2 000 000 штрафу за водіння напідпитку?

2 000 000 штрафу за водіння напідпитку?

Аналітика
Укрінформ
Лише страх, що п'яне кермування загрожуватиме радикальними наслідками для водія, зможе примусити його одуматися

Коли у липні ВР грюкнула таки кулаком і підняла штрафи за керування автомобілем напідпитку чи під кайфом, правозахисники занепокоїлися. Це ж на перший випадок цілих 10 тисяч, а повторно - 20. Зарплат таких у людей немає. Діточки голодні лишаться…

Але начебто й не було цих «диктаторських» змін до закону! Як бухали за кермом, так і бухають. У кого є гроші на позашляховики, знайдуться й на штрафи. До того ж, аби оштрафувати, треба спочатку спіймати, потім мати двох свідків і виграти суд. Після випадку з Олійником - поліція не поспішає стріляти, і круті перці влаштовують перегони по вулицях міста, змагаючись із патрулями, хто з них крутіший.

Автогромадськість відверто сміється. Мажори як пили, так і п`ють, люди як гинули під колесами, так і гинуть.

АНАМНЕЗ

Керування в нетверезому стані – це, мабуть, таки драйв. Бо ж чим інакше пояснити таку кількість VIP-ДТП останнім часом? Нагадаємо.

1. Того ж таки липня, не встигли висохнути чорнила на президентському підписі під законом, у ніч на 29-е депутат Макарівської райради, 27-річний Матвій Євсеєнко, перебуваючи у стані алкогольного сп'яніння (експертиза виявила 1,85 проміле алкоголю в крові), втікав на своєму автомобілі Toyota Land Cruiser від поліції. На Кільцевій дорозі вискочив на зустрічну смугу та зіткнувся з автомобілем «Волга». Двоє чоловіків у «Волзі» були важко травмовані. Один із них потім помер у лікарні. 

Депутата усе ж затримали, і 9 листопада прокуратура Києва висунула йому підозру у вчиненні кримінального правопорушення. Наразу він під вартою, чекає суду.

2. 17 серпня 2016 року біля поста ДАІ на в'їзді в Мукачеве патрульні затримали п'яного суддю Ужгородського міськрайонного суду Михайла Ротмістренка. Вміст алкоголю в крові служителя Феміди перевищував норму в 11 разів - 2,4 проміле замість максимально дозволених 0,2!

Справу спрямували до суду. Але Ротмістренко подав зустрічний позов до поліції й на засідання судів не приходить. За інформацією ЗМІ, Ротмістренко є племінником екс-голови Конституційного суду України Андрія Стрижака.

3. Уночі 21 серпня 2016 року на пр. Дружби народів у Києві зіткнулися кабріолет Mercedes і автомобіль Toyota Corolla. Mercedes належить Івану Пилипчуку, який за часів Януковича обіймав посаду радника голови Держземагентства.

За словами свідків, водій кабріолета мав ознаки алкогольного сп'яніння. Пилипчук відмовився проходити тест на драгері на місці, тому патрульні відвезли винуватця ДТП в 17-ю лікарню на примусову експертизу. В результаті ДТП постраждали чотири пасажири Toyota і ще троє пасажирів Mercedes.

4. Увечері 26 серпня 2016 року між селами Лашуки та Смичин Городнянського району Чернігівської області п'яний водій Ford Focus збив трьох дітей. За кермом був відомий волонтер Олександр Хомазюк, який не впорався з кермуванням, бо був п'яний - у його крові виявили 1,6 проміле алкоголю.

Через аварію шестирічний хлопчик від травм загинув на місці, а його рідні - чотирирічна сестра та тринадцятилітній брат потрапили у реанімацію. За фактом ДТП відкрито кримінальне, винуватець перебуває в ізоляторі тимчасового утримання.

5. 4 вересня 2016 року близько 13:00 у Києві за порушення правил дорожнього руху на вулиці Набережно-Луговій екіпаж патрульної поліції зупинив автомобіль Ford Focus, за кермом якого перебував прокурор Обухівського відділу Києво-Святошинської місцевої прокуратури Київської області Віталій Куц. За припущенням лікаря, Куц вживав бутират.

Як заявили в поліції, стосовно Куца був складений адміністративний матеріал за ст. 130 КУпАП. Місцезнаходження чоловіка в даний час невідоме, поліція його відпустила. Слід зазначити, що Куц є сином колишнього проректора Національної академії прокуратури Віталія Миколайовича Куца.

6. Увечері 7 вересня 2016 року Львівські патрульні затримали керівника карного розшуку Головного управління Нацполіції у Львівській області Миколу Гладюка за кермом у нетверезому стані. Гладюк відмовився проходити тест на драгері, на нього було складено протокол про адміністративне порушення.

7 листопада 2016 року Залізничний суд Львова визнав Гладюка винним у керуванні автомобілем у нетверезому стані, позбавив права сідати за кермо строком на рік і наклав штраф у розмірі 10 тис. 200 грн. Його також зобов`язали сплатити всі судові витрати. Після цього скандалу Гладюка усього лише понизили і перевели на посаду заступника управління кримінальної поліції Львівщини.

7. У Луцьку 26 вересня 2016 року військовий комісар Маневицького району, підполковник Віктор Павлик на швидкості в'їхав у таксі, яке чекало на пасажирів. Після зіткнення військком зі свого авто не вийшов і намагався втекти з місця події.

Постраждалий таксист завдяки колегам затримав автівку військового та викликав поліцію. Від проходження тесту на алкоголь і на місці події, і в наркодиспансері чоловік відмовився, чим, відповідно до закону, визнав себе п'яним. Зовнішні ознаки сп'яніння помітила й поліція. У військовій прокуратурі поспішили повідомити, що подія сталася у позаслужбовий час.

8. На Закарпатті 20 жовтня 2016 року пізно ввечері 78-річний місцевий священнослужитель, рухаючись в напрямку Виноградова, не впорався з керуванням та здійснив наїзд на трьох жінок пішоходів, які йшли в попутному з автомобілем напрямку. В результаті місцеві мешканки від отриманих травм померли на місці.

Працівники поліції затримали винуватця аварії та виявили залишки алкоголю в крові. За даним фактом розпочато кримінальне провадження за ч. 3 ст. 286 Кримінального Кодексу України.

9. У Києві 4 листопада 2016 року поліція зупинила одного з лідерів київського «Динамо» захисника Домагоя Віду на вулиці Павла Скоропадського та запропонувала пройти тест на алкоголь, оскільки у футболіста були ознаки алкогольного сп'яніння (запах алкоголю, почервоніння обличчя і хитка хода).

За результатами тесту було виявлено 1,51% проміле. Поліцейські вилучили у футболіста водійське посвідчення, видали тимчасовий талон та склали протокол про адмінправопорушення.

10. У Києві 6 листопада 2016 року поліція переслідувала сина народного депутата від «Волі народу» Ігоря Молотка - Дениса та його товариша, які відмовилися зупинятися після кількаразових вимог полісменів. Поблизу Індустріального мосту інспектори спробували зупинити порушника, однак той зіткнувся з Daewoo Matiz та автомобілем патрульної поліції. За кількасот метрів Mercedes-Benz зупинився, водій та пасажир кинулись тікати у бік бульвару Івана Лепсе, але поліція їх затримала.

Водій відмовився від проходження алкотесту, хоча мав ознаки сп'яніння. На місце події викликали слідчо-оперативну групу, затриманих відвезли до Солом'янського відділку поліції. В результаті 4 людей з Daewoo Matiz потрапили в лікарню з травмами різного ступеня тяжкості.

ТЕРАПІЯ

Боротьба з п`яницями за кермом увійшла до пакету можливих законодавчих змін, названих міністром МВС Аваковим «презумпцією правоти поліцейського». Загалом цих змін передбачено 14. Вони стосуються законів  «Про Національну поліцію», «Про дорожній рух», і до Кодексу адміністративних правопорушень.

Зміни до Кодексу:

- зробити жорсткішою відповідальність за зникнення з місця ДТП;

- збільшити терміни адміністративного затримання осіб, які вчинили адміністративне правопорушення (однак, не більше 24 годин);

- скасувати норми щодо наявності двох свідків при здійсненні поліцейськими огляду водія на стан алкогольного або наркотичного сп'яніння;

- удосконалити норми тимчасового затримання транспортних засобів;

До закону «Про дорожній рух»:

- зобов'язати водіїв передавати, а не пред'являти документи поліцейським;

- заборонити водієві виходити з авто без дозволу поліцейського;

До закону «Про Національну поліцію»:

- ввести стосовно українських поліцейських принцип безперервності, тобто - обов'язок правоохоронців реагувати на злочини не залежно від посади, місцезнаходження і часу доби;

- поліцейські, які застосовують поліцейські заходи, отримують право звертатися до осіб з «обов'язковими для виконання вимогами і розпорядженнями щодо їх способу поведінки для ефективного проведення поліцейського заходу»;

- ввести додаткову підставу зупинки транспортного засобу (в зв'язку з підозрою, що водій знаходиться в стані сп'яніння або під впливом лікарських препаратів), а також удосконалити систему застосування поліцейськими спецзасобів;

- кожна особа, до якої звернувся поліцейський, незалежно від її правового статусу, буде зобов'язана «неухильно виконати вимогу поліцейського, крім виконання явно злочинної вимоги або розпорядження». При цьому, особа, яка виконала вимогу або розпорядження поліцейського, має право оскаржити рішення або дії поліцейського в установленому порядку.

ХІРУРГІЯ

Можна уявити, що казали б на адресу Авакова, якби в змінах до законів скористалися досвідом розвинутих країн. «Зрада» - було б найлагіднішим словом.

У Британії, наприклад, розмір штрафу за нетверезу їзду еквівалентний 7200 євро. Причому, самі британці підтримують такі суворі норми. Адже за статистикою, лише за останні 10 років це допомогло зменшити кількість жертв «п’яних» ДТП у Королівстві на 6 000 людей!

У Фінляндії поліціянти можуть зупинити весь автопотік, і кожен водій має «подути» в алкотестер і тільки після цього їхати далі. Допустима норма алкоголю у Фінляндії – 0.5 проміле. Якщо більше – водія відвозять у поліцейський відділок. Як покарання порушник може отримати штраф у 360 євро і 2 роки в’язниці з позбавленням права керувати автомобілем.

Японія славиться дуже жорстким покаранням за п’яне водіння. Якщо алкотестер покаже більше допустимих 0,5 проміле після ДТП – винуватцю загрожує штраф від 8 700 до 2 500 000 доларів! При цьому, гігантський штраф сплачує не тільки водій, а й усі пасажири (навіть в автобусі) – як співучасники злочину.

ДІАГНОЗ І ПРОГНОЗ

Ті величезні позашляховики, на яких їздить наша еліта – це, насправді, не засіб пересування, а потужна зброя, яка в руках п`яниці чи наркомана невідворотно перетворюється на засіб убивства. Роз`їжджання п`яним за кермом - це те саме, що напідпитку почати стріляти з дробовика у людному середмісті. Відсутність жертв у цьому разі – щаслива випадковість.

Досконала система безпеки потужних іномарок зводить до мінімуму ризик для самих водіїв,  жертвами стають інші люди. Але від в`язниці легко відкупитися, якісь 20 тис. доларів - це нормальна плата за ризик попастися. А якщо ти випадково нікого не вбив, то штрафи взагалі сміховинні.

Лише страх, що, сівши напідпитку за кермо, ти можеш позбутися і машини, і будинку, і волі років на 10, може примусити водія одуматися. Але то ж «наступ на права людини»…

 Мар'яна Рабченюк, Євген Якунов. Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-