Рада хоче відкрити доступ до висновків клінічних випробувань ліків

Рада хоче відкрити доступ до висновків клінічних випробувань ліків

Укрінформ
Народні депутати підтримали у першому читанні законопроект щодо доступу до результатів доклінічного вивчення та клінічних випробувань лікарських засобів.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, відповідне рішення підтримали 272 народні депутати.

Цей законопроект спрямований на відкриття доступу до результатів доклінічного вивчення та клінічних випробувань лікарських засобів, що дасть можливість усім зацікавленим громадянам, об'єднанням, фахівцям приймати рішення стосовно вибору для призначення та медичного застосування лікарських засобів на підставі об'єктивних даних про рівень доведення їх безпечності та ефективності.

Крім того, законопроект покликаний привести вітчизняне законодавство, що регулює клінічне випробування лікарських засобів, до законодавства країн-членів ЄС.

Водночас з метою захисту від розголошення та недобросовісного комерційного використання результатів клінічних і доклінічних випробувань, які містять комерційну таємницю, законопроектом встановлено, що результати клінічних і доклінічних випробувань, які містять інформацію комерційного конфіденційного характеру, охороняються законом та не підлягають публічному доступу.

Відтак, у законі України «Про лікарські засоби» пропонується доповнити статтю 9 новим реченням, відповідно до якого центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони здоров'я, забезпечує публічний доступ до всіх як сприятливих/позитивних, так і несприятливих/негативних результатів доклінічного вивчення клінічних випробувань, за виключенням інформації комерційного конфіденційного характеру, що охороняється законом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-