Проект

Проект "Незламні": у Києві відкривають виставку до 83 роковин Голодомору

Відео
Укрінформ
П'ятнадцять історій про тих, кого не зламав Голодомор, презентує нова експозиція Українського інституту національної пам’яті. 

Про це повідомляє прес-служба УІНП.

"Проект "Незламні" відкривається 24 листопада в Національному музеї "Меморіал жертв Голодомору". Він про тих людей, що не тільки вижили фізично, а й не дали знищити себе духовно. Вони зуміли реалізувати себе, попри травму пережитого у 1932-1933 роках і всупереч несприятливим обставинам радянської дійсності наступних років. Вони стали художниками, письменниками, досягли успіхів у науці та техніці", - ідеться в повідомленні.

Хтось, як Василь Барка, бачив метою свого подальшого життя донести світові правду про Голодомор. А хтось, як Олесь Гончар, тримав біль пережитого у своєму серці і збагачував своїми творами українську літературу. Інші, як Микола Руденко чи Олекса Тихий, ставали до відкритої боротьби із режимом. У кожного з тих, кого не зламав Голодомор, був свій шлях. Але, вони зберегли у собі здатність творити нове.

Ці чоловіки та жінки знали, що живуть не лише за себе, але й за мільйони інших, убитих фізично чи духовно. Знали, що несуть в собі унікальну культуру, яку мають врятувати. Завдяки їм Сталін, який боявся втратити Україну як ресурс і вирішив вбити і залякати цілий народ без війни у мирний час, програв - Голодомор не зламав України.

"Після десятиліть нищення Незламні звелися на ноги й у 1991 поставили крапку в історії створеної Сталіним імперії. І сьогодні Україна впевнено зупиняє спроби відродити цю імперію, захищає рубежі свободи - свободи власної і свободи Європи. Бо ми народ, який не зламали геноцидом", - зазначається у повідомленні.

Відкриття проекту о 12:00 24 листопада.

Організатори: Український інститут національної пам'яті, Національний музей "Меморіал жертв Голодомору", національний комітет із вшанування пам'яті жертв Голодомору-геноциду 1932-1933 років в Україні, Центр досліджень визвольного руху.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-