Нардепи підтримали вільний фріланс

Нардепи підтримали вільний фріланс

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила законопроект, що передбачає усунення адміністративних бар'єрів для експорту послуг.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, відповідне рішення підтримали 270 народних депутатів.

"Основним завданням прийняття проекту закону є спрощення процедури укладення зовнішньоекономічних договорів (контрактів), бухгалтерського обліку та фінансової звітності, а також скасування валютного контролю для операцій з експорту послуг", - йдеться у пояснювальній записці до документа.

Закон передбачає, що експортери послуг зможуть укладати зовнішньоекономічні договори (контракти) не лише в письмовій формі, а й в електронній, а також шляхом прийняття публічної оферти, обміну електронними повідомленнями, або шляхом виставлення рахунку (інвойсу).

За словами голови Комітету з питань промислової політики та підприємництва Віктора Галасюка, закон закріпить заборону банкам вимагати переклад документів українською мовою, якщо вони оформлені англійською.

Також, згідно із законом, рахунок (інвойс) визнаватиметься первинним документом, що має спростити процедури ведення бухгалтерського обліку та фінансової звітності.

Відповідно до запропонованих змін рахунок (інвойс) може бути підписаний за допомогою особистого підпису, аналогу власноручного підпису, електронного підпису або електронного цифрового підпису відповідно до закону України «Про електронний цифровий підпис», електронного підпису одноразовим ідентифікатором. При цьому необхідним буде лише підпис експортера. Згодою з обсягом і якістю наданих послуг визнаватиметься факт оплати нерезидентом виставленого рахунку.

Цей закон набирає чинності наступного дня після його опублікування та вводиться в дію через місяць з дня набрання ним чинності.

Ухвалений Верховною Радою закон про усунення адміністративних бар’єрів при експорті послуг дозволяє українцям, що продають послуги за кордон, отримувати свій валютний виторг на рахунок в Україні, написала на своїй сторінці у Facebook одна з авторів закону - юрист і громадський діяч Вікторія Пташник. 

"Парламент прийняв закон №4496 про усунення адміністративних бар’єрів при експорті послуг. Фрілансери, IT-шники, юристи, бухгалтери, дизайнери, ріелтори, всі-всі-всі, хто постачає послуги за кордон, відтепер ви зможете просто виставити рахунок за надану вами послугу, зробити це електронною поштою і отримати свій валютний виторг на рахунок в Україні. Паперові догори не будуть обов’язковими, ніяких актів приймання-передачі, ніяких офіційних перекладів з англійської мови. Інвойс - первинний документ!" - написала вона.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-