14 січня: народний календар і астровісник

14 січня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Василя, знову Новий рік; засівайте, віншуйте, святкуйте – на добро і на здоров’я!

Сьогодні Василя, Новий рік за старим стилем. На Новий рік припадає свято Василя, який вважався покровителем землеробства. Ось чому вдосвіта годилося засіяти збіжжям оселі. Здебільшого це робили підлітки. Вдосвіта батьки будили своїх синів (традиційно засівали лише хлопчики, а дівчатка щедрували). Одягнувшись, дітлахи брали спеціально виплетену рукавицю, наповнювали її житнім чи пшеничним зерном і, ставши перед образами, засівали власну хату: «На щастя, на здоров’я! Роди, Боже, жито, пшеницю і всяку пашницю. Будьте здорові з Новим роком та з Василем!» Батьки ощедрювали хлопців грішми, і тоді вони, починаючи з крайньої хати, оббігали сусідські оселі. Кожен намагався щонайпершим засіяти й отримати найкращий подарунок. Тим, хто спізнювався, діставалися лише пироги. На Чернігівщині головного посівальника садовили на лаву, приказуючи: «Сядь же в нас та посидь, щоб усе добре садилося – кури, гуси, качки, рої та старости!» А ще селяни казали: «На Новий рік погода – буде в полі урода».

З іменинами вітайте всіх Василів.

Сьогодні 17 місячний день. Місяць спадає, продовжує залишатися в Леві. День радощів, внутрішньої свободи, свята, застіль, гармонійних подружніх стосунків, позбавлення від того, що вас непокоїло і турбувало. Сміливо експериментуйте з їжею, екзотичною кухнею. Втім, чи залишилася ще така? Нині українки хіба що жаб’ячі лапки ще не маринують. Нещодавно в одній із київських маршруток одна жінка довірливо казала подрузі: «Так ці борщі обридли, що я своїм учора цілий казан суші накрутила!» Вона промовила це з таким суто українським заповзяттям, як шаблюкою рубонула. «А сметаною заливаєш?», - суворо уточнила інша. «Ні, а що, треба?», - трохи розгублено промовила та. Про палички вони не згадували. До речі, ви ж в курсі – цей рік в Україні оголошений роком Японії. Тож є нагода послухати, приміром, традиційну японську флейту сякухаті (для медитації просто клас!), а не коміка Косака Даімао (автор пісні про ручку-ананас-яблуко-ручку яка минулого року підірвала Інтернет), прочитати вишукану прозу Мурасакі Сікібу «Гендзі-моногатарі» (чи дадуть коли Нобелівку Муракамі?), але й трохи більше дізнатися про традиційну японську кухню.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1896 році: - 24,3, а найтеплішим у 2007 – + 8,4.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-