Підозрюваний у хабарництві член ВРЮ

Підозрюваний у хабарництві член ВРЮ "запроторив" посередника до психлікарні - Сарган

Оновлено
Укрінформ
Член ВРЮ Павло Гречківський з метою уникнення відповідальності за шахрайство помістив свого поплічника в психлікарню.

Про це повідомила у Facebook прес-секретар Генпрокурора Лариса Сарган.

"Якщо у вас є посада члена ВРЮ, великі статки, "майбах", а суми хабарів вам сягають сотень тисяч баксів, то ви можете свого подєльніка легко запакувати у психушку. Саме таким шляхом пішов той самий Гречківський, який таким чином намагається уникнути кримінальної відповідальності за хабарництво", - написала вона.

Прес-секретар нагадала, що Департаментом з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генеральної прокуратури України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за підозрою діючого члена Вищої ради правосуддя Павла Гречківського та його поплічника (посередника у заволодінні коштами) за ч. 3 ст. 15, ч. 4 ст. 190 (шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах) КК України.

За результатами досудового розслідування стороною обвинувачення зібрано достатньо доказів, що підтверджують обгрунтованість підозри у вчиненні зазначеними особами інкримінованого їм злочину.

Однак, уже на стадії завершення досудового розслідування – надання доступу стороні захисту до його матеріалів, посередник у незаконному заволодінні коштами несподівано був госпіталізований в Житомирську психіатричну лікарню № 1 Житомирської обласної ради з невизначеним діагнозом.

Після цього поплічник Гречківського «кочує» з одного медичного закладу до іншого та стверджує, що нібито обмовив Гречківського через свій хворобливий стан, пов'язаний із розладами психіки.

З ініціативи захисника, вказаній особі судом призначено судово-психіатричну експертизу. Її проведення здійснюватиме Український науково-дослідний інститут соціальної та судової психіатрії та наркології МОЗ України.

З урахуванням матеріалів кримінального провадження та фактичного стану справ Генеральна прокуратура дійшла висновку, що така процесуальна поведінка сторони захисту викликана незаконним впливом одного підозрюваного на іншого, і є нічим іншим як спробою уникнення ними кримінальної відповідальності.

У цьому зв'язку, з метою забезпечення притягнення винних до передбаченої законом кримінальної відповідальності та спростування версії захисту про нібито психічні розлади посередника в отриманні коштів, підозрюваному у вчиненні злочину призначено амбулаторну комплексну психолого-психіатричну експертизу.

Гречківського підозрюють у вимаганні хабара на суму 500 тисяч доларів. Він нібито запросив "кругленьку" суму за незаконний вплив на судове рішення. Гречківському було повідомлено про підозру в незакінченому замаху на шахрайство. Суд обрав йому запобіжний захід у вигляді застави в сумі понад 3,8 мільйона гривень. 

Водночас прес-секретар Павла Гречківського Дар’я  Глущенко повідомила Укрінформу, що  відповідно до ухвали Печерського райсуду  Києва від 22 вересня 2016 року на Гречківського було покладено обов’язок утриматися від спілкування з підозрюваним у цій справі.

Цей обов’язок був безумовно виконаний, підкреслила прес-секретар. Вона назвала нічим не обгрунтованими твердження речника ГПУ про начебто спроби незаконного впливу на цю особу з боку захисту чи особисто Гречківського.

Також Глущенко підкреслила, що адвокати Гречківського вважають такі заяви психологічним тиском нього та дезінформацією громадськості про цю справу. «Якщо публічна особа вдається до навішування ярликів, робить неправдиві коментарі про винуватість особи, коли триває досудове розслідування і ніякого рішення суду немає, вона умисно або через власну безграмотність порушує презумпцію невинуватості, наносить шкоду репутації особи і маніпулює громадською думкою», - заявила Глущенко.

Також за її словами, ГПУ підозрює Гречківського у незакінченому замаху на шахрайство і не розслідує корупційних правопорушень у цій справі. «Заяви про стотисячні хабарі не відповідають матеріалам справи, в яких фігурує сума у 51 тис доларів, начебто переданих іншому підозрюваному». Досудове розслідування подовжено до 23 березня за рішенням прокуратури.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-