Позитивні зміни імені «1 січня»

Позитивні зміни імені «1 січня»

Укрінформ
Рік Вогняного Півня несе українцям підвищення зарплат, пенсій, здешевлення електроенергії, ліків, газу…

Оскільки роки економічних криз та соціальних потрясінь привчили нас скептично оцінювати навколишню реальність, то традиційно ми очікуємо лише гіршого. Хоча насправді, «перемогу» просто треба уміти розгледіти. На допомогу своїм читачам Укрінформ вивчив ростки позитиву, що закладені різними рішеннями влади та мають проявитися, починаючи  з 1 січня.

Граємо на пониження

  1. Національна комісія, яка здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЭКУ) переглянула прогнозовану оптову ціну  електроенергії в Україні. З розбивкою на квартали:
  • І квартал – 1341,57 грн за 1 МВт/год (без ПДВ);
  • II, ІІІ та IV квартали – 1263,76 грн за 1 МВт/год (без ПДВ). 

Загальне зниження від діючого рівня ОРЦ (1490,63 грн за 1 МВт/год (без ПДВ) складатиме -15,2%.

Відповідно вартість електроенергії для споживачів в Україні дещо знизиться - уряд наполягатиме. Експерти зазначають, що це перший випадок за 25 років, коли електроенергія для українців подешевшає.

2. З 1 січня 2017 року в Україні запроваджується система референтного ціноутворення на окремі види ліків. Увесь січень аптекарі будуть розпродавати торгові залишки і клеїти нові цінники, а з 1 лютого – в аптеках обіцяють цінопад. Як повідомила в.о. міністра охорони здоров’я України доктор Уляна Супрун, референтна ціна визначається наступним чином: в Україні ціни на конкретний препарат тієї чи іншої фірми порівнюється з цінами, за якими він продається у 5 країн-сусідів (Польща, Словаччина, Чехія, Латвія і Угорщина), вибирають найнижчу, і ставлять її як найвищу, за яку можна продавати ліки в Україні. Очікується, що таким чином вартість ліків в українських аптеках можна знизити вдвічі.

На основі цієї референтної ціни з 1 квітня почне здійснюватися програма реімбурсації (відшкодування вартості ліків за рахунок держави) хворим, що мають на це право. Витрати на інсулін теж будуть відшкодовуватись, але за іншою програмою. Відшкодовуватися будуть 16 видів препаратів для лікування серцево-судинних захворюваннях, 3 види – бронхіальної астми і 2 – цукрового діабету, що визнані Всесвітньою організацією охорони здоров'я.

Уряд планує жорстко карати представників фармацевтичних компаній, які завищуватимуть ціни на ліки після запровадження системи референтного ціноутворення. І радить їм не гратися у «дефіцит», обіцяючи жорстко реагувати на такі факти.

3. Ціна на газ. Не з 1 січня, але на протязі року її обіцяють знизити. Але це станеться при умові, якщо Україна виграє судові позови проти російського монополіста "Газпрому". Про це повідомив глава НАК "Нафтогаз" Андрій Коболєв в інтерв'ю для "Лівого берега".

Він розповів, що Україна подала позов до Стокгольмського суду щодо умов купівлі-продажу газу у російського монополіста. Українці, за його словами, платитимуть менше за «блакитне паливо» після виграшу цієї справи. Він додав, що це буде справедлива ціна для населення, у порівнянні зі старою, яка становить сьогодні 6879 грн/тис.куб.

Соціальні стандарти – на виріст

1. У державний кошторис на наступний рік закладено збільшення мінімальних зарплат до 3200 грн. Відповідно, планується поступове збільшення зарплат бюджетникам та держслужбовцям – від 20 до 50% (в залежності від кваліфікації та розряду тарифної сітки).

Так, зарплата вчителя першого розряду впродовж року зросте на майже 1,6 тис. грн. На стільки ж має збільшитися зарплата медика вищої категорії порівняно з тим, що він заробляє зараз.

Підвищення урядовці обіцяють провести  у три етапи.

Так, вчитель І категорії зароблятиме у січні 2017 р. – 5708 грн, у  травні –  6067 грн, у грудні  – 6400 грн.

Лікар-терапевт вищої категорії у січні 2017 р. – 7028 грн, у травні –  7512 грн, у грудні  – 7910 грн.

Наприклад, мінімальний розмір посадового окладу 9-ої розряду держслужбовців у державних органах, юрисдикція яких поширюється на територію одного чи декількох районів, міст обласного значення, становитиме:

  • з 1 січня 2017 року — 1,25 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого на 1 січня календарного року (з 01.01.2017 р. — 2000 грн);
  • з 1 січня 2018 року — 1,5 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого на 1 січня календарного року;
  • з 1 липня 2018 року — 1,75 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого на 1 січня календарного року.

2. У зв’язку з плановим підвищенням в наступному році прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, до кінця наступного року  за прогнозами Пенсійного фонду, пенсія майже 8 млн. українських пенсіонерів (а це 60% від загальної кількості ) складе не менше 1 тис. 732 грн. Показник середньої пенсії в цілому відповідно зросте до  2 тис. грн.

Оксана Поліщук, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-