Як Київгаз киянам кишені вичищає

Як Київгаз киянам кишені вичищає

Аналітика
Укрінформ
Громадян, у яких житло не обладнано індивідуальним лічильником газу, примушують до його встановлення за власний кошт

До кінця 2018 року в Україні усі споживачі природного газу згідно закону мають перейти на комерційний облік. Тих, хто не спішить індивідуально обліковуватися за власні гроші, а чекає встановлення лічильників за державний кошт, стимулюють до «самостійності» економічно – шляхом підвищення граничних норм споживання (а відповідно, і розміру оплати) у разі відсутності гарячої води. «Київгаз», наприклад, натякає своїм клієнтам – або зачекайте ще рік, або заплатіть 3 тис. гривень одразу і партеся собі на здоров’я, Або ми будемо вважати, що ви грієте собі воду на плиті в баняках, навіть при наявності бойлера, і тому підвищимо вам норму споживання газу на 70%...

Нема газового лічильника – грійся, чим хочеш, але плати

В столиці в розпал опалювального сезону Київгаз нагадав своїм споживачам, що живуть у газифікованих та не облаштованих лічильниками будинках про те, що в «період відсутності централізованого гарячого водопостачання норма споживання природного газу на плиту газову встановлюється - 7,1 куб. метра на людину на місяць».

Ця норма значно перевищує ту, яка застосовується зазвичай (4,4 куб. метра на особу). Газовики пояснюють: «Збільшення норми споживання природного газу обумовлено тим, що при відсутності гарячого водопостачання, використання природного газу на підігрів холодної води збільшується». І байдуже, що клієнт має електричний бойлер, а в будинку справно працює гаряче водопостачання – все одно плати!

Жителі однієї з київських багатоповерхівок якраз і сповістили Укрфінформ про подібні «оригінальні» трактування комунальних послуг та маніпуляції з платіжками на газ. «Працівники Київгазу опитали мешканців на наявність бойлерів і вирішили, що якщо ми користуємось ними, то формально гарячої води з центрального водопостачання не отримуємо. А значить, маємо платити за те, що гріємо холодну воду! Але це ж явна фальсифікація! Навіть, якщо ми гріємо воду, то не газом же!», - обурювалися мешканці.

Скажете, свавілля? Схоже на те. Нормативні документи дозволяють газовикам змінювати норми споживання лише за умов офіційно підтвердженого та довготривалого факту відсутності гарячої води в будинку (аварія, технічні регламенти). А не так, як у вищезгаданій історії – тишком-нишком і абсолютно неправомірно.

Згідно закону «Про забезпечення комерційного обліку природного газу», прийнятому ще в 2011 році, всі приватні будинки та квартири, у яких обігрів приміщення (газові котли), нагрів води (газові колонки) та приготування їжі (газові плити) здійснюється з використанням природного газу, мали бути оснащені лічильниками безкоштовно.

Основна частина споживачів газу була «облікована» ще до 1 січня 2012 року. У квартирах же, де є тільки газові колонки та плити, лічильники мали бути встановлені до початку 2016 року, а де стоять лише газові плити – до кінця 2017 року. От оцю групу споживачів влада та  облгази і намагаються усіляко підштовхнути до становлення лічильників за власний рахунок.

Деякі спритники, навіть з допомогою відвертих фальсифікацій з тарифами

Хто найбільш незацікавлений

Обов’язок встановити лічильники законом було покладено на обл- і міськгази. При цьому передбачається також добровільне фінансування встановлення облікового приладу споживачами  – на той випадок, якщо вони не хочуть чекати, доки до них дійде черга.

Цікаво, що ціну лічильників держава дозволила закладати облгазам (а це, здебільшого приватні структури) у газовий  тариф для тих же «не облікованих» клієнтів. А сама ж отримала право встановлювати ціну на газ та граничні норми споживання.

Щороку «облгази» мають визначити кількість лічильників, які вони збираються встановити, і закласти необхідну суму в тариф, і відповідно, в свої доходи від роздрібного продажу газу населенню. (Найнижчий тариф сьогодні становить 6879 грн за 1 тисячу куб.метрів). Але навіть попри це, особливої зацікавленості у виконанні державного завдання приватні структури не проявляють. Більш того, користуючись монопольним становищем, намагаються усіляко на цьому заробити.

Кияни, 3 тисячі на бочку!

Як от Київгаз, що трошки лукавить, закликаючи киян встановлювати лічильники. «Це не потребує додаткових фінансів з боку людей, адже "Київгаз" встановлює обладнання безкоштовно. З графіком і адресами, за якими встановлюють лічильники, можна ознайомитись на сайті", – заявляла речник "Київгазу" Юліна Бедрицька.

Укрінформ вивчив його сайт вздовж і впоперек, але графіків так і не знайшов. Натомість, ми побачили цікаве повідомлення про те, що «ніякі реєстрації заяв або запис у чергу на встановлення лічильників не виконуються, щоб уникнути зловживань та махінацій. Просто очікуйте додаткові оголошення біля парадних». Перепитали на всяк випадок у оператора колл-центру Київгазу (за тел. 495-04-04). І отримали вичерпну відповідь: «Графіку встановлення лічильників у нас немає. Чекайте, коли у вас на прибудинковій дошці оголошення буде повідомлення про встановлення будинкового лічильника. Якщо ж ви хочете встановити індивідуальний лічильник безпосередньо в квартирі – то це коштує 3 тисячі гривень».

Отже, або викладайте самі 3 тисячі за лічильник, або доплачуйте за газ, який ви не спожили. Фініш.

Масштаби проблеми

За даними КМДА, у столиці 667 тисяч квартир, у яких мешканці використовують газові прилади лише для приготування їжі (у них газові лічильник повинні бути встановлені до 2018 року). На початок цього року лише 66,7 тисяч – рівно 10% -  мали лічильники.

Оксана Поліщук, Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-