У МОЗ розповіли, як працюватиме механізм реімбурсації

У МОЗ розповіли, як працюватиме механізм реімбурсації

Укрінформ
Запровадження реімбурсації не лише дозволить здешевити лікарські засоби, а й суттєво зменшить небезпеку від самолікування.

На цьому наголосив заступник міністра охорони здоров’я Роман Ілик на брифінгу в Житомирському інституті медсестринства.

«Немає сьогодні в світі іншого реального механізму здешевлення цін на лікарські засоби, крім реімбурсації. Це успішно працює. І ми повинні розуміти, що це – один із найбільш дієвих механізмів, коли ми можемо дійсно понизити ціни на лікарські засоби для населення і, що найголовніше, забезпечити формат руху «від хворого до лікаря», щоби він не займався самолікуванням, а був під наглядом», – пояснив заступник міністра.

За словами Ілика, механізм реімбурсації передбачає, що з 2017 року лікарі виписуватимуть пацієнтам рецепти виключно з урахуванням міжнародних непатентованих назв, тобто за діючою речовиною препаратів, а не за їх комерційними назвами.

«З нового року ми будемо впроваджувати чіткий механізм виписування рецептів лікарями виключно за міжнародною непатентованою назвою, де не будуть вказуватися комерційні назви ліків. І зрозуміло, що відшкодування будуть іти за тими молекулами, які будуть в оновленому національному переліку і які, всі без винятку, рекомендовані Всесвітнього організацією охорони здоров’я. Дія рецептів – 30 днів. Для хронічних хворих законодавством будуть визначені додаткові умови. І формат розрахунків з аптекою через казначейство здійснюватиметься протягом 15 днів після того, коли надається звіт про ті ліки, що вже реімбурсовані. Тому що кожен рецепт стає фінансовим документом, який буде зберігатися в аптеці щонайменше три роки до того часу, поки не буде запроваджений електронний реєстр хворих і медперсоналу, електронний рецепт, щоб була сувора звітність за коштами», – уточнив він.

Заступник міністра також повідомив про те, що до процесу реімбурсації будуть залучені всі аптечні заклади України.

«У нашій попередній пропозиції була умова, щоб у реімбурсації брали участь ті аптеки, які визначаються на місцях, тобто місцевими органами влади. Кабінет міністрів розширив це поняття до того, щоб усі аптеки брали в цьому участь. Більше того, в ліцензійних умовах має бути передбачена умова обов’язкової наявності в аптечних закладах усіх тих ліків, які беруть участь в реімбурсації. Для того, щоб пацієнту було зручно не тільки отримувати ліки в якійсь окремо взятій аптеці, а й у всіх тих, які знаходяться поряд із лікувальним закладом, його житлом або місцем роботи. Виходячи з цього, ми розуміємо, що потрібен перехідний період. Тому проект реферування стартує з 1 січня 2017 року, а реімбурсації – з 1 квітня, щоб дати фармринку можливість підготуватися до цих процесів», – зазначив він. 

Як повідомляв Укрінформ, 9 листопада Кабмін затвердив постанови про референтне ціноутворення на лікарські засоби та про запровадження відшкодування вартості лікарських засобів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-