Справа гірничо-хімічної компанії: трьох посадовців арештували

Справа гірничо-хімічної компанії: трьох посадовців арештували

Укрінформ
Cуд обрав запобіжні заходи виконувачу обов'язків генерального директора ПАТ «Об'єднана гірничо-хімічна компанія» Руслану Журилу, колишньому його заступнику з комерційних питань Юрію Перцеву та керівнику відділу Олексію Мороховцю у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави.

Про це повідомляє прес-служба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. 

"Солом’янським районним судом міста Київ за результатами розгляду клопотань детективів НАБУ, погоджених прокурорами САП, обрано запобіжні заходи службовим особам ПАТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» у вигляді тримання під вартою 60 діб з можливістю внесення застави відповідно Журилу Р.М. - 100 млн грн, Перцеву Ю.О. - 80 млн грн та Мороховцю О.В. - 5 млн грн", - йдеться у повідомленні.

Як зазначили у САП, суд належно оцінив доводи прокурорів щодо обгрунтованості підозр затриманим і наявності ризиків, "незважаючи навіть на присутність двох народних депутатів України в залі засідань на боці захисту".

У САП пояснили, що прокурори клопотали про такі запобіжні заходи і високі розміри застави з огляду на великий розмір завданих збитків у справі і наявність у затриманих ресурсів для того, щоб залишити країну.

"Обрання судом тримання під вартою службовим особам ПАТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» забезпечить повноту та об’єктивність досудового розслідування", - вважають у САП.

На цей час правоохоронцями встановлено, що починаючи з кінця 2014 та упродовж 2015 – 2016 років учасниками злочинної схеми налагоджено реалізацію більше половини усієї видобутої державним підприємством ОГХК титанової та титановмісної сировини за заниженими цінами двом іноземним підконтрольним фірмам, які надалі реалізовували цю продукцію кінцевим споживачам уже за ринковими цінами.

Різницю в ціні зловмисники виводили на банківські рахунки підконтрольних юридичних осіб за межами України, маскуючи такі перекази наданням логістичних та інших послуг.

Внаслідок такої діяльності інтересам держави заподіяно шкоду на суму понад 300 млн гривень.

Трьом зазначеним особам із керівного складу ПАТ вручено повідомлення про підозри за ч. 2 ст. 364 КК України. Зважаючи на організованість, розподіл ролей та систематичність діяльності співучасників, їм також інкримінується вчинення службового злочину організованою групою.

Варто зауважити, що титанова сировина є високоліквідним товаром та має широкий попит на світових ринках, оскільки використовується в авіабудуванні, машинобудівній та космічній галузях. У цьому зв’язку ПАТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» віднесено до переліку об'єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-