Історики обговорили з Луценком реабілітацію учасників визвольної боротьби

Історики обговорили з Луценком реабілітацію учасників визвольної боротьби

Укрінформ
Ряд істориків і краєзнавців на зустрічі з Генпрокурором Юрієм Луценком обговорили питання реабілітації учасників визвольної боротьби за волю України початку минулого століття.

Про це кореспондентові Укрінформу в ексклюзивному коментарі розповів президент історичного клубу "Холодний Яр", дослідник повстанського руху початку ХХ ст. Роман Коваль.

"Головною темою цієї зустрічі було питання реабілітації не тільки вояків армії УНР, але й "усусів", Галицької армії і повстансько-партизанських загонів. Ми визначили період 1917-1933 роки і працюватимемо над реабілітацією діячів саме цієї доби", - сказав Коваль.

Участь у цій зустрічі взяли представники Українського інституту національної памяті Ігор Кулик та Сергій Рябенко, Інституту історії України - кандидат історичних наук Роман Подкур, працівник галузевого державного архіву СБУ В'ячеслав Василенко і представники Історичного клубу "Холодний Яр" Роман Коваль та Микола Тихонов.

На зустрічі йшлося про необхідність ухвалення нового закону про реабілітацію, який підготував Український інститут національної пам'яті. У лютому 2017-го цей закон буде внесено на розгляд парламенту.

"Адже відомо, що в Україні досі діє закон (про реабілітацію. - Ред.), прийнятий у квітні 1990-го року, який визнавав усіх людей, що боролися проти радянської влади зі зброєю в руках, бандитами і злочинцями. Тож ми сподіваємося, що в лютому може статися історична подія і борці за волю України будуть визнані борцями, а не бандитами", - зазначив Коваль.

Історики також підготували і вручили Генпрокурору матеріали з переліком прізвищ, короткими біографіями окремих осіб, яких варто реабілітувати.

За словами Коваля, керівник ГПУ виявив розуміння ситуації та бажання допомогти і бути одним із промоутерів позитивного рішення ВР стосовно нового закону про реабілітацію.

Генпрокурор пообіцяв дослідникам співпрацю у двох напрямках: по-перше, сприяти ухваленню закону, а також через прокуратуру кожну з безпосередньо поданих істориками осіб реабілітувати максимум за півроку.

Масштаби цієї реабілітації, за словами Коваля, величезні: може йтися навіть про мільйон або мільйони людей. Такий висновок дослідник робить із того, що за роки незалежності лише в одній області України - Львівській - було реабілітовано близько 240 тисяч осіб, а нереабілітованих залишилося ще більше.

Новий закон має запровадити загальний механізм, за допомогою якого нащадкам учасників визвольних змагань уже не потрібно буде обстоювати в суді честь своїх рідних, вони будуть реабілітовані автоматично.

Коваль додав, що питання щодо можливості реабілітації вояків ОУН-УПА також порушувалося на зустрічі з Луценком, проте все ж було вирішено розбити цю справу на два етапи - за найближчі півроку домогтися реабілітації діячів згаданого періоду, а тоді вже повернутися до ОУН-УПА.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-