Винні у вбивстві двох журналістів під час Майдану досі не покарані - НСЖУ

Винні у вбивстві двох журналістів під час Майдану досі не покарані - НСЖУ

Укрінформ
У лютому 2014 року 95 журналістів було побито, двох - убили, а винні і досі не покарані.

Про це Укрінформу повідомили в НСЖУ.

"Винні і у вбивствах журналістів, і у інших злочинах проти працівників медіа, що сталися в цей період, досі не покарані", - наголошує в.о.голови НСЖУ Сергій Томіленко.

Зазначається, що найбільш гучною справою лютого є вбивство Веремія, але справу не можуть довести до кінця уже 3 роки.

"Цій особі інкримінується хуліганство. Справу перекваліфіковано з умисного вбивства. Обставини справи і все слідство побудоване більше на свідченні обвинуваченого. Крисіну інкримінується напад на В’ячеслава Веремія і в розумінні слідства він є також головним свідком у справі вбивства журналіста", – коментує НСЖУ керівник Адвокатської дорадчої групи Віталій Титич.

У той же час, Крисін дав покази, що постріл з пістолета у В’ячеслава Веремія здійснив громадянин Джалал Алієв (житель Горлівки).

"Проте з наявних матеріалів, і з того, що видно у справі (а було багато відео), однозначно не можна стверджувати, що це поранення смертельне, і воно призвело до смерті В’ячеслава. Це теж доволі цікавий момент, який залишися недосліджений належним чином", – каже Титич.

За його словами, кваліфікація як хуліганство не відповідає реальним обставинам і навіть самим свідченням, які надавав Крисін.

"Тому ключова вимога до прокуратури, яка сформульована – це зміна обвинувачення. Він щонайменше має бути звинувачений у перешкоджанні мирним зібранням громадян, яке він здійснював шляхом хуліганських нападів", – наголошує адвокат.

Правозахисниця, координатор «Медійної ініціативи за права людини» Марія Томак, яка стежить за розслідуванням вбивства Веремія, зауважує, що Крисін – досить «цікава» фігура, бо саме через нього закрили судовий процес від громадськості.

"Спершу йому змінили запобіжний захід із тримання під вартою на домашній арешт, бо нібито йому загрожувала небезпека у СІЗО. Потім захист подав клопотання про те, щоб його відпустити під особисті зобов’язання. Крисін дійсно може багато знати «зайвого», але чи це привід, щоб звільняти його з-під варти, а головне – закривати від суспільства одну із ключових майданівських судових справ?", – коментує Томак.

Зазначається, що справа убивства В’ячеслава Веремія, як і Павла Шеремета у 2016 році, перебуває на громадському контролі Міжнародної федерації журналістів, яка спільно з Національною спілкою журналістів України проводить нині кампанію боротьби з безкарністю за злочини проти журналістів. За оцінками вітчизняних і міжнародних експертів рівень захищеності журналістів від фізичної агресії в Україні є неприпустимо низьким.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-