Джемілєв розповів, як Сахаров врятував йому життя в омській тюрмі

Джемілєв розповів, як Сахаров врятував йому життя в омській тюрмі

Укрінформ
Академік і правозахисник Андрій Сахаров, 27-а річниця смерті якого відзначається 14 грудня, зіграв дуже велике значення у формуванні кримськотатарського національного руху і в житті лідера кримських татар Мустафи Джемілєва.

Про це народний депутат, Уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв заявив на прес-конференції в Укрінформі, повідомляє кореспондент агентства.

"Андрій Сахаров зіграв дуже велику роль у кримськотатарському національному русі й особливо в моєму житті. Я йому вдячний, можливо, навіть за те, що залишився живим", - розповів Джемілєв.

Він повідомив, що Сахаров двічі приїжджав на його судові процеси: у 1976 році - в Омськ і в 1979 - у Ташкент.

"Щоправда, процеси були закриті, і я його не бачив, але одна його присутність надавала цьому процесу абсолютно іншого звучання. Тому що там, де був Сахаров, там була увага світової громадськості і я, завдяки цьому, отримував велику моральну підтримку", - зазначив він.

В омській в'язниці, розповів Джемілєв, під час протестного голодування, яке тривало 303 дні, Сахаров врятував йому життя.

"Це було голодування з примусовим годуванням. Коли наближається летальний кінець, приходять наглядачі, тримають за руки, відкривають розширювачем рот і шлангом ллють так звану поживну рідину. На одному з побачень брат, наводячи аргументи для припинення мого голодування, показав через скло листівку від Сахарова, в якій просив "припинити голодування, бо твоя смерть тільки потішить наших ворогів", - поділився спогадами політик.

"І я припинив, оскільки аргументи людини, яка дуже багато зробила для мене, були переконливими, що врятувало мені життя", - зазначив він.

Згодом, де б політв'язень Джемілєв не знаходився, Сахаров відстежував його і надсилав листи із запитами про стан його здоров'я на адресу МВС і табірного керівництва.

"Якщо він чув, що стосовно мене коїться беззаконня, то писав протести в МВС. Одного разу в Омську в 1976 році мене привели в кабінет начальника табору, де зібрався весь генералітет, і перш за все мене запитали, звідки я знаю академіка Сахарова. Виявляється, він написав скаргу на умови мого утримання", - розповів Джемілєв.

Тоді, після звернення відомого на весь світ академіка, в омській в'язниці Джемілєву значно поліпшили умови утримання.

"Оскільки у мене була виразка шлунку, а мені давали найважчу роботу, мене раптом після його листа перевели на полегшену роботу і навіть стали давати дієтичне харчування. От така історія", - розповів Джемілєв.

Андрій Дмитрович Сахаров (21 травня 1921, Москва — 14 грудня 1989, Москва) — радянський фізик-теоретик, академік АН СРСР, один з творців першої радянської водневої бомби. Громадський діяч, дисидент і правозахисник, народний депутат СРСР. Лауреат Нобелівської премії миру за 1975 рік. За свою правозахисну діяльність був позбавлений усіх радянських нагород і премій і в 1980 році був висланий з дружиною Оленою Боннер з Москви в Горький. Наприкінці 1986 року йому було дозволено повернутися в Москву.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-