20 лютого: народний календар і астровісник

20 лютого: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні розпочинається Масляна – смачного та веселого тижня!

Сьогодні розпочинається Масляна, або Сиропусний тиждень – останній тиждень перед Великим постом. Назва свята «Масляна» пов’язана з тим, що в тиждень перед Великим постом з раціону харчування виключалися м’ясні продукти, а ось молочні – молоко, яйця, масло, сметану ще можна було вживати. Відомо, що Масляну святкували в Україні ще в дохристиянські часи, й вона була присвячена шануванню Сонця. З приходом християнства всі язичницькі звичаї поступово викорінювалися, однак традиція святкувати Масляну залишилася. Так вже сталося, що впродовж останніх десятиліть українці широко відзначали і пропагували Масляну з млинцями – так звані «Проводи російської зими». Але чомусь забували про українську Масляну. Між тим, наші пращури віддавна відзначали це дійство, що мало виразно національний характер. В Україні останній тиждень м’ясниць мав кілька назв – Масляна, Сиропусний тиждень, Пущення, Загальниця, Ніжкові заговини, Колодій тощо. Основною обрядовою стравою Масляної (Масниці, Масляниці) були вареники з сиром, які вживалися з маслом чи сметаною. Виготовляли також гречані млинці, заправлені смальцем. Загалом Масляна вважалася жіночим святом, хоч участь у ньому могли брати й чоловіки. У цей час широко практикувалися й погостини. Жінки, зібравшись у гурти, відзначали у понеділок «початок Масної».

Іменинники сьогодні Парфеній і Лука.

Сьогодні 24-ий місячний день. Місяць продовжує залишатись у Стрільці, символ дня – Шива – втілення статичного чоловічого начала у всесвіті (на противагу динамічному жіночому). Час пробудження потужної чоловічої енергії, активізація фізичної сили. Гарний час для початку нових важливих справ, будівництва нового житла, занять силовими видами спорту. Займайтеся самоосвітою, підвищуйте кваліфікацію – час цьому сприяє. Їжа в ці дні повинна бути різноманітна й поживна. Добре засвоюються кисломолочні й молочні продукти (ось вам, до речі, й Масляна!) Гармонійно поєднуйте плідну працю з активним відпочинком – весна наближається!

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1895 році – 25 а найтеплішим у 1925 -  +9,2.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-