Трагедія у Княжичах: уся відповідальність лягає на Крищенка – генпрокурор

Трагедія у Княжичах: уся відповідальність лягає на Крищенка – генпрокурор

Оновлено
Укрінформ
Керівник столичної поліції Андрій Крищенко має понести відповідальність за трагедію у Княжичах, де у перестрілці загинуло п'ятеро поліцейських.

Про це заявив генпрокурор Юрій Луценко на засіданні парламентського Комітету з питань правоохоронної діяльності, повідомляє Укрінформ.

"Як на мене, недоречні претензії до міністра внутрішніх справ. Принаймні на цьому етапі слідства. В той же час вважаю, що керівник операції, який дав на неї дозвіл, керівник столичної поліції, мав би нести службову, адміністративну, а, скоріше, моральну відповідальність за п'ятьох загиблих підлеглих", - сказав Луценко.

За його словами, загалом слідчі перевіряють можливу причетність 17 службових осіб до вчинення різних злочинів у рамках проведення спецоперації у Княжичах.

"Керівництво підозрюється в злочинній недбалості з тяжкими наслідками. Співробітники підозрюються в умисному вбивстві... Ми вбачаємо недбалість у діях керівників, які були на місці і віддавали накази. Це Курята і начальник Шевченківського райвідділення Нацполіції Мариновський, які дали усну вказівку звільнити (затриманих) співробітників поліції", - зазначив він.

Генпрокурор поінформував, що працівники Головного слідчого управління ГПУ вже допитали чотирьох потерпілих і 37 свідків цієї трагедії, триває 15 експертиз. Слідство також одержало дозволи суду про тимчасові доступи до речей та документів, проведено 15 оглядів предметів та місць події, отримано доступ до необхідної інформації та копій документів.

За словами Луценка, результати уже проведених експертиз дозволяють говорити, що всі співробітники були ретельно проінструктовані про можливість нападу на будинок №30 зловмисників у формі працівників правоохоронних органів. Водночас жодного плану та інструктажу щодо звільнення працівників розвідки не існувало. Також експертизи засвідчили, що учасники спецоперації були тверезі.

Як повідомлялося, вночі 4 грудня в селищі Княжичі Броварського району внаслідок перестрілки загинули п'ятеро правоохоронців.

Група затримання карного розшуку та спецпідрозділу КОРД вичікували в покинутому будинку грабіжників, коли в одному з будинків спрацювала сигналізація. На місце приїхав наряд держслужби охорони, який затримав поліцейських, прийнявши їх за грабіжників.

Група захоплення вирішила, що співробітників розвідки захопили злочинці - сталася перестрілка, в результаті якої загинули двоє співробітників держслужби охорони, двоє поліцейських-розвідників і співробітник спецпідрозділу КОРД.

Прокуратура Київської області відкрила кримінальне провадження за фактом загибелі п'ятьох поліцейських. Досудове розслідування здійснюється за ч. 2 ст. 115 (вбивство) Кримінального кодексу України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-