідні) не варто розважати киян та гостей столиці чимось феєричним. Вечір романсу, київські солісти та Реквієм Моцарта у виконанні чудового ансамблю класичної музики – ось і весь репертуар цього уік-енду. Достойно і зі смаком.

Дійсно, у пам'ять…

Оксана Поліщук, Київ.

Довідка

Як проведе Україна меморіальний «уік-енд» 18-19 лютого

Одеса

У програмах культурно-мистецьких заходів одеських театрів,обласної  філармонії, палаців культури та інших сценічних майданчиків на 17-20 лютого 2017 року немає жодної згадки про трагічні події 2014 року - масовий розстріл активістів Майдану. Спектаклі, концерти, вистави розраховані на поціновувачів комедійних оперет, російських подій початку минулого століття, часів колективізації та одеських дворових історій.

Наприклад, у академічному театрі музичної комедії ім Водяного у ці вихідні йдуть оперета "Весела вдова" Ференца Легара та спектакль "Бал у Савойї" Пауля Абрахама. У "Театрі на Чайній" - вистава "Ave Марія Іванівна" (історія про перше кохання в російському селі часів колективізації), в українському та російському музично-драматичних театрах - жодних вистав чи спектаклів, в академічному театрі опери та балету прем'єра балету "Долі". У культурному центрі "Beit Гранд" - вистава "Жив-був двір", у Будинку клоунів - комедія Бориса Барського "Дон Жуан"...

Таке ж розмаїття на концертних майданчиках Одеси: в обласній філармонії - концерт з камерним оркестром "Ріanoбой", у залі "42 Термінал" - фестиваль фантастичних короткометражок, у палаці "Palladium" - сімейний концерт з групою "Sho", у музичному клубі - сольний концерт групи "Detach".

Черкаси

19 лютого, в обласній філармонії виступає ВІА "ПЛАМЯ" - музичний колектив, який був створений 1975 року, лауреат Всесоюзного конкурсу за краще виконання радянської пісні, неодноразовий лауреат телепроекту "Пісня року". Умань (Черкаська обл.) 19 лютого виступають «Брати Шумахери» з програмою «100 хвилин гумору».

М. Вараш (Волинська обл.)

19 лютого проводиться фестиваль сала. Під час заходу усі охочі зможуть купити різні види сала, ароматні м'ясні вироби, соління та випічку. Крім цього, гостей чекатиме святковий концерт; дегустація м'яса та сала; веселі спортивні змагання; вікторини та конкурси.

Чернігів

18 лютого у міському Палаці культури відкриття сезону Чернігівської ліги КВН

Житомир

18 лютого - льодова казка «Дюймовочка» до Дня закоханих. У нічному клубі «Каньон» відбудеться концерт оркестру джаз-панку та свінгкору «The Hypnotunez».

Вінниця

Розважальні заходи (за винятком дитячої вистави та мюзиклу) 18-19 лютого будуть тільки в барах і ресторанах. У закладах культури – жодних заходів.

Миколаїв

18 лютого у Миколаївському українському театрі драми та музичної комедії пройде мюзикл «Мама-Мія».

19 лютого  в обласному Палаці культури концерт до 95-річчя місцевого народного духового оркестру (керівник Андрій Чернов).

Харків

18 лютого у Харківському національному театрі опери та балету ім. Лисенка дають оперний спектакль "Летюча миша". На малій сцені Культурного центру йтиме монолог Stand-Up Comedy "Про що мовчать чоловіки або Дикар Forever".

19 лютого у Фельдман Екопарку пройде тематичний фестиваль: "Льодяник-Півень на паличці". Увесь день - шоу з іграми, танцями та вікторинами.

Увечері оркестр і хор Харківського національного академічного театру опери і балету им. Лисенка виконують "Реквієм" Моцарта на честь учасників Революції Гідності.

Запоріжжя

18 лютого в ДК Днепроспецсталь грають мюзикл “Двое на качелях”, з російськими акторами Тетяною Арнтгольц та Григорієм Антипенко.

19 лютого там же відбудеться РОК-симфонія, проект представлений капелою «Думка» та Державним академічним естрадно-симфонічним оркестром під керуванням Миколи Лисенка.

Дніпро

18 лютого - концерт академічного симфонічного оркестру в обласній філармонії

Львів

18 лютого у Палаці культури ім. Гната Хоткевича відбудеться проект, присвячений пам'яті Героїв Небесної Сотні.

19 лютого у Львівській обласній філармонії  пройде концерт пам’яті Героїв Небесної Сотні. Учасники - Галицький академічний камерний хор під керівництвом Василя Яциняка та Академічний симфонічний оркестр Львівської філармонії під диригуванням Тараса Криси.

Усі театри Львова у ці дня грають спектаклі класичного репертуару.

Херсон

18 лютого у Херсонському обласному академічному музично-драматичному театрі ім. М. Куліша за п’єсою І. Карпенка-Карого “100 тисяч” дають музичний фарс “Український лохотрон”.

19 лютого там же пройде комедія “Селяві”.

Чернівці

18 лютого в муздрамтеатрі ім. О. Кобилянської йде вистава «Солодка Даруся». В Паблік пабі відбудеться блюз-вечірка «Formula BLUES», у клубі «Сорбонна» - вечірка Limo party.

19 лютого в муздрамтеатрі ім. О.Кобилянської вистава «Сватання на Гончарівці».

22 лютого в обласній філармонії заплановано Благодійний концерт пам’яті Небесної Сотні.

Суми

18 лютого в театрі ім. Щепкіна йде вистава Ф.Легара “Весела вдова”, в Театрі юного глядача (ТЮГ) - комедія за мотивами М.Старицького “За двома зайцями”.

19 лютого там же  - вистава “Ромео за викликом”.

В Сумах основні заходи до Дня Героїв Небесної Сотні заплановані на 20 лютого. У цей день в місті в обласній філармонії пройде концерт-реквієм за участю місцевих творчих колективів, а о 17.00 на майдані Незалежності – акція «Запали свічку».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-