2 лютого: народний календар і астровісник

2 лютого: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Єфима; скільки межень не лютує, а все одно худоба (і людина) весну чує. 

Здається, ще нещодавно ми святкували Новий рік, а вже розпочався відлік лютого – останнього місяця зими. І хоч за своїм характером він і непередбачливий, та все ж сонце помалу повертає на весну – день уже збільшився майже на три години. «Лютневий сніг весною пахне», - казали люди. Або: «Як лютий не лютуй, а на весну брів не хмур». Лютий колись був останнім місяцем року, тому і його назва означала «очищення» (по-латинському «фебруаріс»). Нею й до сьогодні користується більшість європейських народів. В Україні, як і в Білорусі, офіційно закріпилося слово «лютий». Щоправда, раніше так називали другий місяць зими. Поруч із офіційною, в багатьох регіонах України лютий називали своїми іменами: «сніжень», «лютень», «крутень», «зимобор», «бокогрій», «криводоріг», «межень» (тобто календарна межа між зимою й весною). Існувала і такі чудернацькі назви, як «казибрід» і «казидорога» - від лексичного «казитися», тобто впадати в лють, скаженіти.

Церква ж вшановує сьогодні пам’ять Євфимія Великого, одного зі стовпів чернецтва на рівні з Антонієм, Макарієм і Пахомієм Великими. На Єфима гадали, якою буде масляна.

Іменинники сьогодні Інна, Юхим, Захар.

Сьогодні 7-ий місячний день, символом якого є Роза вітрів. Досить енергетично сильний день, завдяки чому можна зробити чимало важливих справ. Головне – не крутитися туди-сюди подібно бляшаному флюгеру. Особливо плідною буде перша половина дня. Також ліпше більше мовчати (звісно, якщо є змога), аніж говорити; проте можна працювати над корекцією вимови, усувати заїкання, позбуватися слів-паразитів. Першим у черзі є слово-символ останнього десятиліття «капєц», за ним – «покращення». Не слід цього дня нікого обманювати (та й не тільки цього дня), їсти куряче м’ясо і яйця і бити посуд. Керівникам бажано висловлювати підлеглим подяки – це сприятиме продуктивності праці. Добре промовляти мантри про благополуччя, але знову ж таки, уникайте слова «покращення».

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1929 році – 25,3, а найтеплішим у 2002 -  +9,3.

******************

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-