Польській прокуратурі скаржаться на телеведучого за образу українців

Польській прокуратурі скаржаться на телеведучого за образу українців

Документ
Укрінформ
Об’єднання українців у Польщі (ОУП) подало позов до прокуратури на відомого польського телеведучого Войцєха Цейровоського за образу в українців.

Про це йдеться в позові ОУП до районної прокуратури міста Кошалін (північний захід Польщі), яке є в розпорядженні Укрінформу.

У документі наголошується, що 15 жовтня журналіст під час ефіру на “Польському радіо Кошалін” назвав усіх українців “гвалтівниками” і “різунами”.

На уточнююче запитання ведучого, чи він вважає геть усіх українців “гвалтівниками” і “різунами” Цейровський відповів: “…підтверджую, усіх”.

“Ці висловлювання є образливим, й такими, що нехтують і зневажають людську гідність, виражають презирство по відношенню до українців, принижують їх в очах громадської думки і як наслідок зневажають осіб української національності з огляду на їх національну ідентичність, що є ознакою злочину передбаченого статтею 257 Кримінального кодексу (публічна зневага особи чи групи осіб з огляду на національну, етнічну, расову чи релігійну приналежність – ред.)”,- йдеться в позові.

 За цей злочин Кримінальний кодекс Польщі передбачає ув’язнення терміном до трьох років.

У документі підкреслюється, що такого роду висловлювання посилюють упереджене та вороже ставлення до українців і породжують ненависть на національному грунті.

ОУП просить прокуратуру вивчити запис радіо передачі, допитати радіоведучого цієї програми Анджея Рудніка і Цейровського, а також забезпечити присутність представника ОУП під час цих дій.

Цейровський є радіо- і тележурналістом, сатириком, фотографом і мандрівником. Він став дуже відомим завдяки своїм телепрограмам на польському телебаченні з мандрівок різними країнами світу у характерному образі – босим і у гавайській сорочці. 

Цейровський не приховує своїх правоконсервативних поглядів.

Фото: ognista strzała

Документ: ОУП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-