У Кишиневі вшанували пам'ять жертв Голодомору

У Кишиневі вшанували пам'ять жертв Голодомору

Фото
Укрінформ
У Кишинівському Центрі культури і воєнної історії пройшли заходи, приурочені до річниці Голодомору в Україні 1932-1933 років.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Молдові.

«Штучно створений більшовицьким режимом голод, від якого загинули мільйони українців, став справжнім геноцидом українського народу. За масштабами жорстокості та цинізму організованого в Україні голоду світова історія не знає аналогів. Багато років ця трагедія замовчувалася радянською владою. Тільки після здобуття Україною незалежності правда про Голодомор була повернута народу, ставши його біллю, реквіємом  та водночас символом стійкості і збереження нації», - наголосив радник-посланець Посольства України в Молдові Володимир Боєчко.

 Надзвичайний і Повноважний Посол Польщі в Молдові Артур Міхальскі, який був присутній на заході, нагадав, що Польща одна з перших серед 24 держав визнала Голодомор в Україні злочином і геноцидом українського народу. Дипломат закликав нинішні і наступні покоління пам'ятати про ті мільйони ні в чому не винних українців, які стали жертвами жахливої в історії людства трагедії.

 Директор Музею воєнної історії Олександр Кириленко наголосив, що разом з українцями аналогічну національну трагедію пережила і Молдова, коли в середині п'ятидесятих років неврожай в країні був використаний більшовицьким режимом у своїх цілях. У людей відібрали все, а сотні тисяч ні в чому не винних молдаван були вивезені з рідної землі і загубилися на чужині.

 Про трагедію, яка зачепила і її родину, розповіла доктор педагогіки Інституту культурної спадщини Академії наук Молдови, редактор української програми «Відродження» на Національному радіо Катерина Кожухар. Вона надала  присутнім також аудіозапис спогаду однієї з мешканок Окницького району (на півночі Молдови) Єлизавети Килимник-Мошолупа 1927 року народження.

Згідно з історичними даними, в пікові місяці Голодомору щохвилини в Україні помирали 24 людини, щогодини - 1440, щодоби - 34568. За даними Інституту демографії та соціальних досліджень Академії наук України, під час Голодомору 1932-1933 років в Україні загинуло близько 4 млн людей.

Присутні запалили «Свічку пам'яті» і хвилиною мовчання вшанували пам'ять жертв Голодомору.

У заході, організованому «Жіночою громадою» Молдови і громадською міською організацією імені Петру Мовіли, взяли участь дипломати, представники громадських організацій і журналісти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-