Стипендія, прийди!

Стипендія, прийди!

Укрінформ
Виші ще не встигли нарахувати стипендії по-новому, але дуже спішать і стараються

Наприкінці минулого року Кабмін з подачі Міністерства освіти і науки затвердив новий – рейтинговий підхід до визначення стипендій, які отримуватимуть студенти. А саме – кожен виш мав розробити власні критерії для складання рейтингу, затвердити вченою радою університету за обов’язковим погодженням з органами студентського самоврядування університету. Задум полягав у перерозподілі наявного бюджету на користь збільшення розмірів академічних стипендій та мотивації студентів до навчання. Як з’ясував Укрінформ, «щасливчиками» стануть в середньому 40-45% студентів у кожному виші. Але ще не всі з них знають, кому пощастить.

Хто той загадковий щасливий стипендіат?

Мало бути все просто. Якщо студенти здають зимову сесію в грудні, стипендію за новими правилами вони отримують вже в січні 2017 року, а якщо сесія в січні – нова стипендія буде в лютому, але при цьому студенти отримають за січень стипендію за старими правилами. Судячи з усього, не всі вузи встигли вчасно «імплементувати» нові правила, бо нарахування за січень дещо затримуються – багато студентів й досі не в курсі того, що відбувається.

Соломія П., студентка 3 курсу Київського торгово-економічного університету:

– Зі Студентської ради повідомили, що стипендії отримуватимуть лише 40% студентів згідно рейтингу по результатах навчання. Цей рейтинг вже складено, але ми не знаємо, хто і на якому місці в ньому знаходиться. Нам сказали, чекайте зарахування на картки, коли гроші з бюджету надійдуть, отоді і побачите, чи ви потрапили в ті 40% «щасливчиків», чи ні. Усе якось незрозуміло відбувається. І, здається, в січні можемо взагалі залишитися без стипендій.

Юлія К., студентка КНУ ім. Т. Шевченка:

- Нам за січень поки нічого не нарахували. Знаю лише те, що писали в групі КНУ students.

Ольга П., студентка НаУКМА:

- Поки що нічого не вирішено остаточно. Стипендії отримають  десь 45% студентів залежно від місця в загальному рейтингу. У нас створена окрема студентська комісія, яка займається питаннями стипендій. Вже сформовано рейтинг на основі академічних успіхів у спеціалізованих і вибіркових предметах (наявність таких предметів – специфіка НаУКМА – Авт.). Швидше за все бал з вибіркових предметів не дуже впливатиме на рейтинг – про це зараз чи не найбільше дискутують наші студенти.

Анатолій С., студент НПУ ім. М. Драгоманова:

- Стипендію отримуватимуть, як нам сказали, 45% студентів. З них 40% - можуть розраховувати на академічну стипендію, 5% - на соціальну. Рейтинг формується окремо для кожної спеціальності. І визначається на 90% академічною успішністю і на 10% громадською, спортивною, науковою чи творчою діяльністю. Але в цілому як критерії будуть поєднуватися нам поки що невідомо. На січень рейтингових списків ще немає, оскільки сесія ще не завершилась.

Віктор К., студент КПІ:

- Стипендію отримають 40% студентів по загальному рейтингу, а рейтинг буде окремий по кожному напрямку. 5% отримають підвищену стипендію. Що і як буде враховуватися – однозначної інформації поки немає. Але точно, якщо в тебе є заборгованість по одному предмету, навіть по звичайному заліку, стипендію не отримаєш. Я знаю цю інформацію по Фейсбук та ВКонтакті, а от ніякої ознайомчої роботи з боку керівництва вишу з нами не проводили.

Ольга Чабанюк, голова студентського профкому КНЕУ:

- В нашому університеті було створено робочу групу, і ось кілька днів тому в нас відбулося засідання Вченої ради, членами якої також є студентство. Всі запитання і зауваження щодо стипендій були враховані і доопрацьовані робочою групою. Зараз інформація про правила виплати стипендій вже є на сайті університету. Прийнято рішення, що стипендію отримуватимуть 43% студентів, і ще 2% «резервується» на випадок, якщо деякі студенти не зможуть скласти сесію з поважних причин. Сесія у нас ще триває, тому рейтинги будуть сформовані після її закінчення. Міністерство раніше повідомляло, що ті виші, де сесія закінчилася до нового року, уже мають підготувати рейтинги. А ті, де вона закінчується після нового року – рейтингують одразу після її закінчення. Тому ми очікуємо, що на днях (а конкретно 25 січня) наші студенти отримають ще «стару» стипендію – 825 гривень.

Кожному за здібностями чи кожному за потребою?

Іншими словами, робота по запровадженню нових правил нарахування стипендій зараз в самому розпалі. Усі вже зрозуміли, що стипендії отримають 40% студентів-щасливчиків. Але нюанси складання рейтингових списків досі залишаються незрозумілими для багатьох із них.

Проректор КНУ ім. Т. Шевченка Володимир Бугров, наприклад, так пояснив існуючі проблеми: «У цьому семестрі враховуватимуться оцінки за іспити, курсові роботи, проекти і практику. Заліки в зимовій сесії не враховуватимуться, а також громадська чи наукова активність, оскільки постанова Кабміну була прийнята лише в грудні минулого року, а відповідно, ні студенти, ні керівництво не могли знати про зміни заздалегідь. Зокрема, в нашому університеті Вчена рада лише вчора затвердила «Правила призначення академічних стипендій студентам, аспірантам і докторантам», укладені на виконання вимог Закону України «Про вищу освіту» та Постанови Кабінету Міністрів України від 28. 12. 2016 за № 1050».

Отже, поки всі бюрократичні та організаційні процеси у вишах утрясуть, нові академічні стипендії студенти отримають, швидше за все, у лютому. Очікується, що мінімальна академічна стипендія складатиме 1100 гривень, для окремих спеціальностей – 1400 гривень, для відмінників – 1600 гривень. Деякий час і суспільству, і самим студентам доведеться звикати до нового порядку матеріального забезпечення, який спонукає до конкурентної боротьби. Адже система передбачає, що стипендія виросте, але отримати її зможуть не всі, а тільки найуспішніші. Хіба не варто за це поборотися?

Юлія Горбань, Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-