Малозабезпечені громадяни потребують допомоги держави – Урядовий контактний центр

Малозабезпечені громадяни потребують допомоги держави – Урядовий контактний центр

Укрінформ
Соціальний захист населення має велике значення для розвитку українського суспільства, адже турбота про малозабезпечених громадян необхідна для досягнення рівноправності між різними верствами, що і є ознакою демократії.

В Україні грошову допомогу від держави виплачують малозабезпеченим сім'ям, одиноким матерям. Існує також соціальна допомога на дітей, над якими встановлено опіку і піклування, та тимчасова допомога дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів. Окрім того, кожна жінка, яка стала матір’ю, гарантовано отримує допомогу при народжені дитини, незалежно від того, працевлаштована вона чи ні.

Умови призначення і виплати допомоги регулюються Законом України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям», постановою Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2003 р. № 250 «Про затвердження Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям» (останні зміни внесені 30.11.2016 р.) та іншими нормативно-правовими актами.

Особливу увагу урядовці приділяють дітям, адже вони потребують турботи та захисту як ніхто інший. Зокрема, за підтримки Мінсоцполітики восени було організовано виїзд юних українців на відпочинок та оздоровлення до Шотландії. Можливість відпочити за кордоном отримали діти з різних куточків України із сімей, де один із батьків загинув або був важко поранений під час проведення АТО. Також Уряд небайдужий до дітей, які позбавлені батьківського піклування. Популяризація усиновлення в Україні є одним з найбільш дієвих методів влаштування долі дітей-сиріт. У цьому напрямку є приклад західних держав, де прийняття у родину малюків з дитячих будинків є нормою. З цією метою за ініціативи органів виконавчої влади проводяться флешмоби та акції за участю дітей-сиріт, що сприяють приверненню уваги громадськості до цього болючого питання. Нині подати заявку на усиновлення дитини можливо на офіційному веб-порталі Міністерства соціальної політики України. На цьому ж ресурсі можна знайти фотографії та контактну інформацію дітлахів, які шукають нову родину. Отже, стати прийомними батьками в нашій країні не так складно, головне – мати бажання подарувати дитині турботу та затишок.

Не залишається осторонь і українська молодь, яка безперечно є перспективним майбутнім нашого суспільства. За дорученням Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана спільно зі студентською спільнотою було напрацьовано новий алгоритм нарахування студентських стипендій, Урядом прийнято відповідну постанову. Студенти, які будуть претендувати на академічну та соціальну стипендію, отримуватимуть одну із стипендій на вибір. При цьому студенти-сироти при наявності права на отримання академічної стипендії  будуть отримувати дві стипендії. Розмір соціальної стипендії для більшості студентів становить 1000 грн, для студентів-сиріт – 2000 грн.

Особливого піклування зі сторони держави потребують і люди похилого віку. Відповідно до Закону України «Про Державний бюджет на 2016 рік» було підвищено розміри мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму з відповідним збільшенням пенсійних виплат. Прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, підвищується з 1130 до 1247 гривень. У зв'язку з цим будуть перераховані мінімальні пенсійні виплати і надбавки та підвищення до пенсій, розмір яких залежить від прожиткового мінімуму. Мінімальний розмір пенсії за віком та пенсії у зв'язку з втратою годувальника на одного утриманця, призначених відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», з 1 грудня 2016 року становитиме 1247,00  грн, пенсії у зв'язку з втратою годувальника на двох утриманців – 1496,40 грн, на трьох і більше – 1870,50 грн.

Допомога малозабезпеченим родинам є також одним з пріоритетних напрямків роботи Уряду. За інформацією Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України, завдяки дії урядової програми з енергоефективності фізичним особам, які освоїли кошти на придбання енергоефективних матеріалів та обладнання, відшкодовано 932,25 млн гривень. Що стосується сплати житлово-комунальних послуг, малозабезпечені верстви населення сьогодні захищені двома механізмами, що надає Уряд – системою субсидій та можливістю розстрочення платежів. Станом на початок 2017 року понад 7 мільйонів українських сімей користуються системою субсидій. Понад 20 тисяч родин скористалися послугою відтермінування або розбивки зимових платежів на весь рік.

Але, на жаль, іноді у громадян, які потребують соціального захисту, виникають труднощі – затримка виплат або ж відмова у їх призначенні. На місцях не проводиться організаційна робота щодо виконання ініціатив Уряду. Через величезні черги у відділах соціального захисту населення отримати роз’яснення у працівників часто немає можливості. У таких випадках допоможуть фахівці урядової «гарячої лінії» 1545, які приймають звернення та надсилають їх на розгляд органам виконавчої влади відповідно до компетенції, а також надають відповідні консультації щодо норм законодавства.

Як повідомили Укрінформу в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру (Центр), впродовж 2016 року на урядову «гарячу лінію» надійшло понад 26 тисяч звернень від представників малозабезпечених сімей, які потребували допомоги у розв’язанні проблем, пов’язаних із отриманням державної соціальної допомоги.

За сприянням у врегулюванні ситуації найчастіше зверталися жителі Одеської, Дніпропетровської, Херсонської, Донецької, Миколаївської та Харківської областей. Отже, тематика соціального захисту населення для українців є однією з найактуальніших. Заявники скаржилися на затримку або невиплату державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям, просили пришвидшити розгляд документів для її призначення, цікавилися умовами оформлення, припинення її надання, вимагали підвищення розміру виплат. Також серед проблемних питань для заявників були умови переведення соціальних виплат за місцем фактичного проживання, неможливість отримання соціальної допомоги у зв'язку з блокуванням банківської картки, перевірка правомірності надання зазначеної допомоги проблемним сім’ям та інші.

Багатодітна мати з Іванівського району Одеської області, яка виховує чотирьох неповнолітніх дітей, зателефонувала на урядову «гарячу лінію» й поскаржилася на працівників Іванівської райдержадміністрації з приводу відмови у призначенні соціальної допомоги її родині. Жінка просила сприяння в отриманні соціальних виплат. Після розгляду звернення в.о. голови Іванівської райдержадміністрації питання було вирішене повністю, жінка отримуватиме щомісяця грошову допомогу.

Заявниця з с. Вербень Демидівського району Рівненської області, мати трьох дітей, подала документи для призначення соціальної допомоги як малозабезпеченій сім'ї, проте допомогу їй так і не було виплачено. Після двох місяців очікування жінка звернулась на урядову «гарячу лінію» із проханням пришвидшити призначення та виплату допомоги. Звернення було розглянуто посадовцями Демидівської райдержадміністрації. Питання жінки було вирішено за 13 днів, кошти було виплачено після їх надходження з держбюджету.

Особливої уваги заслуговують проблеми соціальних виплат для неповних сімей, а саме допомоги на дітей одиноким матерям. Адже процес виховання потребує немало зусиль, і для самотніх жінок ця місія є складною. Тож держава має підтримувати одиноких матерів з метою забезпечення гідних умов проживання для їхніх сімей.

Жителька м. Кропивницький, яка сама виховує трьох дітей, звернулась на урядову «гарячу лінію» з приводу затримки виплати соціальної допомоги. Після розгляду звернення виконавчим комітетом Подільської районної у м. Кропивницький ради питання було вирішено повністю, жінка отримала кошти.

Жодне звернення, скарга чи повідомлення, що надходять на урядову «гарячу лінію», не залишається поза увагою. Для моніторингу розгляду звернень органами виконавчої влади проводиться зворотний зв’язок із заявниками.

За період з 13 січня 2017 року по 19 січня 2017 року на урядову «гарячу лінію» надійшло 35 тисяч 367 звернень, в тому числі 965 громадян звернулися через Інтернет.

Отримати відповідь, роз’яснення чи довідкову інформацію громадяни можуть, звернувшись на урядову «гарячу лінію» за номером телефону 1545 у цілодобовому режимі та безкоштовно як зі стаціонарних, так і з телефонів мобільних операторів (Київстар, Vodafone Україна, Lifecell).

Для підприємців «гаряча лінія» діє за номером: 0-800-503-045.

Для громадян України, які перебувають за кордоном, номер телефону урядової «гарячої лінії»: +38(044)284-19-15.

Оформити звернення можна також через веб-сайт Урядового контактного центру за адресою: www.ukc.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-