Нобелівський лауреат назвала дії Білорусі щодо Жадана

Нобелівський лауреат назвала дії Білорусі щодо Жадана "поганим знаком"

Укрінформ
Білоруська письменниця, лауреат Нобелівської премії Світлана Алексієвич назвала «поганими знаками» дії влади своєї країни щодо українського письменника Сергія Жадана.

Про це вона сказала в інтерв'ю білоруській редакції "Радіо Свобода".

«Це погані знаки – що Білорусь когось боїться, перед кимось упадає. Блогера Лапшина відправили до Азербайджану, тепер от Сергій Жадан, це лауреат дуже багатьох міжнародних премій», – зазначила Алексієвич.

За її словами, дуже прикро, що влада Білорусі втрачає гідність, залежить «від якогось павутиння, щодо якого ми не знаємо, що, власне, відбувається».

«Можливо, цей конфлікт (публічне невдоволення президента Білорусі Лукашенка діями Росії щодо його країни – ред.) лише зовнішня якась гра, а насправді відбуваються якісь серйозніші речі, які нам невідомі. Але найголовніше, що Білорусь перестає бути самостійною країною, вона розпочинає грати в чужі ігри», – додала письменниця.

Як повідомлялося, Жадан написав у Facebook, що цієї ночі у Мінську його просто з готельного номера забрала міліція і доправила у відділок, де він провів усю ніч. Білоруські правоохоронці пояснили, що Жадану 2015 року заборонили в'їзд на територію РФ за нібито "причетність до терористичної діяльності". А оскільки Білорусь та Казахстан перебувають в одній візовій зоні із РФ, то заборона автоматично переходить і на ці країни.

Вранці 11 лютого його відпустили, попередивши про заборону в'їзду до Білорусі на невизначений термін і поставивши вимогу у триденний термін залишити територію республіки.

Посольство України вже направило ноту до Міністерства закордонних справ Білорусі у зв'язку із затриманням у Мінську письменника Сергія Жадана, який прибув для участі в поетичному фестивалі "Вірші на асфальті ім. М.Стрільцова", а посла Білорусі в Україні Ігоря Сокола з цього приводу викликали до Міністерства закордонних справ України. При цьому у зовнішньополітичному відомстві зауважили, що отримані досі роз'яснення білоруської сторони не задовольняють українську сторону.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-