10 січня: народний календар і астровісник

10 січня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні в Україні третій день Святок, а в Беніні – День Вуду; колесо вертиться, фіра котиться, життя триває 

Церква вшановує цього дня пам’ять 20 тис. мучеників, у Нікомідії (нині турецький Ізміт) в церкві спалених, та інших, також і поза церквою постраждалих, серед котрих – Гликерій, Зинон, Феофіл, Дорофей, Мардоній, Агафія, Домна, Антонія та ін. Ця кривава драма розгорталася в Нікомідії – тодішній східній столиці Римської імперії на початку IV століття за правління римського імператора (а згодом і узурпатора) Максиміана (284-305) в добу Великого гоніння на християн. Жорстокий правитель спалив 20 тисяч християн у церкві, та просто повбивав мало не всіх, хто сповідував християнство у місті.  Щодо самого Максиміана, то кінчив він дуже погано – наклав на себе руки.

У Беніні ж сьогодні офіційне свято – День Вуду. Вуду перекладається як «дух» і є офіційною релігією багатьох країн Африканського континенту. У Беніні свято запровадив колишній президент цієї країни Нісефор Согло, котрий дивом уник смерті завдяки чарам жреців вуду (до речі, вони ж разом із політичними опонентами Согло її й наслали на президента). Після того він вирішив, що стародавній культ має право на визнання державою. Наступний президент спробував був по-тихому скасувати нове свято, але бенінські парламентарі йому цього не дозволили, ставши горою за батьківську віру. День Вуду дуже популярне свято. До міста Уїда, яке вважається колискою культу, так само як Київ для християн, з’їжджаються тисячі чаклунів і чаклунок з усього світу, а також туристи. Там же працює спеціальний ринок, на якому можна придбати все необхідне для магії, цілительства та містичних ритуалів, починаючи з різних сушених, товчених, мелених корінців, закінчуючи досить екзотичними інгредієнтами у вигляді сечі чорного щура, вуха карликової мавпочки, або жаб’ячих кісточок. А ще там представлений величезний асортимент ритуальних ляльок вуду. Додайте до цього яскраві кольори, ритуальні танці та співи й отримаєте завершену картинку свята. Як то кажуть, скільки народів, стільки й звичаїв.  

Іменинники сьогодні Петро, Софія, Гнат.

Сьогодні 13 місячний день. Місяць у Близнюках, символ дня – колесо, планета – Марс. Колесо вертиться, фіра котиться, життя триває. Половина новорічно-різдвяних свят позаду, так само, як і майже половина січня. Гарно відпочили, тож гайда до праці – вже час! Гарний день для колективної роботи, отримання нової важливої інформації.  Добре експериментувати з їжею. Коли є час і бажання, можете подивувати рідних чимось незвичним і смачненьким. А коли нема – вони й борщеві будуть раді. Тим більш, що під час зимових холодів тарілка смачного традиційного українського борщу зі стручком червоного пекучого перцю буде саме враз. Розгонить кров, зігріє. Не рекомендується кидати раніше розпочаті справи. Проявіть терплячість і наполегливість. Воно того варте.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1940 році –30,7, а найтеплішим у 2007 -  +9,8.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-