Архієпископ Євстратій: Кирил нарешті визнав, що РПЦ брехала про автокефалію

Архієпископ Євстратій: Кирил нарешті визнав, що РПЦ брехала про автокефалію

Укрінформ
Московська патріархія з 1992 року обманювала Українську православну церкву, розповідаючи, що вона колись розгляне прохання Собору УПЦ про автокефалію.

Про це написав на своїй сторінці у Facebook речник Київської патріархії архієпископ Євстратій (Зоря), коментуючи сьогоднішню заяву патріарха Кирила про те, що РПЦ ніколи не погодиться на незалежність Української церкви. 

"Те, що наш Патріарх Філарет говорить вже багато років – "Російська Церква ніколи не погодиться на автокефалію Української Церкви", нарешті визнав і Московський патріарх Кирил. А то з 1992 р. Моспатріархія дурила УПЦ і весь світ, розповідаючи, що вона колись "розгляне" прохання Собору УПЦ про автокефалію. Колись, на наступному Помісному Соборі... Знадобилося 24 роки, щоби брехня МП нарешті була визнана і самим Московським патріархом", - зазначив Євстратій.

За його словами, "відтепер сказано ясно і чітко: хто за автокефалію УПЦ - той "ворог РПЦ", бо "руйнує єдність". 

"А тому всім "автокефалістам в УПЦ" час визначатися - вони за Українську Церкву в Україні, чи за Московську. Tertium non datur", - зазначив він.

Євстратій також наголосив, що патріарху Кирилу варто було б додати до твердження "... ніколи ЗА МОГО ЖИТТЯ", "бо після смерті він вже на цю справу не впливатиме". 

"У 1666-67 роках Великий Московський собор теж проголошував на старі обряди "вічні анафеми, які ніколи не знімуться". Зняли анафеми 1971 року, і в самій РПЦ МП старі обряди зараз практикують. І таких прикладів "вічних ніколи", що завершувалися і зникали, - в історії дуже багато", - додав архієпископ.

Раніше у понеділок патріарх Кирил в Москві на урочистому акті в храмі Христа Спасителя з нагоди свого 70-річчя заявив, що Російська православна церква (РПЦ) ніколи не погодиться на незалежність Української церкви від Московського патріархату.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-