У МОЗ розповіли, які існують протипоказання для проведення щеплень дитині

У МОЗ розповіли, які існують протипоказання для проведення щеплень дитині

Укрінформ
Міністерство охорони здоров’я надало роз’яснення щодо того, які існують протипоказання до проведення щеплення, можливі реакції організму дитини після вакцинації, а також, що повинен зробити лікар перед введенням вакцини. 

Відповідні рекомендації батькам оприлюднені на сайті Міністерства охорони здоров’я. 

«Вакцинація не робиться дитині, в якої є високий ризик розвитку ускладнень, чи при станах, коли імунна відповідь на введену вакцину не сформується. Важливо пам’ятати, що наявність протипоказань ще не означає, що у разі проведення щеплення виникне ускладнення», - йдеться у повідомленні МОЗ. 

Так рекомендаціями ВООЗ визначений наступний перелік протипоказань до проведення щеплення: 

1. Стан гострого захворювання, що супроводжується температурою вище 38,5°С. 

2. Серйозна алергічна реакція (анафілактичний шок) на попередню дозу вакцини чи відома алергічна реакція на один із компонентів вакцини (наприклад, на желатин, неоміцин, курячий білок та ін.). 

3. Вакцинація не проводиться також у випадках захворювань чи станів, при яких при введені вакцини не може сформуватися імунітет: СНІД, проведення хіміотерапії при онкозахворюваннях, при вживанні великих доз стероідних гормонів, при вживанні ліків, які пригнічують імунітет. 

4. Дітям з неконтрольованою епілепсією не рекомендовано вводити цільноклітинні вакцини проти кашлюка. 

5. При вагітності не рекомендоване введення „живих” вакцин (вагітні жінки в багатьох країнах вакцинуються від грипу щорічно інактивованими вакцинами). 

У МОЗ зазначили, що в Україні існує більш розширений перелік протипоказань до проведення вакцинації, зокрема не проводять щеплення дітям при підвищеній температурі тіла. Втім протипоказання до щеплення визначаються лікарем індивідуально для кожної дитини. 

Перед проведенням щеплення батьки повинні повідомити лікарю про те, чи є у дитини алергія на медпрепарати чи продукти харчування, чи були у минулому серйозні реакції на вакцинацію. Також потрібно обов’язково надати лікарю інформацію, якщо вашій дитині робили переливання крові, чи вона проходила променеву терапію та приймала препарати для лікування раку, а також у випадках судом, захворювання на астму, хвороби легенів, серця, нирок, метаболічні розлади (наприклад, діабет), хвороби крові. 

Також лікаря необхідно інформувати чи отримувала дитина якісь вакцини протягом останніх чотирьох тижнів. 

В свою чергу лікар перед проведенням щеплення повинен провести загальний огляд дитини та виміряти ій температуру. Крім того лікар зобов’язаний ознайомитися з медичною інформацією в картці та надати батькам форму інформованої згоди і оцінки стану дитини для вакцинації . 

Крім того, лікар повинен повідомити батькам про можливі реакції на вакцину і терміни, в які вони можуть виникнути; а також про симптоми, при яких потрібно терміново звертатися за медичною допомогою та визначити яке жарознижувальне і в якому дозуванні давати дитині при необхідності. 

Більше інформації про те, на що потрібно звернути увагу після проведення щеплення розміщено на сайті Міністерства охорони здоров’я

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-