Народна прикмета: самогон акциз б’є

Народна прикмета: самогон акциз б’є

Аналітика
Укрінформ
Всі спроби заробити бюджетну «копійчину» на підвищенні акцизу – марні. Але у нас ніяк не можуть повірити в цю очевидну істину

9 листопада, уряд схвалив підвищення мінімальних цін на алкоголь - півлітра горілки тепер коштуватиме 69,78 грн. Тобто, алкоголь, який коштує в магазині дешевше, або є підробкою, або продається без сплати податків. Таке рішення прийняли на засіданні Кабінету міністрів, його представив перший віце-прем'єр-міністр - міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів. Подорожчання оковитої пояснюють, по-перше, тим, що «діючий рівень не відповідає витратам суб'єктів господарювання на виробництво і реалізацію алкогольних напоїв». По-друге, покладають надії на те, що через високу ціну на алкоголь люди «зменшать градус». Про це навіть екс-прем’єр-міністр Арсеній Яценюк заявляв: «Треба менше пити і займатися спортом».

У слід за паном Арсенієм Петровичем в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун присвятила питанню «здоров’я» цілий пост у Фейсбуці: «підвищення ціни на алкоголь сприятиме покращенню здоров'я українців, подовжить середню тривалість життя в Україні». Звичайно, боротися з алкогольною залежністю потрібно, і тут ніхто не збирається сперечатися ні з Яценюком, ні з Супрун. Адже схожу стратегію збільшення вартості алкогольних напоїв використовують у багатьох урядах світу. Проте лише як один із інструментів зниження споживання алкоголю. В нашому випадку все трохи інакше. Коли у нас говорять про збільшення цін на горілку як інструмент  збереження здоров’я українців, то мається на увазі і таке: збільшимо ціни на оковиту - залатаємо діри в бюджеті. Погодьтеся, ну є у нас така дуже давня традиція, коли урядовці думають-гадають над тим, як би то наповнити бюджет, і перше, що приходить у мудрі міністерські голови - це збільшити відрахування від продажу міцних напоїв. Але тут є одне але, теж традиційне… підвищення акцизу на спиртні напої підштовхує виробників до збільшення цін, що, в свою чергу, по-перше, знижує обсяги продажів, а відтак і надходження до бюджету, а по-друге, негативно відбивається на здоров’ї українців. Бо горілка, як відомо, це не книга. Без неї людина, що звикла до пиття, обійтися не може. Звідси – падіння соціальних стандартів сімей, а ще - пошук «замінників». Тут спектр найширший - від самогону, який буває і кращий за «казенку» (але то все залежить від того, хто його гнав) - через  різноманітну «аптеку» - настоянки-краплі - і до спиртовмісних технічних рідин (наприклад, для чищення ванн та унітазів, антифризи). Ну, ще є відверта отрута - «горілка» з метилового спирту. Наслідки злочину з продажом мерзотниками «горілки» з метанолу ми нещодавно всі бачили – десятки жертв у Харківській області.

Відтак Укрінформ звернувся до генерального директора асоціації «Укргорілка» Володимира Остапюка, аби він прокоментував наступні питання: по-перше, чому мінімальна ціна на горілку підскочила з 54,9 до 70 гривень за пляшку 0,5 літра та як це відіб’ється на продажах? 

Виробники не винні

Подорожчання алкоголю, за словами керівника «Укргорілка» напряму пов’язано зі збільшення ставки акцизного збору і ціни на спирт. На цей крок виробники йдуть вимушено.

Остапюк: «Виробники не ставили собі за мету збільшувати ціну на горілку. В цьому, в першу чергу, винен уряд, який збільшив ставку акцизного збору на 50-100%, в залежності від категорії алкоголю. Саме це вплинуло на кінцеву ціну продукту. Адже, якщо у вартості 0,5-літрової  пляшки горілки - 21 гривня акцизного збору та ще й плюс 5% ПДВ, то це виходить приблизно 32 гривні податкових обов’язків. Також слід врахувати, що ціна на спирт у квітні поточного року виросла з 240 гривень до 285 гривень. Крім того, я вже не беру до уваги інфляційні показники, які пов’язані з девальвацією гривні. Відтак якби уряд не збільшував акциз і ціну на спирт, то ніхто з виробників не вимагав би підвищення мінімальної ціни на горілку. Тобто, первинні кроки до зростання цін на алкоголь робить держава, а не ми (виробники. – Ред.). Скажу більше, що в наступному році уряд знову планує підвищити акциз. Тобто мінімальна ціна на горілку знову може підвищитися».

Тіньовий ринок горілки росте разом з акцизами

На думку Володимира Остапюка, акцизний збір як один з інструментів поповнення бюджету вже давно себе вичерпав. Тобто, істотної добавки в доходах бюджету чекати не варто, адже віддача від ставок акцизного збору дуже низька. Натомість, збільшиться кількість підпільних виробників дешевих сурогатів. І якщо раніше вони реалізували свою продукцію в невеликих магазинах і на ринках, то тепер повністю підуть в тінь.

«В Україні найнижча фіскальна віддача від ставок акцизного збору. Наведу лише одну цифру: за 10 місяців 2015 року було зібрано на 150 млн грн менше, ніж за аналогічний період 2014 року. Думаю, можна сміливо говорити, що подібний інструмент поповнення бюджету вичерпав себе і в подальшому може приносити тільки шкоду. Тобто, підвищення акцизів збільшує не український бюджет, а тіньовий ринок горілки, який в технічному звіті експертів з МВФ становить приблизно 40-50%, а у ВООЗ кажуть що 54%. Тобто, тіньовий ринок горілки – це серйозна проблема і трагічні події, що відбулись на Харківщині, Миколаївщині, де дешевий сурогат погубив більше шістдесяти людей, вкотре це підтверджує».

Діди гнали, і ми будемо гнати

Ще одна закономірность, уникнути якої неможливо: пропорційно збільшенню ціни на «казьонку»  багато людей повернеться старого перевiреного виходу з ситуації – самогоноваріння. І якщо сьогодні цим займаються, в основному, в провінції, то найближчим часом її масово «підтримають» великі міста.

Ех, веселі брате часи настануть! Громадяни збиратимуться в самогонні групи, змагатимуться у виробництві «перваку», і, навіть, створюватимуть марки вироблених напоїв. Наприклад, «Файна тернопільська» або «Солов'їна полтавська». Що для цього потрібно?

Кореспондени агенства звернулися до Івана Миколайовича П. - 64-річного експерта з питань самогоноваріння, який сказав, що для 7 - 8 лiтрiв доброго самогону потрiбно 10 кiлограмiв цукру та кiлограм дрiжджiв. На це витратимо максимум 250 - 270 гривень (1 кг цукру – 15-20 грн., 1 кг дрiжджiв - 100 - 120 грн). Скiльки пляшок найдешевшої горiлки можна купити за цю суму в магазинi? Ну, точно не більше 4-5 пляшок (2 - 2,5 лiтра): собівартість літра самогону - 20 гривень, а реалізація по 60 грн/л у Київській області та по 50 грн/л у Луганській області. Тобто, самогон «для себу» усемеро дешевший за офіційну горілку, а «щоб купить» - десь удвічі.

Відтак, якщо ви задумалися над самогоноварінням, то хочемо слід озброїтися дистилятором, який придбати в Україні не проблема. Журналісти Укрінформу не встигли вбити у пошуковику «купити дистилятор в Україні», як відразу знайшлося сотні сайтів, які пропонують цей апарат можна придбати. Ціни на дистилятори коливаються від 200 гривень за найпростіший до 10,000 тисяч гривень і вище за новітню модель з цифровим термометром, охолоджуючими системами тощо. Ну, це, мабуть, зайве. Нащо вам такий дорогий?

Тим часом ширяться чутки, що гнати для себе можна, а продавати – ні. Наголошуємо, що це не правда: самогоноваріння протизаконне і передбачає адміністративну відповідальність. Наприклад, лише у Миргороді (Полтавська обл.) з початку 2016 року за виготовлення, зберігання без мети збуту самогону та апаратів для його виготовлення притягнуто до адміністративної відповідальності 53-х місцевих жителів. Тому будьте пильними, адже згідно ст. 176 кодексу України про адміністративні правопорушення «Виготовлення, зберігання самогону та апаратів для його вироблення, виготовлення або зберігання без мети збуту самогону, чи інших міцних напоїв домашнього вироблення, виготовлення або зберігання без мети збуту апаратів для їх вироблення тягнуть за собою накладення штрафу від трьох до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян» (21-170 гривень).

Мирослав Ліскович. Київ.

Фото: Kalale.ee

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-