Справа екс-беркутівців: суддя заявив про спробу дискредитувати суд

Справа екс-беркутівців: суддя заявив про спробу дискредитувати суд

Укрінформ
Заяви Національного центру правозахисту дискредитують судове засідання у справі п'ятьох колишніх співробітників спецпідрозділу "Беркут", обвинувачених у розстрілі активістів Євромайдану на вул. Інститутській у Києві 20 лютого 2014 року.

Про це головуючий на засіданні суддя Святошинського районного суду міста Києва Сергій Дідик заявив у вівторок на початку засідання суду, коментуючи інформацію, яку напередодні в інтернеті розмістив Національний центр правозахисту, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Суд робить заяву, що заяви такого роду дискредитують фактично як судове засідання, так і сам склад суду. Є проявом неповаги до потерпілих, які є учасниками процесу і розповідають так, як вважають за потрібне, і стільки, скільки вважають за потрібне, свою історію, наводячи свої доводи. Є неповагою до інших учасників процесу, де перекручується інформація щодо позиції прокуратури, щодо позиції захисту. Також є проявом порушення принципу презумпції невинуватості, оскільки в даному випадку такою заявою намагаються наперед вирішити якісь рішення, саму справу по суті, дискредитувавши сам суд по суті», - сказав суддя.

Дідик зацитував заяву громадської організації та закликав оцінювати поширену інформацію «виважено, спокійно і здраво». Він наголосив, що судове засідання у справі екс-беркутівців відбувається відкрито, прозоро і «про всі прийняті судом рішення, в тому числі які можуть тлумачитися у вигляді закінчення процесу, прийняття рішень процесу, суд відповідно інформує, повідомляє і відбуваються відповідні процедури».

Суддя також нагадав, що наразі в суді у справі екс-беркутівців триває допит потерпілих, тож ні про яке винесення рішення по суті справи поки що не може бути й мови.

Напередодні Національний центр правозахисту поширив на своєму сайті та на сторінці у Facebook інформацію про те, що 1 листопада в Святошинському районному суді міста Києва "розглядатиметься можливість ухвалення виправдувального вироку екс-беркутівцям". При цьому активісти стверджували, що "рішення може бути вмотивоване недостовірними свідченнями потерпілих".

Як повідомлялося, суд 17 травня розпочав розгляд по суті справи проти колишніх бійців "Беркута" Павла Аброськіна, Сергія Зінченка, Олександра Маринченка, Сергія Тамтури та Олега Янішевського. Їх обвинувачують у розстрілі активістів Майдану на вулиці Інститутській у Києві в лютому 2014 року. П'ятьом колишнім "беркутівцям" інкримінують перевищення службових повноважень, незаконне поводження зі зброєю, умисне вбивство та завдання тілесних ушкоджень активістам Майдану. Обвинувачені не визнають своєї вини за жодним пунктом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-